Ellie Goulding – Halcyon

Polydor

Ellie sinnittelee popin aallonharjalla.

Syysyössä soi ääni salaperäisen seireenin.

Taannoin BBC:n Sound of -äänestyksen voittanut ja hiljattain Lights-kappaleella massiivisen jenkkihitin saanut Ellie Goulding on paperilla kuin prototyyppi täydellisestä poplaulajasta. Välillä hän haahuilee omassa mikä-mikä-maassaan kuin Björk, välillä saalistaa pop-uskottavuutta Rihannan ja Robynin tavoin. Kun näistä kahdesta ääripäästä toisiaan kohti ammutut lasersäteet kohtaavat, lopputuloksen pitäisi olla räjähtävää popeuforiaa.

Sitä se ei aivan ole, mutta yllättävän hidastempoinen Halcyon onnistuu liki mahdottomassa tehtävässä ja toimii parhaiten nimenomaan kokonaisuutena. Musiikillisesti tuloksena on albumi, jollainen Björkin olisi pitänyt tehdä viimeiset kahdeksan vuotta: tummanpuhuva, teatraalinen, mahtipontinen ja omaperäinen, mutta silti kovin pop.

Halcyonin esirippu nousee kangerrellen, mutta kvintetti New Blood, Anything Could Happen, Only You, nimikappale ja Figure 8 kohoaa ensiluokkaiseksi näytökseksi. Anything Could Happen -single muistuttaa M83:n Midnight Citystä ja Only Youn marssirytmi toimii loistavasti. New Blood, Halcyon ja Figure 8 puolestaan ovat sävellyksinä ne laulut, jotka räjäyttävät ilmoille kaiken poptähtipotentiaalin, joka Gouldingiin on ladattu.

Loput Halcyonin kappaleet ovat sitten kuin korppeja erämaan yllä – ne kiertelevät ja kaartelevat, mutta pelkäävät laskeutua lähelle. Juuri, kun Figure 8 on vienyt sydämen, albumi muuttuu etäisemmäksi ja katselee kaihoten kuin ihastus huoneen toiselta laidalta. Yhtäällä soi harppu, toisaalla laulaa kuoro ja jossain Gouldingin kylmä, mutta yleensä kaunis ääni kuulostaa ylikierroksilla käyvältä sirkkeliltä.

Mutta etäisyys voi olla myös etu, ja Halcyonin perusteella siihen kulminoituu myös Gouldingin salaperäinen karisma, joka ei kuulu ulkoisiin avuihin tukeutuvalle poptähdelle. Vaikka ympärillä pyörii kymmenen riikinkukkoa, arvokas korppi vangitsee katseen. Goulding tietää, ettei hänen tarvitse tulla liikaa tykö edes herkimmissä balladeissa, kuten loppupuolen helmessä I Know You Care. Lauluillaan ja omistautuneisuudellaan hän osoittaa olevansa läsnä. Samalla tavalla kuin se huoneen toiselta laidalta pitkiä katseita luova ihastus.

Ellie Goulding ei koskaan tyydy paperinukkemaisen prototyypin asemaan. Hän on lihaa ja verta ja lähes sietämättömän lahjakas.

77 Halcyonilta ei ehkä lohkea Lightsin kaltaisia isoja hittejä, mutta näin teatraalisen mystistä ja silti popmusiikin aallonharjalla sinnittelevää albumia harvoin kuulee.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!