Blitzen Trapper – American GoldwingSub Pop

Portlandilaisen Blitzen Trapperin kaikilla jäsenillä on joko aito tai henkinen parta.

Amerikkalaisyhtye tarjoilee kuudennella levyllään rockia, joka on perinteistä melkein raivostuttavuuteen saakka.Blogimerkinnässään Rock Music Goes the Way of the Beard vuodelta 2009 entinen Sleater-Kinney-kitaristi Carrie Brownstein pohdiskelee pehmeän pörröisten, muhkeapartaisten laulaja-laulunkirjoittajien tekemän indiepopin nousua 2000-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Brownsteinin mielestä näiden yhtyeiden ja artistien kaunis, rauhallinen, harmoninen, enimmäkseen akustistinen ja perinteinen musiikki oli reaktio 2000-luvun alkupuoliskon mielikuvituksettomaan postpunkin ja uuden aallon kopioimiseen, mutta yhtä hyvin voisi ajatella, että heidän musiikkinsa oli aikansa tuote.

Perinteinen ja rauhallinen, kantri- ja folkvaikutteinen kitarapop soveltui kulttuuriseen ilmapiiriin edellisen kerran 1970-luvun alkuvuosina, jolloin The Bandin ja Crosby, Stills & Nashin johdolla 1960-luvun hyökyaallot laantuivat lempeästi lipuviksi laineiksi.

1970-luvun laulaja-lauluntekijöiden musiikki oli kuin krapulahoitoa koko länsimaista kulttuuria järisyttäneiden tapahtumien jälkeen. 1960-luvun kapinallinen sukupolvi asettui aloilleen, teki lapsia ja rauhoittui Jackson Brownen, James Taylorin ja Joni Mitchellin sulosävelten tahdissa.

Nykypäivän indie-kolmikymppisille tarjoillaan samaa sielunhoitoa terrorismin, sotien, laman, informaatioähkyn ja äärioikeiston nousun keskellä. Vaikkei Blitzen Trapperin laulusolistilla, kitaristilla ja pääasiallisella säveltäjällä Eric Earleyllä olekaan partaa, yhtye kuuluu samaan jatkumoon. Sen kuudes levy American Goldwing suorastaan hehkuu nostalgiaa, lempeyttä ja harmoniaa. Se taputtaa päätä ja silittää poskea, kun näkymät näyttävät yhä ahdistavammilta.

American Goldwingillä ei kuule paljon 1970-luvun jälkeisiä vaikutteita, vaan sen juurevan folkin, kantrin ja southern rockin ristisiitoksen esi-isät ovat The Bandin ja Lynyrd Skynyrdin lisäksi Bob Dylan, Little Feat, Rod Stewart, Elton John ja Leon Russell. Joitain suhteellisen tuoreitakin nimiä tulee mieleen, mutta ne ovat lähinnä Son Voltin, Golden Smogin ja Ryan Adamsin kaltaisia yhtälailla menneestä ammentavia, vaihtoehtokantrin vähiten vaihtoehtoisia edustajia. Herkempien indiepoppareiden kannattaa ehkä jättää seuraava lukematta, mutta Might Find It Cheapista ja Fletcheristä tulee mieleen The Black Crowesin rehvasteleva retrorock.

Perinteisyys ei toki tarkoita, että pitkän matkan moottoripyörän mukaan nimetty American Goldwing olisi huono levy. Love the Way You Walk Awayn katkeransuloinen kantrimaalailu on kaunis kuin ilta-aurinko, Your Crying Eyes ja Street Fighting Sun rokkailevat muhkeasti ja valssin tahtiin askeltava Girl in a Coat lumoaa vaivattomasti.

American Goldwing on hyvä levy, mutta väärässä mielentilassa sen perinteisyys on melkeinpä raivostuttavaa. Earley osaa kirjoittaa hyviä, jopa loistavia kappaleita, kuten John Prineä muistuttava päätösraita Stranger in a Strange Land osoittaa. Sillä hän tuntuu laulavan koko väsyneelle, pettyneelle ja eksyksissä harhailevalle sukupolvelleen:“I’m weary from this river
That flows far
But never nearer to my home
And the wars upon the shores
Keep the single girls indoors
And so my love songs fall on wasted ears”

Lopussa rakkaus on kaiken ytimessä – viesti, johon lukemattomat laulunkirjoittajat ja taiteilijat ovat Earleytä ennenkin päätyneet:

”‘Cause I’m a stranger in a strange land
Guess I left the world behind
Yeah, my love is like the galaxies
Seems slow but sure does shine
And when I’m gone you know me by
Friends I leave behind”

Ehkä homma menee, kuten Raamatun Vanhan testamentin Saarnaajan kirja (sekä Pete Seeger ja The Byrds) tiesivät kertoa: “Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla.”

73 American Goldwing on sellainen toisinaan kaunis ja surumielinen, toisinaan reteästi rokkaileva levy, jollaisia tehtiin viimeksi 1970-luvulla. Se tarjoilee balsamia nykymaailman vaikeuksien keskellä, muttei vastauksia niiden herättämiin kysymyksiin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!