Hunx & His Punx – Too Young to Be in Love

Hardly Art

Loistavista singleistään tunnettu kalifornialaisyhtye yllättää tasavahvalla debyyttialbumilla.

Kalifornian auringonpaahteisissa lähiöissä vuosien aikana syntynyt garagerock-skene on uusien tulokkaiden myötä jälleen ajankohtainen. Yhtyeiden soundi on välittömästi tunnistettava ja tarttuva, mutta ei kuitenkaan muistuta mitään aiemmin tehtyä.

Nuoruuden kirkasotsaiset hulluttelut ja tunteenpurkaukset, kitsch, purkkapop, yhteisöllisyys ja sen paineessa muodostunut yksilöllisyys ovat nousseet valttikorteiksi, joita esitellään sosiaalisen median kautta hyvällä tuloksella.

Kalifornian skeneen kuuluva ja siitä glitterillä koristellulla Tom of Finland -imagollaan räikeästi erottuva Hunx & His Punx on kehittynyt uuden albuminsa myötä oikeaksi, hyvin toimivaksi bändiksi.

Aiemmin umpisurkeassa Gravy Train!!!! -yhtyeessä soittanut Seth Bogart on ikäloppu teini, joka lispaa nuotin vierestä lähinnä seksistä, pojista ja seksistä poikien kanssa.

Hetken aikaa Nobunnyn kanssa seurustellut ja yhteistyötä tehnyt Bogart perusti vuonna 2008 Hunx & His Punxin, jonka kokoonpano vakiintui muutaman vuoden sisällä.
Yhtye sai välittömästi huomiota etenkin musiikkia osuvasti kuvaavilla videoillaan, jotka muistuttavat hellyttävällä tavalla 1970-luvun juonellisia pornoleffoja, joista on leikattu seksikohtaukset pois.

Hunx & His Punxin nahkaan kääritty keulahahmo päihittää pitelemättömällä karismallaan ja viihdyttävyydellään suurimman osan tällä hetkellä pinnalla olevista tähtösistä ja onnistuu siinä sivussa tekemään tästä kyynelten ja siemennesteen kuorruttamasta albumista yhden vuoden riemastuttavimmista yllättäjistä. Seth Bogart on poikaystävä, josta sinunkin vanhempasi olisivat ylpeitä.

Monelle rockbändille tyypillisesti Hunx & His Punxin kappalemateriaali on kaukana omaperäisestä. Pääpaino on tällä kertaa 1970-luvun amerikkalaisessa protopunkissa ja 1960-luvun sokerihuurteisessa popissa.

Nurinkurisen ilmaisun ansiosta yhtye kuitenkin eroaa selvästi aikalaisistaan, saaden naiiveimmatkin romanssiluritukset kuulostamaan rivoilta kutsuilta lähimpään vessakoppiin, puskaan tai – tilanteen salliessa – jopa ihan oikeaan sänkyyn.

Entisen Richard Hell & the Voidoids -kitaristin Ivan Julianinin tuottama Too Young to Be in Love ei ole sen silotellumpi kuin yhtyeen singlejulkaisutkaan, lähinnä vain paremmin äänitetty, soitettu ja sovitettu. Yksinkertaiset kompit, sinnepäin viritetyt kitarat ja yllättävän monessa kappaleessa käytetyt kirpputoriurut luovat sopivan äänimaiseman Bogartin camp-henkiselle melodraamalle.

Suurin huomio kappaleissa kiinnittyy kuitenkin vahvasti esillä oleviin stemma- ja taustalauluihin. Jumalaisella lauluäänellä siunattu basisti Shannon Shaw suorastaan vetää maton alta sekä Lovers Lane -avausraidalla että säveltämällään The Curse of Being Youngilla, jossa kiteytyy kaikki se huumorin taakse kätkeytynyt ahdistus, joka Hunx & His Punxin soinnissa on aiemmin kuulunut vain ajoittain.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Hunx & His Punx – The Curse of Being Young

If You’re Not Here (I Don’t Know Where You Are) voisi olla sävellyksensä puolesta The Ronettesin kadonnut single – eikä kyseessä ole edes albumin kohokohta. New York Dollsia kainostelematta kouriva Bad Boy tuo mieleen The Crampsin ja The Rocky Horror Picture Show’n, kun taas levyn päättävä Blow Me Away on levyn muusta linjasta poikkeava sentimentaalinen valssi.

Albumin nimibiisi Too Young to Be in Love puolestaan kiteyttää avausriveillään sen, mistä koko yhtyeessä on kyse:

”Why won’t you do it with me?
I wanna do it with you
You’re my bad boy, my little pile of joy”

Too Young to Be in Love on siinä mielessä harvinainen albumi, että se kuulostaa kerta kerran jälkeen paremmalta ja sitä on yksinkertaisesti hauska kuunnella. Se itkettää, naurattaa ja paikoin myös turhauttaa kuulijaa, nostaa tunteet ja mielipiteet pintaan molemmin puolin.

Käytännössä Hunx & His Punx on siis maailman ensimmäinen miehen johtama tyttöbändi.

83 Mielipiteitä jo ennen debyyttialbuminsa julkaisua jakanut Hunx & His Punx suorittaa tulikokeen huomiota herättävästi ilman sen suurempia virheitä. Too Young to Be in Love pitää sisällään alkuvuoden rajuimmat balladit ja haikeimmat solvaukset.