Rival Schools – Pedals

Photo Finish

Tunteellisesti meluava vaihtoehtobändi julkaisee sävykkäämmän toisen levynsä 10 vuotta debyytin jälkeen.

Erinomaisen Quicksand-yhtyeen jälkimainingeista syntynyttä Rival Schoolsia tuli pidettyä jo vuosia yhtenä niistä yhtyeistä, joista ei erinomaisen debyytin jälkeen kuulu enää mitään.

Muutama vuosi sitten yhtye palasi esiintymislavoille ja vihdoin, kymmenen vuoden paussin jälkeen, se julkaisee nyt Pedalsin. Levyn perusteella luulisi, että tauko on ollut huomattavasti todellista mitättömämpi.

Vuoden 2001 erinomainen debyytti United by Fate tavallaan piilotteli Quicksandin metallis-emotionaalisen hardcorepunkin jäämiä alternativekaavussa. Pedals jatkaa ihmeen selvästi samasta pisteestä.

Kitarat räiskyvät tulisesti ja rummut paukkuvat jämäkällä otteella, mutta sävyjä on löytynyt lisääkin. Useat levyn kappaleista ovat silti silkkaa vaihtoehtopoppia, eikä metelöinti käy missään vaiheessa liialliseksi. Yleinen mielleyhtymä on The Bends –aikainen Radiohead meluisine kitaroineen ja kerroksellisine äänikudelmineen.

Erittäin katu-uskottavista lähtökohdista – soittajillahan on taustaa muun muassa Gorilla Bisquitsista, Shelteristä ja Glassjaw’sta – vimman soittoonsa saaneen yhtyeen maukkaaseen sointiin ihastuu jälleen välittömästi. Mukana on hyvällä maulla lisättyjä mausteita akustisista soittimista sekalaisiin elektronisiin vimpaimiin. Keskeistä bändissä on edelleen keskushahmo Walter Schreifelsin tunnistettavan käheänä leijaileva laulu.

Pedals on intohimoinen ja monimuotoinen levy. Räväkkyys ja nyanssirikas ilmaisu yhdistyvät siinä hämmästyttävän näkemyksellisellä tavalla.

Ilahduttavinta levyssä on sävellystyön laadukkuus. Heti aloitusbiisi Wring It Outista lähtien biisit nappaavat mukaansa. Levy asettuukin meluavan jenkki-indien tunteellisimman lokeron pienten helmien joukkoon, sinne Spartan, Chavezin, Built to Spillin, Handsomen ja And You Will Know Us by the Trail of Deadin tuotannon sekaan.

Pedalsilla Rival Schools onnistuu osoittamaan sen, miten hienoa jälkeä keski-ikäiset punk-skenen kasvatit voivat saada aikaan, kun omaksuvat pop-sensibiliteetin ja dynamiikantajun – unohtamatta kuitenkaan juuriaan ja ilmaisun pohjimmaista intensiteettiä.

85 Pedals onnistuu vastaamaan suuriin odotuksiin paremmin kuin olisi uskaltanut odottaa: yhtye kuulostaa entistäkin upeammalta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Rival Schools – Wring It Out