Kari Peitsamo – Se on vain rokkia: 42 levytystä vuosilta 2007–2011

Rocket Records

Skootteri vuosimallia 2008. Pantse Haapio (vas), Paavo Salo ja Kari.

Peitsamon edellisen viisivuotissuunnitelman hedelmät.

Viiden vuoden tauko levyjen julkaisemisen välillä ei ole epätavallinen tahti uransa neljännelle vuosikymmenelle ehtineille artisteille. Kari Peitsamolle viisi vuotta on kuitenkin pieni ikuisuus; siinä ajassa hän ehtii julkaista yhdeksän albumia.

Näistä kahdeksan parhaat palat (Suomen maaseutumusiikkiyhdistykselle Straight Perverts -yhtyeen kanssa levytetty The Unparalled Adventures of One Hans Pfaall jää valitettavasti välistä pois) on koottu Rocket Recordsin Juha Rantalan koostamalle tuplakokoelmalle.

Se on vain rokkia antaa hienon kuvan Peitsamon runosuonen ehtymättömyydestä. Kappaleiden aiheet ulottuvat pornoblondien vaaroista haikumaiseen kohtaamiseen kottaraisen kanssa.

Laulukieliä on kolme, taustabändejä kolme. Reilut puolet materiaalista on mies ja kitara -esityksiä. Näistä poiminnat vuosien 2009 ja 2010 valkealta ja mustalta levyltä ovat Karia nerokkaimmillaan. Bändipuolelta parhaiten svengaa Riston kanssa levytetty materiaali.

Kokoelmamuodosta hyötyvät omalla levyllään monotoniselta kuulostaneen Kari Peitsamon Skootterin kappaleet. Sekavalta Takaisin Itä-Saksaan -levyltä pelastettu En huoli lisävirtaa alakerrasta pääsee nyt arvoiseensa seuraan.

Neljästä uudesta kappaleesta paras on nerokkaasti tuotettu Kaikki miksaajat pitäisi ampua.

Rantalan kirjoittama hauska kronologia kertoo kuvaavasti Peitsamon vaikutuksesta koko Rocket Recordsin syntyyn. Hieman kyseenalaisena ratkaisuna voi sen sijaan pitää peräti neljän esityksen ottaminen mukaan From Toijala With Love -liveltä. Samat kappaleet kun löytyvät Danny Go Homea lukuun ottamatta kaikki studioversioina Peitsamon Love- ja Johanna-vuodet yhteen vetäneeltä Lähde autoiluretkelle Suureen Etelän kanjoniin -kokoelmalta.

Peitsamon faneja hemmotellaan kokoelmalle bonukseksi lisätyllä julkaisemattomalla studiosessiolla vuodelta 1995. Karin mittapuulla huomattavan tuotetut kappaleet päätyivät lopulta huomattavasti riisutumpina Before They Make Me Run -levylle.

Eniten tuotannosta saa potkua cajun-sävyjä hakeva Swamp Life. Rumpukoneella nakutettu The Pain taas on outo virhearviointi. Yhdeksän kappaleen joukko jää kuitenkin auttamatta muun kokoelman varjoon ja todistaa osaltaan, että Peitsamon on nykyään paljon rennompi ja hauskempi biisintekijä kuin puolitoista vuosikymmentä sitten.

91 Vai ei Kari vanhana ole yhtä hauska kuin ennen? Rohkenen olla päinvastaista mieltä. Kari Peitsamon Rocket-levymerkin tuotoksia sisältävä tuplakokoelma osoittaa helsinkiläistyneen Nokia-neron olevan edelleen hurjassa vedossa. Pakko-ostos Peitsamon musiikin ystäville.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Kokoelmalta löytyvä Back in the DDR on Peitsamon ja Riston yhteistyötä vuodelta 2007.