Minikritiikit, vko 37: Braids, Crocodiles, Mushmouthed Talk…

Braids – Flourish // Perish

Full Time Hobby

63 Björkin viides ja mahdollisesti paras albumi Vespertine (2001) juurrutti popin muotokieleen estetiikan, joka rakentuu harppujen ja soittorasioiden kaltaisten instrumenttien kirkkaiden, lapsekkaasti nypähtelevien ja hypähtelevien äänten varaan. Estetiikka on tuottanut jokusen mestariteoksen verran ihastuttavan intiimiä avant-poppia, jonka elektroakustiset rasahdukset ja kilahdukset ovat tuntuneet kertovan faunien ja kentaurien maailmasta. Mutta ennen kaikkea se on tuottanut albumikaupalla laimeaa, korkeintaan äänitapetiksi kelpaavaa ambientpoppia, jota kuvaillakseen on täytynyt turvautua 1980-luvun suomalaisten mäkihyppyselostajien jargonista löytyvään adjektiiviin ”pikkunätti”. Braids kyllästyttää kakkoslevyllään kriitikon nopeammin kuin tämä ehtii kirjoittaa ”kuulas pulputus”. Kanadalaisyhtye on nyt enemmän pop kuin abstraktilla – ja varsin mainiolla – esikoisalbumillaan Native Speakerilla (2011), eikä siitä hyvää seuraa. Aidosti herkkiä Decemberiä ja Ebbeniä lukuun ottamatta Flourish // Perish -albumin kappaleet ovat liian varovaisia ja itsekeskeisiä. Braids tyytyy seikkailemaan itse rakentamassaan labyrintissä sen sijaan, että ottaisi selvää, mitä sen seinien ulkopuolelta löytyy. (Antti Lähde)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Crocodiles – Crimes of Passion

Zoo Music

82 Helsingin Kuudennen linjan Hori Smoku -klubilla syyskuun lopulla esiintyvä Crocodiles on osoittautumassa yhdeksi 2010 takuuvarmimmista indierockyhtyeistä. Crimes of Passion on kalifornialaisyhtyeen neljäs albumi reiluun neljään vuoteen – ja aivan yhtä hyvä kuin edeltäjänsäkin. Viime vuonna ilmestyneestä Endless Flowers -albumista kirjoittamaani arviota lainatakseni Crimes of Passion ”yhdistelee hyväksi havaittuja aineksia konstailemattomalla tavalla. Vähälahjaisemmat lajitoverinsa Crocodiles hotkii kitaansa jo melodiatajunsa turvin. Jo Ramones tiesi, että suorin mutkin vedetty Beach Boys on aina hyvä idea, eikä Crocodiles ole katsonut aiheelliseksi tätä totuutta kyseenalaistaa”. Kirjoitetaan tähän vielä, että Rolling Stones, tamburiini, räkäinen glam rock, Ty Segall, kevyt slacker-psykedelia ja purkkapop, kruunataan kokonaisuus huikentelevaisella adjektiivilla ”spectoriaaninen” ja painotetaan vielä, että kuuntele nyt ainakin kymmenen pisteen kitarariffin kuljettama Me and My Machine Gun sekä lämpimästi huokaileva päätösbiisi Un chant d’amour. (Antti Lähde)

http://youtu.be/jEnXVhsoumU

Mushmouthed Talk – Foggy Notion

Bone Voyage

78 Mushmouthed Talk pääsi yllättämään niin sanotusti puskista. Nämä puskat sijaitsevat Oulussa, josta retrorocktrio niin sanotusti ponnistaa. Mushmouthed Talkin musiikki ei ole hiukkaakaan oululaista, joten säästytte sellaisilta laatusanoilta kuin ”äkkiväärä” tai ”nyrjähtänyt”. Sen sijaan se on kotoisin maailman metropoleista, sellaisista kuin New York, Lontoo – ja Utajärvi, jonka suurmiesten 22-Pistepirkon vaikutus paitsi näkyy siinä, että levyn julkaisee Bone Voyage, myös kuuluu siinä, että kahdella levyn kahdeksasta kappaleesta äänessä on Mushmouthed Talkin oma ”espe”, rumpali Joonas Manninen. Siinä missä Espe Haverisen laulamat kappaleet sulautuvat täydellisesti 22-Pistepirkon maailmaan, horjuttavat Mannisen biisit Foggy Notionin tasapainoa kuin Tuomas Kauhas -mainokset albumikuuntelukokemusta Spotifyssä. Kehnoja ne eivät ole, mutta olisiko niiden paikka jossain muualla? Foggy Notion on joka tapauksessa tyylilajista riippumatta yksi vuoden parhaista esikoisalbumeista. Kiitos keulakuvansa Lauri Sukasen se on peililasinviileä yhdistelmä loureedmäistä lakonisuutta, tyylitietoista modistelua ja räyhäkkää toimintarockia. Biiseistä omaksi suosikikseni nousee nimikappale, jonka kepeä fuzzpop on toistaiseksi paras kotimainen vastine Mac DeMarcolle. (Antti Lähde)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!