Ninni Poijärvi & Mika Kuokkanen – Vagabond Moon

Turenki Records

Mika ja Ninni, juuri musiikki kiinnostaa, juurimusiikki, nimittäin.

Mika ja Ninni, juuri musiikki kiinnostaa, juurimusiikki, nimittäin.

Ehdoton must juurimusiikista kiinnostuneille.

NinniPoijarviKansiNinni Poijärvi ja Mika Kuokkanen ovat suomalaisille juurimusiikin ystäville tuttuja muun muasssa Hoedownista tai J. Karjalaisen Lännen-Jukka-projektista. Pariskunnan toinen yhteinen levy syntyi yhteistyössä australialaisen Terry McArthurin kanssa. McArthur kirjoitti tekstejä, joihin Kuokkanen sävelsi musiikin. Samanlaista yhteistyötä kuultiin muutaman kappaleen verran jo Hoedownin Black and White -albumilla vuonna 2010 sekä pariskunnan aiemmalla Powderburn-albumilla vuonna 2011. Tällä kertaa kaikki kappaleet ovat Kuokkasen ja McArthurin käsialaa.

Albumi äänitettiin pääosin Australiassa paikallisten huippumuusikoiden (kitaristi Bill Chambers, perkussionisti David Jones ja kontrabasisti Shankara Ashley Turner) säestyksellä. Lisäksi Joan Baezin bändissä soittava Dirk Powell soittaa banjoa yhdessä kappaleessa. Kotimaista osaamista levylle tuovat Hoedown-miehet Olli Haavisto dobroineen sekä kitaristi Esa Kaartamo ja rumpali Topi Kurki. Kuokkanen itse soittaa enimmäkseen akustista kitaraa, ja Poijärvi värittää kokonaisuutta viulullaan. Yhteissoitto on rentoa ja ilmavaa, ja antaa laulajille tarpeeksi tilaa.

Kuokkasen ja Poijärven tulkinnat McArthurin teksteistä ovat vahvoja ja elämänmakuisia, käsitellen ikiaikaisia aiheita, kuten sydänsuruja ja pettymyksiä rakkaudessa. Kitaristi Chambers duetoi Kuokkasen kanssa sotaveteraaniaiheisessa A Quarter Past Foreverissä. Biisi tuo jollain tapaa mieleen Tom Waitsin tuotokset, viimeistään siinä vaiheessa, kun Chambers avaa suunsa.

Muista yksittäisistä kappaleista esiin nostettakoon nimikappale Vagabond Moon, kaipuuta tihkuva, kaunis Dream-Catcher, Gravity’s Angels sekä Poijärven laulamat I’m Not Hurt ja Love Will Come Around. Poijärven herkkää lauluääntä kuulisi mielellään enemmänkin soolo-osuuksissa.

Levy lumoaa kuulijansa rauhoittumaan ja keskittymään, eikä ajan kulua huomaa, vaikka levy kestää 50 minuuttia. Vagabond Moon on juurimusiikista kiinnostuneille ehdoton must, mutta suosittelen tutustumaan, vaikkei genre olisikaan ennestään tuttua. Ja moni onkin jo tutustunut, sillä albumi nousi Suomen virallisella albumilistalla sijalle 25 sekä Rumban albumilistalla sijalle 7.

86 Ninni Poijärvi ja Mika Kuokkanen ovat yhteistyökumppaneineen tehneet tunnelmallisen levyn, joka osoittaa, että amerikkalaistyylinen rootsmusiikki elää ja voi hyvin Suomessa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!