Asa – Foetida/Use Your Illusion III

Roihis Musica

Asa on Gunnari-fiiliksissä. (Kuva: Tomi Palsa)

Milloin viimeksi kuulitte hiphop-levyn, jonka luontevimmat kulttuuriset rinnastuskohdat tuntuvat löytyvän jostain Pekka Ervastin, Yrjö Kallisen ja Siddhartha Gautaman tuotantojen suunnalta? No, tässä sellainen nyt kuitenkin olisi.

Alkuvuodesta 2011 ilmestyneellä loistavalla Jou Jou -levyllä oli äänessä Asa Masa, taiteilijanimensäkin puolesta jutusteleva ja katutasolta maailmaa tarkkaileva kertoja, joka räppäsi kotikulmistaan, hiphop-kulttuurista ja yhteiskunnan laitapuolen hahmoista. Tämä Asa Foetida onkin sitten vähän toisenlainen tapaus. Aiemmin artistimme kulttimainetta nauttivilla mixtapeilla käytetty ja pirunpihkanakin tunnettuun mauste- ja lääkeaineeseen viittaava nimike tuntuu tässä kertovan, että nyt liikutaan hieman syvempien aiheiden parissa.

Hämmentävästi otsikoitu Use Your Illusion III ei ole mixtape, vaan ison mittakaavan tuotanto, joka rakentuu livesoitolle. Biisikrediittien tutkiminen vetää hiljaiseksi. Levyllä soittaa tolkuton määrä nimekkäitä muusikoita. Silmä aukeaa -avausraidan rumpukomppi kuulostaa esoteeriseen tekstiin yhdistettynä omituisesti hiphopin pariin heittäytyneeltä Kingston Wallilta – ihmekös tuo, kun tahtia lyö itse Sami Kuoppamäki, jota kuullaan muutamalla muullakin biisillä.

On Pekka Gröhniä, Samuli Karjalaista ja Hepa Halmetta. Oma lukunsa ovat levyn vastaavat tuottajat: Polarsoul, jolta rekisteröin viimeksi suomiräpin ehkä parasta maksimalistista soundia tarjoilleen albumin, Julma-Henrin Radio Jihadin, sekä yllättävämmin Helmi levyjen ja Kolmannen Maailmanpalon Arwi Lind, jonka mukana Use Your Illusionille voisi olettaa päätyneen myös osatuottajana ja muusikkona esiintyvän lauluntekijä Sami Kukan.

Monenkirjavaa sakkia siis. Julma-Henrin ja Puppa J:n fiittauksista huolimatta ylöspano ei ole kovin hiphop-orientoitunut. Nämä kaiken osaavat hahmot soittavat silti enimmäkseen orgaanisia variaatioita hiphop- ja funk-rytmeistä, ajoittaisella jouhikolla, mehevillä uruilla ja hyvin annostelluilla puhaltimilla maustettuna. Musiikin eloisuus ja hengittävyys tuleekin tarpeeseen, sillä ilman sitä Asan tämänkertaisen sanottavan kuunteleminen voisi olla vähän raskasta. Use Your Illusionilla räpätään keskiverron oppikirjan verran tekstiä, eikä tavoitteena tunnu olevan sen vähempi kuin oman kokonaisvaltaisen metafyysisen, esoteerisen ja moraalifilosofisen maailmanselityksen hahmotteleminen.

Lyhyesti sanottuna tämä on käsittämättömän kunnianhimoinen projekti. 48 minuutin trippi, joka murskaisi alleen, elleivät tekstin paljous ja kompromissittomuus ja toisaalta musiikin letkeä svengi tarkoittaisi, että Use Your Illusion III:n maailmaan uppoaa luonnostaan hitaasti mutta varmasti. Tätä kirjoitettaessa en ole vielä läheskään niin syvällä kuin uskoakseni tulen olemaan. Eräs kollega sanoi tajunneensa levyn kymmenennellä kuuntelulla; itselläni niitä on takana nyt suunnilleen saman verran, mutta en uskalla todeta mitään vastaavaa.

Pääpiirteissään Use Your Illusion tuntuisi olevan omakohtainen kasvutarina, ehkä suorastaan kriittisen henkisen ja hengellisen murrosvaiheen kuvaus. Silmä aukeaa -avauksessa kertoja katselee jostain hankkimaansa esoteerista maalausta, joka saa hänet ensin pois tolaltaan ja sitten uppoamaan itseensä. Elävästi kuvattu rajatilakokemus aloittaa tripin, jossa on aineksia psykedeelisestä kokemuksesta, suomalais-ugrilaisesta shamanismin traditiosta, luonnonyhteyden kokemisesta ja intialaisesta viisaudesta. Ja paljosta muusta: legendaarisen suomalaisen ajattelijan Yrjö Kallisen pasifismista, Uuden Testamentin sanomasta, Pekka Ervastin ruusuristiläisyydestä, auringonpalvonnasta…

Voisi kai sanoa, että Asa on tyypillinen esimerkki nykypäivän paljon puhutuista hengellisistä löytöretkeilijöistä, joille ei kelpaa mikään oppikokonaisuus sellaisenaan. Hänelle keskeisiä ovat tavoitteet: tulla toimeen itsensä kanssa, tuntea itsensä, oppia hallitsemaan vihan, surun ja masennuksen kaltaiset tunteet, ymmärtää ihmisen elämänkaari ja kuolevaisuus, pystyä elämään tuhoamatta luontoa. Kysymykset ovat ensin, ja vastauksia voi löytää monesta paikasta.

Riippuu kuulijasta, mihin teemoihin levyllä tulee hanakimmin tartuttua. Oma huomioni kiinnittyi ensimmäisenä shamanismin käsitteistön viljelyyn. Asa mainitsee useaan otteeseen myrrysmiehen käsitteen: sillä tarkoitetaan raivon tai innon vallassa loitsivaa tietäjää, joka ei transsitilassaan tunne edes kipua. Onko tämä se rooli, johon rap-taiteilija itse pyrkii – oman ihmisyytensä rajoitteet ylittäväksi sanan säilän käyttäjäksi? Ehkä kyse on enemmänkin saavuttamattomasta ihannekuvasta tai henkisestä oppaasta.

Kansatieteellinen trippi viedään pisimmälle huikealla Loveen lankeus -raidalla, jonka yksityiskohtainen teksti tuo esiin termin konkreettisen alkuperän: shamaani lankeaa kirjaimellisesti loveen, eli tunkeutuu feminiinin sukuelimen läpi takaisin kohtuun löytääkseen voidakseen ymmärtää syntymän ja kuoleman. Kerrassaan hieno aihe populaarimusiikkiesitykselle!

Levyn puolivälistä alkaen ote hieman kevenee, ja myös musiikillisesti tarttuvimmat kappaleet kuullaan tässä vaiheessa. Sisään ja ulos on hittibiisi “kasvien rakastelusta” eli yhteyttämisestä, Pirunpihka, on tervehenkinen anthem totuudenpuhujia vastaan, kouraiseva Murheen musta mieli konkretisoi masennuksen linnuksi, korpiksi, ja lennättää sen sitten matkoihinsa.

Harhat päättää levyn vastaavaan metaforiseen avainkokemukseen, jollaisella se alkoikin. Kiinnostavalla tavalla se tuntuisi palauttavan niin kertojan kuin kuulijan maan pinnalle: Asa epäilee olevansa “liian pajareissa” ja kokee olevansa edelleen median ja populaarikulttuurin harhojen ympäröimä – totuutta ei löytynyt, sitä ei voi löytyä eikä sitä pidäkään löytyä.

Olennaista on etsiminen ja kyseleminen. Use Your Illusion III ei ole uskonnollinen lausuma. Juuri epätäydellisyydestä ja keskeneräisyydestä, niiden hyväksymisestäkö syntyy se uusi ihminen, jota tässä kaivataan?

Tätä kautta voisi selittyä levyn leikkisä nimikin. Jokaisella meistä on harhansa, mutta ne voi pistää hyötykäyttöön, luoda niistä itselleen sopiva maailma ja löytää sieltä sisäinen tasapaino.

Vielä yksi merkittävä sulka Asan hattuun: hän pystyy esittämään tämän kaiken luontevasti omalla äänellään, pitkälti puhekielisesti, kuten räpätessä kuuluu. Ilmaisussa ei ole mitään teennäistä, ja flown ja artikulaation osalta Use Your Illusion on luultavasti miehen vaivattomin levy.

On tämä jumalauta aikamoista.

90 Asa voittaa Ervastin, Kallisen ja Siddharthan yhdentoista svengaavan kompin ja terveen suhteellisuudentajun mitalla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!