Austra – Feel It Break

Domino

Analogisynteesillä on edelleen uutta annettavaa ihmiskunnalle.

Kanadalaisen Austran esikoissingle Beat and the Pulse oli muodollisesta pätevyydestään huolimatta helppo kuitata vain korvikehuumeeksi niille, jotka eivät sivu- ja sooloprojekteihinsa eksyneeltä The Knifelta enää saa säännöllistä annostaan synkkää taide-elektroa.

Singlen sanoituksesta nimensä napanneen Feel It Break -albumin perusteella Austra on kuitenkin paljon enemmän kuin jonkin toisen yhtyeen varjo. Kun elektroninen pop näyttää taantuneen vanhojen setien nostalgiseksi puuhasteluksi, ja tämän vuosituhannen tärkeimmät tekijät ovat joko lopettaneet (LCD Soundsystem) tai hukanneet juonen (Junior Boys), trion debyytti on riemastuttava todistuskappale genren elinvoimasta.

Feel It Breakin viehätykselle on helppo löytää kolme perustavanlaatuista syytä.

Ensimmäinen niistä on laulaja Katie Stelmanisin tausta klassisen musiikin parissa. Se vilahtelee minimalistisissa pianomausteissa ja korkeuksiin kurottavissa laulumelodioissa, mutta ottaa vallan vasta Michael Nymanin sävellykset mieleen tuovassa The Beast -finaalissa.

Stelmanisin laulutapa on varmasti monen korviin haastava, mutta häntä ei voi kertaakaan syyttää äänialallaan briljeeraamisesta. Silloinkin, kun viinilasien alkaa kuvitella resonoivan solistin voimasta, se käy käsi kädessä musiikin muiden tehokeinojen kanssa.

Toinen Austran kiistattomista vahvuuksista on sävypaletti, jonka kirkkaammasta päästä antoi vihiä toinen single Lose It. Feel It Breakin tummaa ja dramaattista luonnetta vain korostaa se, että yhtye antaa valon rohkeasti pilkistää kappaleiden raoista.

Kolmas syy rakastua Austraan on yhtyeen perinnetietoisuus oman genrensä sisällä. Albumia kuunnellessa voi tuntea oskillaattorien värinän, ja mieleen piirtyy kuvia laitteista, joiden kyljissä lukee Moog, ARP tai Juno.

Kolmikon loihtima paksu mutta selkeä analogisyntetisaattoreihin nojaava sointi tuo muistumia lukuisista elektronisen popin klassikkolevyistä – jostain syystä monien kappaleiden kohdalla syntyy assosiaatio nimenomaan Depeche Moden upeaan Black Celebrationiin.

Ehkä Austra on vääntänyt laitteiden filtterit samaan asentoon kuin Basildonin pojat vuonna 1986 tai ehkä mielleyhtymä johtuu saman valon ja varjon liki täydellisen musiikillisen leikkauspisteen löytämisestä.

Oli miten oli, Austra on jo ensimmäisellä albumillaan niin vahvasti omillaan, ettei heitä arvostaakseen tarvitse kaivaa verrokkeja aikalaisista sen enempää kuin syntetisaattoriveteraaneistakaan. Jos Feel It Break ei ole tämän vuoden vakuuttavin elektropopdebyytti, ihmeitä saa tapahtua.

82Austran esikoinen on täynnä monitasoista mutta helposti aukeavaa elektronista poppia, jonka pariin voi kuvitella palaavansa vielä vuosienkin päästä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Austra – Lose It