Samae Koskinen – Hyvä päivä

Fried Music

Kuvateksti! (Kuva: Tomi Palsa)

Hyvä päivä julkaistiin maaliskuun lopussa. Miksi arvioimme sen vasta nyt? Älä kysy! (Kuva: Tomi Palsa)

Hyvä päivä -levy esittelee Samae Koskisen tasokkaimmillaan laulunkirjoittajana.

Samae-Koskinen-Hyva-PaivaMinulla on ristiriitainen suhde Samae Koskisen albumeihin. Levyillä on ollut upeita kappaleita, mutta kokonaisuuksina ne ovat olleet aina hyvin raskaita. Tekstipainotteiset ja musiikillisilta ansioiltaan vaatimattomat kappaleet ovat horjuttaneet pitkäsoittoja.

Ennen keväällä julkaistua Hyvä päivä -albumia Koskinen on onnistunut parhaiten 2009 julkaistulla Elossa-pitkäsoitolla. Elossa on mielenkiintoinen ja otteessaan pitävä kokonaisuus. Albumia ei kylläkään tule kuunneltua kovinkaan usein. Teemalevyn traaginen tarina vie suurten kysymysten äärelle, joita mukavuudenhaluisena en halua turhan usein pohdiskella.

Samae Koskinen mainitsi jossain Elossa-levyn tiimoilta tehdyssä haastattelussa, että levyn esikuvana on ollut Edgar Lee Mastersin kirja Spoon River antologia. Koskisella lienee läheinen suhde tuohon teokseen, sillä levyn yksi avainraidoista on Spoon River. Mastersin kirja on kuitenkin tässä ihastumisesta kertovassa kappaleessa vain sivuroolissa. Spoon River on vahva näyttö siitä, että Koskinen on kehittynyt laulunkirjoittajana. Kappale soi nostalgisena, mutta tunnelmassa ei ole häivähdystäkään ummehtunutta ullakon tuoksua. Teksti on yksi levyn vahvimpia.

”Mä kuuntelen kun kerrot miten kaikkeen ihastut
Sun äänes nousee kun innostut
Sä puhut musiikista ja sun lempikirjoista
Yks on Spoon River antologia
En ollu lukenu sitä, en lue paljo muutenkaan
Mut oot niin upee etten kehtaa tunnustaa”

Yksi syy Spoon Riverin tekstin vahvuudelle on kuitenkin se, että tekstittäjänä Koskinen on hiukan jämähtänyt. Edellisellä Kuuluuko, kuuntelen -albumilla mies löysi suosikkiaiheensa. Vilpittömyys ja arjen pienet ilot ovat läpitunkeva teema myös uudella levyllä. Koskisen pakahduttava rehellisyys ja vilpittömyys on suomalaisen rockin viitekehyksessä todella omalaatuista ja ilahduttavaa. Elämän ihanuuden lapioiminen korvaan käy kuitenkin raskaaksi ja kiusalliseksi. Levyn nimikappaleen kaltaiset otteet onnellisuuspäiväkirjasta tuntuvat turvallisilta ja löysiltä valinnoilta, koska näitä teemoja Koskinen on jo aiemminkin käsitellyt.

Vaikka levyn tekstit käyvät ärsyttämään, täytyy sanoa, että musiikillisesti Samae Koskinen on uudella levyllä tasokkaimmillaan. Tyylillinen kirjo on sekavanlainen soppa, mutta aivan hyvin toimiva sellainen.

Ensi kuuntelulla levyn aloituskappaleen Konsertin vuorenhuipulla liitävä proge sai suuni vääntymään erittäin leveään hymyyn hoeskellessani samaan aikaan riemuissani sanaparia “ei vittu”. Hiukan hitaammin aukeava tyylikokeilu on levyn keskivaiheille sijoitettu syntetisoijatunnelmointi Olit kaikki. Aivan ensi kerroilla biisi jätti todella kylmäksi, mutta myöhemmin kappale on osoittautunut todella mielenkiintoiseksi kappaleeksi. Useamman kuuntelukerran jälkeen etäiseltä kuulostanut konesointi on alkanut hohkaamaan lumoavaa lämpöä.

On ilmiselvää, että Koskinen on halunnut tehdä helposti lähestyttävän pop-levyn. Sen huomaa myös siinä, että aiempia levyjä vaivanneet tylsänpulskeuden puuskat ovat kaikonneet ja niiden paikan ovat ottaneet muotovaliot popkappaleet. Avauskappaletta lukuunottamatta kaikilla levyn kappaleilla on erittäin vahva hyräilypotentiaali.

Hyvä päivä on ihan yhtä ristiriitainen levy kuin Samae Koskisen aiemmatkin tuotokset. Kappaleet ovat aivan hyviä ja levyllä on potentiaalisia hittiviisuja yllin kyllin, mutta siltikään en oikein osaa käydä suuriin riemunkiljahduksiin. Olisin odottanut viime vuonna ilmestyneen Läski mulkku -singlen perusteella suurempia irtiottoja. Levy tuntuu vain terien teroittamiselta ja välityöltä sävellysten kulkiessa popmaiseen suuntaan ja tekstitysten löntystellessä jo tutuilla urilla.

70  Samae Koskinen on kirjoittanut uudelle levylleen uransa tarttuvimmat kappaleet ja laiskimmat tekstit. Suurin osa kappaleista osuu maaliinsa varsin vaivatta, mutta kokonaisuus jättää siltikin kylmäksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!