Yritetään, ja yritetään uudelleen – 12 suomalaistenkin noteeraamaa naisten esittämää r&b-hittiä

Miksen kelpaa teille, Mariah kysyy?

Vuosikymmenten aikana yksi genre on jäänyt hieman paitsioon Suomen listoilla: naisten laulama r&b. Seuraavassa tusina meilläkin läpi lyönyttä ja omalla tavallaan kiinnostavaa naisten esittämää r&b-hittiä – sekä yksi kiinnostava noteeraamatta jäänyt. Lähdemateriaalina on käytetty muun muassa Timo Pennasen loistavaa Sisältää hitin -teosta (2006).

Roberta Flack – Killing Me Softly (With His Song)

Killing Me Softly on listahistorian ainoa r&b-kappale, joka on ollut jättihitti maassamme kahdesti alkuperäiskielellään ja kaiken kukkuraksi vahvojen naisten ansiosta: ensin vuonna 1973 Flackin esittämänä ja 1996 Fugeesin tulkitsemana. Flack ei ollut biisin ensimmäinen esittäjä, vaan sen julkaisi ihan ekana Lori Lieberman pari vuotta aiemmin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Sade – Love Is Stronger Than Pride

Sade Adu yhtyeineen on Suomen listahistorian menestynein brittiläinen r&b-tähti. Love Is Stronger Than Pridesta tuli meillä isohko hitti vuonna 1988 – voi jopa sanoa, että se pärjäsi Suomessa paremmin kuin päämarkkinoillaan, mikä on soul-piireissä lähes ainutlaatuista. Syyksi on helppo nostaa edellisen Promise-albumin (1985) supersuosio: kymmenen viikkoa albumilistamme kärjessä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Janet Jackson – That’s the Way Love Goes

1990-luvulle hypättäessä maailmasta tuli avoimesti eroottisempi, ja sensuelli r&b saattoi menestyä Suomessakin. Mitään jättihittejä ei silti irronnut I Will Always Love Youn kaltaisten balladien ulkopuolelta. Siinä mielessä Janet Jacksonin That’s the Way Love Goes oli merkkipaalu: vihjailevan seksikäs r&b-kappale, joka kelpasi suomalaisille radioasemille. Videolta voi bongata muuan Jennifer Lopezin.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Diana King – Shy Guy

Diana Kingin Shy Guy oli kesän 1995 ilmiö. Vaikea sanoa, miksi radiot soittivat sen puhki. Arvioisin syyksi pehmeät viittaukset reggaen suuntaan, vuotta aiemminhan kesähitiksi imaistiin Big Mountainin tulkinta Baby I Love Your Waystä. Shy Guy oli tarpeeksi kesäinen ja sopivan sovinnaisesti r&b. Biisi nousi singlelistamme kärkeen ja radiolistalla peräti kakkoseksi. 1995 oli muutenkin hyvä vuosi mustalle musiikille, sillä myöhemmin syksyllä Coolion Gangsta’s Paradise äityi niin ikään megahitiksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Brandy & Monica – The Boy Is Mine

Michael Jacksonin Thriller-albumin ensimmäinen single The Girl Is Mine innoitti varmasti Rodney Jerkinsiä, Dallas Austinia, Brandya ja Monicaa, kun joukkio levytti The Boy Is Minen. Kappale sisällytettiin molempien tähtien albumeille vuonna 1998 ja se nousi listoille kaikkialla. Näin voi sanoa, sillä se ylitti juuri ja juuri Rumban 50 hittiä -kynnyksen ja on vielä tänäkin päivänä sekä Brandyn että Monican ainoa hitti maassamme.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Lauryn Hill – Ex-Factor

Lauryn Hill kiinnosti Fugeesin The Scoren (1996) jälkeen myös suomalaisia siinä määrin, että The Miseducation -albumi (1998) menestyi ihan kivasti ilman radiotukeakin. Hill on harvoja Suomen listoille päässeitä ulkomaisia naisräppäreitä, mutta hänen varsinaiseksi ansiokseen pitää nostaa nousevien r&b-artistien kuten Erykah Badun, Macy Grayn ja Angie Stonen kiilautuminen Pori Jazzin järjestäjien toivelistan kärkeen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

TLC – Unpretty

TLC sai maistaa Suomi-menestystä jo CrazySexyCool-albumin (1994) sinkulla Waterfalls, mutta heidän suurimmaksi radiohitikseen eteni ulkonäköpaineita ruotiva Unpretty (1999), joka kuulosti musiikillisesti tarpeeksi Lene Marlinilta miellyttääkseen soittolistapomoja. Yleistäen r&b-biiseillä on ollut Suomessa sitä helpompaa menestyä, mitä pehmeämpiä ja popimpia ne ovat olleet soundiltaan. Sääntöön löytyy vahvistavia poikkeuksiakin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Macy Gray – I Try

Suomi omaksui Macy Grayn yllättävän nopeasti heti Britannian jälkeen talvella 2000, hieman ennen Yhdysvaltoja. Samassa paketissa I Tryn kanssa listoille nousi myös Gabriellen brittihitti Rise. Tyylillisesti molemmat edustivat Lauryn Hillin perintöä, ja osasyynä suomalaistenkin Gray-innostukseen oli varmasti rouvan erikoinen ääni.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Destiny’s Child – Independent Women Part 1

Beyoncé ja kumppanit joutuivat aluksi neljästä Top 10 -jenkki- ja viidestä brittihitistään huolimatta tyytymään lähinnä MTV-näkyvyyteen. The Writing’s on the Wall -albumi ylitti listakynnyksen syksyllä 2000 ja viimeistään Charlie’s Angels -yhteyden jälkeen Independent Women Part 1 räjäytti pankin. Ihanaa, meillä oli viimein naisten laulama tanssittava r&b-jättihitti! Survivor-albumi (2001) myi platinaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Aaliyah – Try Again

Valveutuneet muistavat Aaliyahin jo Timbalandin sorvaamasta Are You That Somebodysta (1998) ja todella asiaan perehtyneet osaavat nimetä sitäkin varhaisemmat singlet, mutta Euroopan suurta yleisöä Aaliyah alkoi kiinnostaa vasta menehdyttyään elokuussa 2001. Tuhoisan lento-onnettomuuden jälkeen Aaliyah-albumi käväisi listoilla ja I Care 4 U -kokoelma (2003) ostettiin peräti Top 20:iin. Try Againista kehittyi sleeper-klassikko: biisi, joka ei koskaan tilastoitunut, mutta jonka aika moni tuntee.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Eve feat. Alicia Keys – Gangsta Lovin’

Kesän 2001 supertulokas Alicia Keys nousi meillä listoille vasta talvella 2002 ja Idols-kokelaidenkin tulkitsema Fallin’ jäi tyystin ilman tilastomerkintöjä. Läpimurron jälkeen vastaanotto oli niin lämmin, että räppäri Even groovaavasta Gangsta Lovin’ -biisistä tuli syksyllä 2002 Keysin omia balladeja suurempi menestys ainoastaan jälkimmäisen vierailun ansiosta. Biisinsä itse kirjoittavaa ja pianoa soittavaa Keysiä oli laulaja-lauluntekijä-orientoituneiden suomalaistenkin helppo diggailla. Esimerkiksi Evellä sekä selvästi Keysiä jyrkemmin puhtaaksi r&b-laulajaksi profiloituneella Ashantilla oli huomattavasti vaikeampaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kelis – Milkshake

Kuinkahan moni Provinssirockissa 2000 Kelisin nähneistä oikeasti uskoi neidosta tulevan r&b:n ja myöhemmin tanssimusiikin kiintotähti? Muistan Rumban haukkuneen useita Kelisin alkuaikojen sinkkuja, mutta ääni kellossa muuttui, kun The Neptunesista tuli hip ja cool. Albumilistallemme neito ei tietenkään ole koskaan selviytynyt, mutta Milkshakesta sukeutui sinkku- ja klubihitti.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mariah Carey – We Belong Together

Otin tämän mukaan havainnollistaakseni, miten vaikeaa r&b-hiteillä voi joskus Suomen listoilla olla. We Belong Together oli kaikilla kriteereillä tarkasteltuna vuoden 2005 suurimpia menestystarinoita kansainvälisesti: 14 viikkoa jenkkiykkösenä, Britannian kakkonen erinomaisin myyntiluvuin, Australian ja Hollannin ykkönen ja kärkikolmikossa useissa maissa. Suomessa sen olemassaolosta tuskin edes tiedettiin – ainakin, mikäli listoja on uskominen. Myös The Emancipation of Mimi -emoalbumi jäi ulos albumilistalta, vaikka Carey oli 1990-luvulla supertähti täälläkin. Get Your Number sekä Don’t Forget About Us paketoivat listojen valossa merkillisen albumiprojektin nousten sinkkukolmoseksi ja -ykköseksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!