Beardyman – I Done a Album

Sunday Best

Beatbox-mestari Beardymanin sopivasti sekopäinen esikoinen keittää lapsukaisille syanidikaakaot ja repii Justin Bieberin riekaleiksi.

Brittiläinen Darren Foreman on saanut ensimmäisen albuminsa valmiiksi. Paremmin Beardymanina tunnetun suunsoittajan levy on tismalleen niin posketon ja viihdyttävä kuin pitääkin.

BBC:n radiodorkailun ympärille sopivan typerästi rakennettu albumi osoittaa, kuinka vaikea laji vitsikkyys oikeasti onkaan.

Mistään Trio Erectuksesta ei ole Beardymanilla kyse; I Done a Albumilta löytyy rutkasti mainioita ralleja, jotka poikkeavat toisistaan hämmentävän rohkeasti. Vaikka seassa on afrobeatia ja iki-ihanasta ranskalaisesta elektrohousesta ammentavaa materiaalia, levyn musiikillinen pääpaino on Aphex Twinin viitoittamassa rytmihulluttelussa.

Muhkeaa biittiä väännetään, käännetään ja murskataan niin skitsofreenisen muikeasti, että ei voi kuin haaveilla Beardyman-keikan kokemisesta.

Beardyman tekee suuren osan soundeistaan suullaan – myös keikkatilanteessa. Kyse on miehestä, joka on voittanut Ison-Britannian beatbox-mestaruuden niin monta kertaa, ettei häntä enää hyväksytä kilpailuun kuin tuomariksi.

Vampire Skank on mahtava osoitus Beardymanin boksauskyvyistä ja Kaoss Padin kanssa kikkailussa. Kappaleessa aina vain muodikas baltialainen musiikki kohtaa ronskin biittitemppuilun.

Aivan toisenlaista materiaalia esittelee Smell the Vibe, jossa Beardyman näyttää mielettömät räppikykynsä kuvitteellisella jazzklubilla. Mullet Bwoy vie hupaisiin kasaritunnelmointiin, kunnes tiskiin lyödään päätöntä ja murskaavaa rytmittelyä: Where Does Your Mind Go soi varmasti joka kylän yökerhon tanssilattialla.

http://www.youtube.com/watch?v=RuY9c_CEO0E
Beardyman – Where Does Your Mind Go

I Made a Album on kaikessa erinomaisuudessaan niin haastavaa kuunneltavaa, että levyä rytmittävät radiojuonnot ovat enemmän kuin paikallaan. Sitä paitsi: kukapa ei haluaisi tietää miltä kuulostaa, kun Simon Cowell makaa omasta verestään muodostuneessa lammikossa – tai kun Justin Bieber revitään kappaleiksi villikoirien toimesta?

95Beardymanin nerokas debyytti on mestarillinen osoitus siitä, kuinka hurjan pitkälle beatboksauksella voi päästä.