Jonna Tervomaa – Eläköön

Johanna Kustannus

Jonna.

Jonna, ehona.

Jonna Tervomaan ensimmäinen studiolevy kuuteen vuoteen on ilahduttava muistutus laulajan omaleimaisuudesta. Tervomaa palaa aikuisempana, luonnollisempana ja entistä ehompana.

TervomaaKansiOn kulunut jo kuusi vuotta siitä, kun Jonna Tervomaan edellinen albumi, tehokuuntelussa epätasaiseksi osoittautunut Parempi loppu (2007) julkaistiin. Halo (2004) ja Viivalla (2001) noudattivat myös kolmen vuoden julkaisusykliä, mutta tuoreimman levyn kohdalla julkaisuväli venähti kaksinkertaiseksi.

Vaikka Parempi loppu olikin epätasainen levy, sillä pystyi kuulemaan sen, että kappalemateriaalissa edelleen löytyy. Yksi tie oli vain kuljettu päähän asti.
Jonna Tervomaan uusi albumi on hyppäys tuon päättyneen tien päässä sijaitsevalta kalliolta viileän raikkaaseen veteen. Tervomaa ei ole kuulostanut näin hyvältä sitten Viivalla-levyn. Voi hyvin olla, että debyyttilevykin vielä kalpenee kuuntelutoistojen myötä.

Eläköön on Tervomaan kuudes studioalbumi. Levyllä esiintyy artisti, jonka aikuisuran debyytin julkaisusta on kulunut 15 vuotta. Se kuuluu vain ja ainoastaan positiivisella tavalla. Laulaja on aikuistunut, mutta virtaa selkeästi riittää. Sanoituksissa puhutaan suoraan asioista, joissa riittää samaistumis- ja tartuntapintaa.

Tuore albumi on ensimmäinen Tervomaa-levy, joka ei ole Jussi Jaakonahon tuottama. Tällä kertaa tuotannosta vastaa muun muassa Samuli Putron ja Jesse Kaikurannan kanssa työskennellyt Eppu Kosonen. Sävellyksistä vastaavat Kosonen, Melrosen keulahahmo Tokela sekä Tervomaa itse, sanoitukset ovat kokonaan laulajan käsialaa.

Kappalemateriaalissa todella löytyy. Siitä löytyy muun muassa hittipotentiaalia (Aika kultainen), riipaisevaa koskettavuutta (Tikapuut), sarjakuvasankaruutta (Ihme), arjen harmautta (Saa kukoistaa) ja uskoa siihen, että kyllä kaikki vielä järjestyy (Lopulta aina).

Yksi asia yli muiden tekee Eläköön-levystä yhtenäisen kokonaisuuden: Tervomaan ääni. Toki Kososen tuotanto toimii hienosti läpi levyn, mutta laulajan hieman käheä, mutta silti kirkas ja selkeä ääni toimii jollain tavalla aiempaa vereslihaisemmin.

Elämänkokemuksen tuomaa vakuuttavuutta? Kenties. Yhtä kaikki, Jonna Tervomaa on tehnyt yhden parhaista levyistään.

85 Kokonaisuus, jossa muutama kappale jää piirun verran muiden varjoon, mutta silti Eläköön toimii. Jonna Tervomaan vahva tulkinta kuuntelemaan herättävine sanoituksineen on levyn punainen lanka, joka kantaa alusta loppuun. Suomen naislaulajakentällä on edelleen tilaa yhdelle Tervomaalle.

http://youtu.be/C_SPQUrWuq0