Pää Kii – s/t

Airiston Punk-levyt

Pää Kii.

Pää Kii, harrastuksena mojovat kurapierut.

Kun on helppoa, on hauskaa.

paakiikansiLukuisat tahot ovat jo julistaneet punkbändi Pää Kiin esikoisen yhdeksi vuoden levyistä. Kuoroon on helppo yhtyä: tämä kiekko on veistetty timantista. Albumi kuulostaa siltä, että sen tekeminen on ollut helppoa ja hauskaa. Silti siinä kuuluvat myös näkemys, kokemus ja kivulias itseilmaisun pakko. Teemu Bergmanin sävelkynä terävöityy bändi bändiltä: nyt melodinen mahla valuu kuin kalja Lepakkomiehen hanoista.

Pää Kii on räkäinen, mutta tuotettu. Soiton svengi rullaa vastustamattomasti. Koukkuja tukevat lapsekkaat naisäänet ja muut voimapop-jipot. Välillä melodisia oivalluksia on piilotettu herkullisesti keinuviin bassolinjoihin: kuuntelija huomaa hyräilevänsä neljäkielisen tahdissa. Reikäpäisen kaahauksen tempo rauhoittuu juuri oikeissa väleissä.

Laulut kertovat sekakäytöstä, pahasta olosta, ihmissuhteista ja ajan ilmiöistä. Osa ralleista on silkkaa humoristista rienaamista ja jätkämeininkiä. Vakavammat tekstit ovat ilmeisen henkilökohtaisia, ne tulevat iholle ja tekevät kipeää. Pienen ruskeasilmäisen tytön kohtalo on käsinkosketeltava Kalifornia Dreaming -kappaleessa. On komediaa, on tragediaa, on tragikoomisuutta.

”Kuuden vuoden vitutus” on levyn päivänpoliittisin kappale. Sauli Niinistön suurimpia oivalluksia on uudenlaisen kielen politiikan tuominen suomalaiseen kampanjointiin. ”Työväen presidentti” -slogan hämärsi valtasuhteet, kaappasi duunarit puolelleen ja verhosi vaikeat aiheet siloteltuun ympäripyöreyteen. Pää Kii nauraa mainostoimistoretoriikalle ja töräyttää päälle mojovan kurapierun.

Merkillinen yksityiskohta levyllä on Otto Grundströmin piipahdus kahdessa kappaleessa. Bergmanin ansiokkaan määkimisen rinnalla Oton perinteisempi rocksoundi tuntuu vähän irralliselta. Toisaalta puolikuurokin huomaa, että kyseessä on yksi Suomen parhaista laulajista, jonka draivi etenkin Kun tänään lähden -biisissä on sekä aggressiivinen että seksikäs.

90 Pää Kiin päänavaus on syyskauden tapaus, joka on mitä terapeuttisinta viihdettä kilpailukyky-liturgian ja masennuslääkkeiden uuvuttamassa Suomessa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!