Emilíana Torrini – Tookah

Rough Trade

Blah blah mölinää.

Blah blah mölinää.

Islantilaislaulajan ensimmäinen levy viiteen vuoteen seikkailee seesteisen elektronisessa ja raukeasti folkahtavassa äänimaailmassa. Tookah-levyn tunnelma koukuttaa ja nostaa levyn syksyn positiivisimpien musiikkielämysten joukkoon.

TorriniKansiEmilíana Torrinin elämässä on tapahtunut isoja asioita sitten Me and Arminin (2008) julkaisun. Hän synnytti esikoisensa vuonna 2010. Laulaja muutti takaisin kotimaahansa asuttuaan pitkään Lontoossa.

Me and Arminilta julkaistu single Jungle Drum on Torrinin tunnetuin kappale, joka nousi Suomessa hitiksi, kun Anna Puu esitti kappaleen tosi-tv-laulukilpailu Idolsin toisella tuotantokaudella. Tookahilta ei löydy vastaavaa hittiä, mutta kokonaisuutena se on syksyn tähän asti positiivisimpia yllätyksiä.

Parhaiten Torrinin viettelevä ilmaisu toimii levyn toisella raidalla Caterpillar, joka voisi olla hyvinkin Sufjan Stevensin käsialaa. Myös singlenä julkaistu Speed of Dark toimii letkeän raukeassa tanssittavuudessaan.

Tookahin tuotannosta vastaa Dan Carey, jonka kanssa Torrini teki yhteistyötä jo kymmenen vuotta sitten Kylie Minoguen Slow-hitillä. Carey tuotti myös orgaanisesti soineen Me and Arminin, mutta nyt Emilíana Torrini on ottanut askeleen elektronisen ilmaisun suuntaan. Tämä on toimiva ratkaisu. Luuppeja ja säksätyksiä annostellaan säännöstellen, eivätkä ne vie missään vaiheessa huomiota albumin pääroolissa olevalta tunnelmalta.

Levyn oudoin kappale on säästetty loppuun. Seitsemän ja puolen minuutin pituinen When Fever Breaks on Tookah’n eniten Jungle Drumista muistuttava hetki, huomattavasti omituisemmassa muodossa tosin. Kappale on kaikessa outoudessaan kuitenkin jotenkin kiehtova.

”When desire breaks
Body will unwrap you
It’s an angry fate
It will kill you, it will kill you
I will kill you”

Levyn päätyttyä, yksi kysymys vaivaa mieltä. Mitä Tookah oikein tarkoittaa? Torrini toteaa lehdistötiedotteessa, että se on keksitty sana tai nimi, johon hän on samaistunut erittäin syvällisesti ja rauhoittavalla tavalla. ”Jotkut puhuvat jumalasta, mina puhun Tookahista.”

Oli miten oli, Tookah on ansainnut paikkansa tämän syksyn tehosoittolistoilla.

83 Emilíana Torrini ei yritä toistaa Jungle Drumin menestystä, vaan hyppää tyylikkäästi elektronisen raukean ja melankolisen folksoinnin kelkkaan. Tookah on syksyn kylmyydessä palelevaa kehoa kokonaisvaltaisesti lämmittävä levy.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!