Lightships – Electric Cables

Geographic/Domino

Lightships eli Teenage Fanclubistakin tuttu Gerald Love.

“April is the cruelest month”, kirjoitti T.S. Eliot aikoinaan.

Miksikö? Uusi elämä puskee märästä kylmästä maasta rajulla voimalla, valo on anteeksiantamattoman kirkasta. Huhtikuu on äärimmäisyyksien aikaa, kontrastien ja ristiriitojen taistelukenttä. Elämä kasvaa kuolemasta, kääntää sen nurinkurin, voittaa oman menneisyytensä käyttäen sen polttoaineenaan rakentaessaan uutta.

Uuteen heittäytymisessä on aina vaarana, että putoaa nenälleen. Sen tietää varmaan myös Lightships-nimen takaa löytyvä Gerry Love, onhan kyseessä miehen ensimmäinen soololevy jo yli kaksikymmentä vuotta kestäneellä uralla.

Nimi on tavallaan enne: Gerard “Gerry” Love on aina ollut glasgowlaisen Teenage Fanclubin suurin romantikko, todellinen rakkauden trubaduuri. Tämä hieman sulkeutuneen ja varautuneen oloinen basisti on vastannut niistä kaikkein huikeimmista eetteriin kurottavista harmonioista ja hieman yllättäen myös yhtyeen suurimmista hiteistä: Star Sign, Sparky’s Dream ja Ain’t That Enough ovat kaikki Loven kynästä. Jos käyttää verrokkina yhtyeen suurta vaikuttajaa Big Staria, on Gerry Love ”Tennarien” Chris Bell.

Tietenkin romatikon pitää laulaa rakkaudesta, kun kerran nimikin jo velvoittaa. Electric Cablesin punainen lanka on “she”, “her” ja “you”. Electric Cables onkin tavallaan rakkauskirje levyn muodossa, eräänlainen pitkä ja monipolvisena soljuva kiitos jollekin, joka on herättänyt laulajan horroksesta. Kevään ja uuden kukoistamisen teema tulee levylle juuri tämän kautta. Lovelle rakkaus on liikkellepaneva voima, auringonsäde joka herättää talven kylmyyden sammuttaman sydämen.

Ei ole lainkaan sattumaa, että levyltä löytyy kappaleita, joiden nimi on Photosynthesis tai Girasol. Molemmat, fotosynteesi ja auringonkukka, imevät voimansa juuri tuosta samasta mollukasta, joka laulajankin herättää henkiin.

Electic Cables on levy uudesta elämästä, toivosta, kukkaan puhkeamisesta. “Every tree, every blossom springs to life / to warm the cold cold heart”, laulaa Love kappaleessa Every Blossom. Ympärillä kukoistukseen puhkeva luonto saa vastakappaleen laulajan rakkauden virvoittamasta sydämestä, ja sama energia tuntuu virtaavan kummankin läpi.

Ilmeisimmillään ja paljaimmillaan tämä on ensisinglen Sweetness in Her Sparkin lopussa.

“I was broken up inside
an empty heart, a lonely ghost
I sensed magic in her
I’m sensing magic in her

Doors unlock when she’s standing near
Hold her close and the whole town disappears
She’s got my mind in a hopeful condition
These days I’m alive and at night I’m wishing

And this old heart is beating for her
The sweetness in her spark is going to take me away”

Ratkaiseva detalji ovat juuri nuo kolme viimeistä sanaa. Toisessa säkeistössä ne ovat muodossa “make me stay”, joka tavallaan kertoo kaiken Loven positiosta. Hän on jo puoliksi siellä, puoliksi pois varjosta.

Levyllä on pakahduttavien sanoitusten lisäksi myös huikean hienoja musiikillisia hetkiä. Loven harsomaisen hauras falsetti Silver and Goldin alussa saa pidättämään henkeä, vain puhjetakseen surisevaan fuzz-kukintoon kertosäkeessä. Muddy Riversin kertosäkeen upeat Lovelle tavaramerkinomaiset “oo-ooo-oooh”-taustat, jotka saavat hymyilemään sisäisesti. Levyn raukea keskipiste on huikea Warmth of the Sun, jossa huilu ja klarinetti rakentavat oikeaoppisen pastoraalisen keitaan.

Love on mies, jolla on erinomainen levykokoelma, ja se todellakin kuuluu tällä levyllä. Levylle on kerätty kaikki 1970-luvun keltaisissa sävyissä haalistuneet, aurinkoa täynnä olevat klassikot, jalostettu niistä se ihanin osa ja sotkettu se omiin säveliin. Jokaisesta detaljista voi päätellä, että levyä on tehty hartaasti ja pitkään. Silti se kuulostaa spontaanilta ja tuoreelta.

Glasgowlainen indiemafia on levyllä voimissaan: levyllä vierailee soittajia sellaisista yhtyeistä kuin The Pastels ja Belle & Sebastian. Onpahan mukana myös Teenage Fanclubin toinen rumpali, Brendan O’Hare. Osittain varmasti tästä syystä levy kuulostaa Teenage Fanclubilta – jos Gerry Love saisi tehdä yhtyeessä kaikki päätökset.

Electric Cablesin nostaa keskivertoa korkeammalle sen tarkkaan punnittu temaattinen yhtenäisyys. Nämä eivät ole vain lauluja, vaan melkein kuin yksi pitkitetty laulu, sikermä samasta aiheesta. Englanniksi levyä voisi kuvailla termillä “song cycle”, sillä jotain syklistä kappaleissa todellakin on: kuljetaan kevättalven kylmyydestä kevään ekstaasin kautta myöhäiskesän raukeaan lämpöön.

Itkettävän ihana on levyn teemat niputtava eleginen päätöskappale Sunlight to the Dawn, joka mahtipontisuudessaan vetää (alun kitarakoukkua myöten) vertoja U2:lle, sortumatta kuitenkaan paatokseen:

”She brings sunlight to the dawn
stars to the blackest night
shade to the burning sun”

Ihana on etenkin sen yksinkertaisen kaunis kertosäe:

”Slow contentment to your soul
A golden sun sets in your eyes
when love’s in your willing heart”

Niinhän se on. Rakkaus sydämessä on ultimaattinen täyttymys, kuin auringonlaskun aikaan satamaan saapuva laiva. Jo artistinimikin liittyy tavallaan tähän. ”Lightship” on majakkalaiva, eräänlainen liikkuva turvallisen navigoinnin piste. Mekaaninen aurinko, jota kierrämme ja joka ohjaa meidät turvallisesti kotiin. Levyn avausraidalla Love leikitteleekin tällä iäinkuisella kahden ihmisen kohtaamisen metaforalla, laivoilla yössä. “This ship sails in the dark / into restful waters / This ship sails from the heart / in gentle water”, Love laulaa, toivoen kertosäkeessä kevään virvoittavaa valoa.

Kannatti toivoa. Tässä se on, silmiemme ja korviemme edessä: kevät.

Electric Cables on vuolaasti virtaavassa valossaan ja rakkaudessaan kuin puhdasta dopamiinia tykittäisi aistielimiin. Se on polkupyöräilyä kevätauringossa silmät kiinni, auringonsäde, joka herättää vielä talven kylmyydestä kiinni pitävässä huoneessa nukkuvan sydämen. Se on kuin vinyylille prässätty rakastumisen kokemus, yhtä huumava, yhtä hauras, yhtä arvokas, yhtä ainutkertainen.

90 Electric Cables kannessa pitäisi olla tarra, jossa lukee: “Parasta nautittuna vastarakastuneena”, sillä niin todellakin on. Se on sen kokemuksen sooninen vastakappale. Rakastakaa tätä levyä ja se rakastaa teitä takaisin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!