Alcest – Les voyages de l’âme

ProMedia GmbH

Synkät terveiset täältä dramaattisen taikasavun keskeltä.

Ranskalaisen Alcestin kolmosalbumin nimi tarkoittaa suomennettuna ”sielun matkoja”. Odotettavissa on yliluonnollisista lapsuudenkokemuksista innoituksensa saanutta eteeristä blackmetal-shoegaze-fuusiota. Eli kenties jotain aivan uutta?

Shoegazen ja black-metalin yhdistäminen on lähtökohtaisesti kiinnostava asetelma. Pidin Alcestin esikoislevystä huolimatta siinä leijailevasta esoteerisuuden katkusta, sillä yhtyeen musiikilla tuntui olevan täysin oma identiteettinsä. Bändin kolmannella albumilla laulaja Neige ei enää ainoastaan herkistele sigurrósiaanisesti ”iiiii yyy äääää c’est la vieeeee”, vaan toisinaan jopa ärjyy autenttiseen bläkkistyyliin.

Mutta pöö, ei ole mitään pelättävää. Les voyages de l’âmen tuotanto on siloiteltu radiokelpoiseksi ja blackgazen mustuus on haalistunut entisestään – aivan kuin albumia olisi pesty studion pyykkikoneessa liian monta kertaa. Lopputuloksena on haljakanvihreää post-rockia, joka väsyttää kuulijan samanaikaisella ilmavuudellaan ja tunkkaisuudellaan kuin seetripuun tuoksuinen ilmanraikastin.

Fanien kommenttien perusteella kotigootit halki Keski-Euroopan sulkevat silmänsä Alcestin soidessa ja liitelevät sielunsa korvin atmosfäärissä kuin aarnikotkat Mont Blancin yllä.

29 Alcest on tehnyt levyllisen tasaista ja tunnelmallista progemetallia aikuiseen makuun. Puuduttavista melodioista on desinfioitu Pro Toolsilla viimeinenkin elonhenkäys pois. Kenties tässä on metallimaailman vastine Sininen hetki -kokoelmille?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!