Mavis Staples – One True Vine

Mavis.

Mavis.

Soul-mama jatkaa eloisia eläkevuosiaan.

StaplesKansiVeteraanimuusikon uran puhkeaminen eläkeiässä uuteen kukoistukseen ei ole täysin harvinaista, mutta Staple Singers -gospelsoulyhtyeessä uransa tehneen Mavis Staplesin (s. 1939) viime vuosien menestys on ollut poikkeuksellisen komeaa.

Vuonna 2007 Ry Cooderin kanssa levytetty, kansalaisoikeusliikkeen lauluja versioinut We’ll Never Turn Back oli moderni mestariteos ja todennäköisesti koko Mavisin uran komein yksittäinen pitkäsoitto. Kolmea vuotta myöhemmin Wilcon Jeff Tweedyn kanssa tehty You Are Not Alone palasi lähemmäs soulia ja voitti Grammyn vuoden parhaana americana-levytyksenä.

One True Vine jatkaa samassa hengessä. Yhteistyökumppanina on jälleen Tweedy, jonka kanssa yhteistyö sujuu ilmeisen mutkattomasti. Levytys on tehty Wilcon studioilla Mavisin kotikaupungissa Chicagossa. Rummuissa on Tweedyn poika Spencer ja isän soittaessa suurimman osan muista instrumenteista itse.

Tiiviin, vain reilun puolen tunnin mittaisen levyn materiaali on tyylitajuisesti valittu. Muutama vanha gospel, kolme Tweedyn originaalia, yksi Nick Lowen kappale ja yksi uusintaversio Staple Singersilta. Onnistuneimmaksi raidaksi nousee kuitenkin rento tulkinta Funkadelicin gospel-henkisestä I Can Get To That -kappaleesta.

One True Vinea on levy, josta on vaikea keksiä pahaa sanottavaa, mutta toisaalta se ei myöskään nouse aivan edeltäjiensä tasolle. Mavisin myöhemmästä tuotannosta kiinnostuneiden kannattaa siis edelleen aloittaa We’ll Never Turn Backilla ja jatkaa siitä You Are Not Aloneen. Mutta jos pidit niistä molemmista, pidät varmasti myös One True Vinesta.

71 Mavis Staplesin toinen yhteistyölevy Jeff Tweedyn kanssa ei tarjoa yllätyksiä, vaan mutkattoman puolituntisen soulbluesia.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!