Aivovuoto – s/t

Monsp Records

Jodarok. KV.N. Lobo

Aivovuoto: K.V.N, Lobo ja Jodarok. (Kuva: Tuomo Lampinen)

Kemmurun Jodarok kirjoitti levyllisen kappaleita, koska se tuntui niin helpolta.

AivovuotoKansiTuottajat K.V.N ja Lobo ovat julkaisseet omissa nimissään kiinnostavaa instrumentaali-hiphopia. Heidän kappaleensa perustuvat näennäisen yksinkertaisille ideoille: kierretään divareita ja kirpputoreja niin kauan, että reppu on täynnä vanhaa soulia ja funkia.

Sen jälkeen yhdeltä levyltä otetaan rumpubreikki, toiselta kitarasample ja kolmannelta torvisample. Tarvittaessa neljänneltä levyltä voi napsaista palan lauluraitaa. Sen jälkeen neljää osasta laitetaan limittäin ja päällekkäin, kunnes käsissä on noin kahden minuutin instrumentaali.

Muun muassa SMC Lähiörottia tuottaneiden K.V.N:n ja Lobon kädenjälki on siis perinnetietoista kaikkine rahisevine sampleineen. Viime vuonna kaksikko julkaisi Sutenööriskeidaa-nimisen tuottajakasetin. Yksi julkaisulla vierailevista räppäreistä on Kemmurun Jodarok. Alkukeväästä K.V.N, Lobo ja Jodarok kertoivat Redrum-187-verkkosivuston haastattelussa, että yhdestä kappaleesta alkanut yhteistyö jalostui Aivovuoto-projektiksi nopeasti. Kappaleita vain syntyi niin vaivattomasti, että heistä tuntui luontevalta kasata ne albumiksi.

Tuo vaivattomuus kuuluu albumilta niin hyvässä kuin pahassakin.

Käydään ensiksi läpi ne myönteiset seikat.

Albumi on ihastuttavan luonnosmainen. Vaikka albumien musiikilliset yhtäläisyydet jäävätkin vähäisiksi, se tuo tunnelmaltaan mieleen Madlibin ja MF Doomin erinomaisen Madvillainy-yhteislevyn (2004). Jokaista raitaa kuunnellessa voi olla varma, että seuraava kappale on luultavasti jotain ihan muuta. Ja niin se todennäköisesti onkin. Ensimmäisillä kuuntelukerroilla Aivovuodossa viehättää tuo yllätyksellisyys.

Mutta entä ne ongelmat?

Kun kuuntelija on sinut albumin sisäisen logiikan ja rakenteen kanssa, vaivattomuus ja yllätyksellisyys alkavat kuulostaa kokoelmamaisuudelta. Ei voi olla ajattelematta, että albumilla on aihioita erilaisiin kokonaisuuksiin, mutta syystä tai toisesta kolmikko on halunnut julkaista ne kaikki sillisalaattimaisena pitkäsoittona.

Ajatusleikkinä Aivovuoto olisi esimerkiksi voinut tehdä levyllisen ihmissuhderäppiä (Nyt on hyvä, Raaka keikka kolme), sarjakuvafantasiaa (Musta ambulanssi, Moukarimies) tai kliseisesti ulkopuolisuuden teemoja pyörittelevän kokonaisuuden (Kivikova kalloluu, Samanlainen nuori). Nyt tuo kaikki materiaali on lapioitu yhdelle ja samalle albumille.

Musiikillisesti levy on kuitenkin yhtenäinen. K.V.N:n ja Lobon tuotanto on kauttaaltaan erinomaista. Se tekee Aivovuodosta albumin, jonka kaltaista kotimaisessa hiphopissa ei ole oikeastaan kuultu.

77 Jodarok räppää satunnaisista aiheista takuuvarmaan tyyliinsä. K.V.N:n ja Lobon tuotanto tekee luonnosmaisesta albumista mieleenpainuvan, mutta levy olisi kaivannut tiivistämistä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!