Nuorgamin totuus

Vuoden 2013 parhaat albumit, sijat 75–51

Matka kohti kärkeä jatkuu. Countdownimme toisessa osassa muun muassa tuulia kontrolloiva shamaani, ruotsalainen EDM-jumala sekä modernin rapmusiikin paras duo.

Sitaatit ovat Nuorgamissa julkaistuista levyarvioista tai artikkeleista.

#75 Phosphorescent – Muchacho (Dead Oceans)

top100phosphorescent75

”Kuulijaa ei yhtään haittaa, että koko ajan homma tuntuu jollain omituisella tavalla falskilta; kuin otteelta täydellisen musiikin oppikirjasta, jonka Matthew Houck on saanut haltuunsa myymällä sielunsa John Phillipsin ja Dennis Wilsonin muhkeapartaisille miljonäärihaamuille yön laskeutuessa Laurel Canyonin eukalyptuksentuoksuiseen laaksoon.” (Antti Lähde)

Kuuntele Spotifystä.

#74 Avicii – True (Avicii Music)

top100avicii74

Ruotsalaisen EDM-jumalan Tim Berglingin ensimmäistä Avicii-albumia ei – vastaavan toimittajan Matti Markkolan kauhuksi – arvioitu Nuorgamissa.

Kuuntele Spotifystä.

#73 Beastmilk – Climax (Svart Records)

top100beastmilk73

”Jos bändissä haisee yhtä aikaa okkultismi, ruosteen tahrima rallifiilis ja perkeleen kaunis ja hauras sydän, niin mitä muuta se voisi ollakaan kuin pakahduttavan hyvä? Lisäbonuksena muun muassa Hexvesselistä tutun Kvohstin laulanta on veretseisauttavan komeaa kuultavaa.” (Jarkko Immonen)

Kuuntele Spotifystä.

#72 Iron and Wine – Ghost on Ghost (4AD)

top100ironwine72

Ghost on Ghost on kokonaisuudessaan tasalaatuista Iron and Winea. Sam Beam on nyt kulkenut tämän polun tyylikkäästi loppuun ja seuraavaksi on edessä toivottavasti uusia tuulia.” (Visa Högmander)

Kuuntele Spotifystä.

#71 Euro Crack – Huume (Fullsteam)

top100eurocrack71

”Siinä vaiheessa, kun korvat – kenties vuonna 2016 – alkavat vihdoin tottua Euro Crack -musiikin soundillisiin ihmeellisyyksiin, on siinä vielä jäljellä paljon löydettävää.” (Antti Lähde)

Kuuntele Spotifystä.

#70 Califone – Stitches (Dead Oceans)

top100califone70

Tim Rutilista on kehittynyt vaivihkaa yksi sukupolvensa karismaattisimmista ja ilmaisuvoimaisimmista kähisijöistä, aivan Josh T. Pearsonin, Richard Bucknerin ja edesmenneen Mark Linkousin veroinen tekijä.” (Antti Lähde)

Kuuntele Spotifystä.

#69 Jonathan Wilson – Fanfare (Bella Union)

top100jonwilson69

Komeaäänisen kalifornialaisen lauluntekijän kolmatta albumia ei arvioitu Nuorgamissa.

Kuuntele Spotifystä.

#68 Eleanor Friedberger – Personal Record (Merge)

top100eleanor68

Eleanor Friedbergerin vaivattomasti rullaavan ja 1970-lukulaisesti soivan rallattelun kuullessani haluan uskoa, että valtavien, kultaisina hohtavien viljapeltojen ja aina lämpimänä paistavan auringon alla hehkuva kesäinen Amerikka on saavutettavissa ainakin henkisenä tilana.” (Juuso Janhunen)

Kuuntele Spotifystä.

#67 Major Lazer – Free the Universe (Because Music)

top100majorlazer67

Diplo on tehnyt tuottajana selväksi, että hänellä on suvereeni taito naittaa faveloiden hikinen paukutus pop-ystävällisiin koukkuihin ja leipoa tällä kaavalla massiivisia hittejä. Mutta miehestä on muuhunkin.” (Tommi Forsström)

Kuuntele Spotifystä.

#66 Håkan Hellström – Det kommer aldrig va över för mig (Universal)

top100hellstrom66

”Seitsemännellä levyllään 39-vuotias Hellström kääntää katseensa 1980-luvulle. Levyllä eivät kuitenkaan soi juustoiset Van Halen -syntikat tai Phil Collins -virvelit, vaan Hellströmin sydäntä lähellä tuntuvat olevan myöhäisen The Policen ja The Carsin ilmava aikuispop, Alphavillen disco lento sekä postpunkin ja popin murtumispiste, jossa Joy Divisionista tuli New Order.” (Antti Lähde)

Kuuntele Spotifystä.

#65 Midlake – Antiphon (Bella Union)

top100midlake65

”Laulaja Tim Smithin lähdön jäljiltä Midlake kuulostaa kirkkaammalta ja kuulaammalta, jos nyt ei miltään Porcupine Treeltä kuitenkaan. Monelle Midlake-fanille Antiphon voi jäädä etäiseksi, mutta progressiivisen brittirockin ystävät voivat saada yhtyeestä itselleen uuden suosikin.” (Antti Lähde)

Kuuntele Spotifystä.

#64 Run the Jewels [Killer Mike & El-P] – s/t (Fool’s Gold)

top100runjewels64

’We’re the best duo in rap music right now, motherfuckers.’ Kovia sanoja Killer Mikelta, mutta kesän esiintyminen Kuudes Aisti -festivaalilla tarjosi ihan tarpeeksi väitettä puoltavia todisteita.” (Antti Piirainen)

Kuuntele Soundcloudissa.

#63 Räjäyttäjät – Awopbopaloopop Alopbam RÄJÄ! (Räjä Records)

top100rajayttajat63

”Erinomaisilla julkaisuillaan sekä käsittämättömän – noh – räjäyttävillä liveperformansseillaan minut ja aika monen muunkin harvinaisen hurmoshenkiseen tilaan saattanut, a-kaljalla käyvä karvaisten miesten testosteronikerberos lienee armottomassa jytä-menossaan niitä viimeisiä aitoja kotimaisia rockbändejä.” (Mikael Mattila)

Kuuntele Spotifystä.

#62 The Flaming Lips – Terror (Bella Union)

top100flaminglips62

”Älkää odottako rumpuja tai yhtä ainoaa iloista sointukulkua. Rytmit ovat kääntyneet huonosti toimivien hengityskoneiden kaltaiseksi hurinaksi ja melodiat lähinnä hätähuutojen kainalosauvoiksi. The Terror on ankara kuulijalleen.” (Antti Piirainen)

Kuuntele Spotifystä.

#61 Them Bird Things – Pachyderm Nightmares (Playground)

top100thembird61

Them Bird Thingsin kolmoslevy on voimakkaan puhdistava kokemus. Ei näin eloisasta ja raivokkaan intohimoisesta musiikista voi jäädä masentuneelle mielelle.” (Niko Peltonen)

Kuuntele Spotifystä.

#60 Lady Gaga – ArtPop (Interscope)

top100ladygaga60

”Meemit ovat lopulta kuin tulppaanisipulit tai pets.comin osakkeet. Ei niiden arvo ikuisesti säily. Lady Gagan huomioarvosta on jo karissut liika timanttipöly. Alta paljastuneella viihdyttäjällä on kuitenkin karismaa, diversiteettiä ja kestävyyttä monia kollegoitaan enemmän. Gagan tehdas toimii ja Artpop takaa Fortune 500 -sijoituksen.” (Joni Kling)

Kuuntele Spotifystä.

#59 K-X-P – II (Manimal Vinyl)

top100kxp59

”Mistä K-X-P:ssä on kyse? Vangeliksen hurmoksellisesta olympiahengestä, Georges Méliès’n kuufantasioista, futuristisista vappumarsseista, eteläeurooppalaisista kauhuelokuvista ja satunnaisista progefolk-vivahteista. II on kolho ja romuluinen albumi, jolla on koko ajan kauhean kova meno päällä.” (Antti Lähde)

Kuuntele Spotifystä.

#58 Boards of Canada – Tomorrow’s Harvest (Warp)

top100boardsofcanada58

”Kun uusi Boards of Canada lähtee soimaan, tuntuu kuin olisin tullut kotiin. Ja siellähän minä olenkin: näyttöruutu edessäni loistaa kalpean heleämpänä kuin mikään värisävy. Vanha foorumikin näkyy olevan yhä pystyssä. Painan Send.” (Nivenmorphic [Älkää kysykö! – toim. huom.])

Kuuntele Spotifystä.

#57 Wire – Change Becomes Us (Pinkflag)

top100wire57

”Koen, että taiteen tekemisessä vain tämä hetki tarkoittaa mitään – joten on melko merkityksetöntä kuinka pitkään sen eteen on tehty töitä. Se ei tunnu luovalta tai edes käytännölliseltä tavalta miettiä asiaa. Kaikki taitavat kuitenkin vaistonvaraisesti ajatella sillä tavoin, ja toki mekin olemme tietoisia historiastamme. Mutta juuri tämä hetki kiinnostaa meitä ja mahdollistaa kaiken.” (Wiren Bruce Gilbert yhtyeen marraskuista Tavastian-keikkaa ennakoineessa Antti Piiraisen haastattelussa)

Kuuntele Spotifystä.

#56 Savages – Silence Yourself (Matador)

top100savages56

Silence Yourself lunastaa hurjat odotukset keskittymällä siihen, mitä yksikään saarivaltion bändi ei pysty juuri nyt tarjoamaan. Se on musiikkia selkää raateleville kynsille ja kaulavaltimoa hamuaville sahalaitaisille hampaille. Yksinkertaisesti paluu raakuuteen, tehty niin oikein kuin ensilevyltä voisi ikinä odottaa.” (Antti Piirainen)

Kuuntele Spotifystä.

#55 Rhye – Woman (Polydor)

top100rhye55

Woman on viimeistä piirtoa myöten tyylikäs ja suorastaan häikäilemättömän virtaviivainen tuote, jota voisi vallan hyvin mainostaa Cigar Aficionadossa huvipursien, mallasviskien, viiksivahojen ja urheiluautojen rinnalla. Siinä kaikuu James Blaken ontto emotionaalisuus, Junior Boysin ekonominen elektropop ja Saden ultraviileä eroottisuus.” (Antti Lähde)

Kuuntele Spotifystä.

#54 Devendra Banhart – Mala (Nonesuch)

top100banhart54

”Banhartin lähestymistavassa kuuluu poikkeava pedanttius ja asiantuntemus haettujen viitteiden suhteen: nanigo-rytmit, doo wop ja disko on mallinnettu täsmällisyydellä. Jos kuulija jaksaa keskittyä tähän hyvin rakennettuun popalbumiin riittävän kauan, hän tulee näkemään ainekset, jotka povaavat levystä kestävää klassikkoa.” (Joni Kling)

Kuuntele Spotifystä.

#53 King Krule – 6 Feet Beneath the Moon (XL Recordings)

top100kingkrule53

”Ani harvoin kuulee kokonaista albumillista uutta musiikkia, joka erottuu näin selvästi kaikesta muusta tarjonnasta. King Krulen konsepti – hylätyssä teollisuushallissa hypähteleviä garage-rytmejä puksuttava rumpukone kohtaa pehmeästi jazzkitaraa sormeilevan ja omituisesti mölisevän brittiteinin – ei ole ilmeisin, eikä välttämättä edes erityisen houkutteleva, mutta se viettelee puolelleen välittömästi.” (Antti Lähde)

Kuuntele Spotifystä.

#52 Pekko Käppi – Rammat jumalat (Helmi Levyt)

top100pekkokappi52

Rammat jumalat on täynnä lauluja, joita oudot ihmisjoukot kokoontuvat laulamaan metsiin suurten nuotioiden ympärille. Kultistien keskellä Käppi runnoo jouhikkoaan shamaanin tavoin ja kuulostaa siltä, kuin hän voisi kontrolloida tuulia, revontulia ja luontoa aivan miten tahtoo.” (Oskari Onninen)

Kuuntele Soundcloudissa.

#51 Riitaoja – Mantereelle (Svart)

top100riitaoja51

Mantereelle on hypnoottinen levy. Se rakentaa hitaasti purkautuvia, lähes sietämättömiä jännitteitä; kiire ei ole mihinkään.” (Niko Peltonen)

Kuuntele Spotifystä.

* * *

Sarja jatkuu huomenna.