Madonna – MDNA

Interscope

Madonnan suunnasta pesee, kun rouvaa huvittaa.

Ei ole helppoa olla 53-vuotias poptähti, joka on joskus ollut liian suosittu ja tehnyt liian hyvää musiikkia.

Säälittävä tuo Madonna. Mummoikäinen lihaskimppu pomppii trikoissa lavalla. Irvokasta. Ei sillä ole ollut biisejäkään sitten Like a Prayerin. Se, jonka videolla se muuttui koiraksi aavikolla, oli ihan ookoo. Lopettais jo.

Ei ole helppoa olla 53-vuotias poptähti, joka on joskus ollut liian suosittu ja tehnyt liian hyvää musiikkia. Pitää ikääntyä arvokkaasti ja käyttäytyä viisikymppisen tavoin. Pitää esittää ainoastaan niitä kymmentä suurinta hittiä, koska – herranjestas – jollekin voi tulla paha mieli, kun settilistasta puuttuu jonkun 1980-luvun albumin toinen single. Jokainen uusi albumi jää aina pettymykseksi, kun Ray of Light on parempi.

Varmasti Madonna on miettinyt, miltä tuntuisi olla ”arvokkaasti” ikääntyvä, samaa karaokeshow’ta vuodesta toiseen vetävä viihdyttäjä. Kukaan ei haukkuisi säälittäväksi.

Mutta silloin Madonna ei olisi Madonna. Madonna rakentaa jokaiselle kiertueelle täysin uuden show’n. Madonna julkaisee epäonnistumisenkin uhalla kiinnostavia albumeita. Ei välttämättä aina edellisiä parempia, sehän olisi mahdotonta, mutta kiinnostavia.

Siksi hän on Popin kuningatar.

Back-katalogissa komeilee muun muassa Like a Prayerin eeppisyyttä, Ray of Lightin elektronista mystiikkaa, American Lifen vaivaannuttavia superduper-neronleimauksia, Confessions on a Dance Floorin helppoa klubimusaa sekä Hard Candyn silmät sidottuna sinne päin sohittua hiphop-estetiikkaa.

Nyt MDNA tarjoaa noita kaikkia. Se kokoaa saman otsikon alle elementtejä, joista Madonna-niminen poptähti on rakennettu. Se on elämää nähneen poptähden kurkistus elämää nähneen poptähden maailmaan. Siihen, mitä on tullut tehtyä.

Lopputulos ei osu aivan napakymppiin. MDNA:lta puuttuvat takuuvarmasti listoja valloittavat hittibiisit ja 16 kappaleen mittaisena se on aivan liian pitkä. Mutta parhaimmillaan, albumin keskivaiheilla, MDNA hätyyttelee Madonnan uran kiinnostavimpia hetkiä.

Alussakaan ei ole moittimista. Girl Gone Wild tanssittaa hittisoundillaan eikä kolkosti paukkuva Gang Bang säästä vihamiehiä:

”And I’m going straight to hell
And I’ve got a lot of friends there
And if I see that bitch in hell
I’m gonna shoot him in the head again
’Cause I wanna see him die”

Biisi pomppaa rajuudessaan esiin albumilta. Madonna on sanonut, että Gang Bangin lauluosuudet ovat osin improvisoituja. Siltä ne kuulostavatkin, mutta hyvällä tavalla: raivokkailta eivätkä liian teennäisiltä.

Pääosin lyriikat ovat laiskaa riimien etsimistä sekä aforismitauluihin joutavia oivalluksia elämän tarkoituksesta, sen ihanuudesta – etenkin kesäisesti hassutteleva B-Day Song – ja omien valintojen tekemisestä, mutta eipä Madonna ole koskaan ollutkaan mikään sanoittajanero. Hetkittäin hänen sanoituksensa ovat joka tapauksessa kiinnostavampia kuin muiden tämän hetken tähtipoppareiden hengentuotteet.

Myös I’m Addicted houkuttelee tanssilattialle melko tehokkaasti, samoin Turn Up the Radio. Love Spent loksahtaa sujuvasti puuttuvaksi lenkiksi American Lifen ja Confessions on a Dance Floorin välille. Give Me All Your Luvin’ on yhä lupsakka cheerleader-hetki, albumin ehdottomia kohokohtia, joka paljastaa Madonnan olevan sinut itsensä kanssa ja nauttivan elämästä.

Nicki Minaj esiintyy myös mainiosti pompottavalla I Don’t Give A -kappaleella. Biisi toimii, vaikka tuskin kukaan tässä universumissa haluaa enää koskaan kuulla Madonnan räppäävän. Paitsi Madonna itse. Se hänelle suotakoon.

Masterpiece väläyttää hetken sitä rauhoittavaa majesteellisuutta, joka teki Madonnan 1990-luvusta niin mahtavan. Samoin sitä seuraava Falling Free on pitkästä aikaa kiitettävän puhdas balladi Madonnalta. William Orbitin tuottama erinomainen I’m a Sinner olisi kotonaan myös Ray of Lightilla.

Monipuolinen ja rehellinen MDNA ei nouse Madonna-albumikaanonissa palkintosijoille saati hänen asteikollaan suureksi kaupalliseksi menestykseksi, mutta antaa jälleen yhden syyn odottaa supertähden seuraavaa siirtoa. Siihen kaikkien artistien tulisi levyjä tehdessään pyrkiäkin.

71 Ilahduttavan rento ja paikoin loistava MDNA on monipuolisuudessaan muistutus siitä, että täältä pesee, kun Popin kuningatarta huvittaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!