Nuorgamin totuus

Vuoden 2013 parhaat albumit, sijat 100–76

Joku näistä on vuoden paras.

Joku näistä on vuoden paras.

Äänet on laskettu. Countdown voi alkaa.

Sitaatit ovat Nuorgamissa julkaistuista levyarvioista tai artikkeleista.

#100 Iceage – You’re Nothing (Matador)

top100ice100

”Tanskalaisen Iceagen debyytin maanisen post-punkin sijaan You’re Nothing fuusioi onnistuneesti Wipersin vyörytyspunkia Wiren taiderock-rakenteisiin ja Refusedin jälkihardcore-raivoon. Lopputulos kuulostaa siltä, että se voisi hakata Fucked Upin hintelyyksiä turpiin ihan silkkaa vitutustaan.” (Oskari Onninen)

Kuuntele Spotifyssä.

#99 Jessy Lanza – Pull My Hair Back (Hyperdub)

top100jessy99

Elektronista R&B:tä tekevän kanadalaisartistin esikoisalbumia ei arvioitu Nuorgamissa.

Kuuntele Spotifyssä.

#98 Maakuntaradio – Ei voi palata eiliseen (Airiston Punk-levyt)

top100maakunta98

”Lukiossa olin kuolettavan ihastunut yhteen Leenaan, joka sitten repikin sydämeni kokonaisena rinnasta, talloi, repi kappaleiksi ja syötti verisenä mössönä riekale kerrallaan. Pahimman tuskan keskellä huomasin äikäntunnilla erään toisen tytön. Kolme vuotta sitten mentiin naimisiin. Tätä levyä kuunnellessani huomaan aina palaavani tuohon käännekohtaan ja muistan, miltä silloin tuntui. Kiitos siitä.” (Jarkko Immonen)

Kuuntele Soundcloudissa.

#97 Anna Calvi – One Breath (Domino)

top100calvi97

”Jos Anna Calvin debyytti oli lupaava, on sitä myös One Breath, jota voi vilpittömästi suositella kaikille teatraalisesta taiderockista pitäville. Seuraavalla levyllä laulajan olisi kuitenkin hyvä siirtyä jo lupausten lunastamisen puolelle.” (Juha Merimaa)

Kuuntele Spotifyssä.

#96 The Lieblings – Take Us to Your Leader (Gaea)

top100lieblings96

”Tällä musiikilla ei ehkä saavuteta myyntilistan ykkössijaa, asemaa rockin klassikkolevyjen joukossa tai edes esiintymispaikkaa festareiden päälavalla, mutta The Lieblingsin kurssia eivät nämä sivuseikat horjuta. Tästä tosiuskovaisen varmuudesta löytyy lopulta sitä pelottomuutta, jota Take Us to Your Leader kaipaa.” (Kimmo Vanhatalo)

Kuuntele Spotifyssä.

#95 Miley Cyrus – Bangerz (RCA)

Top100Miley95

”Poptähden työ on kehittyä artistina ja samalla viihdyttää – ja kenties shokeerata. Todennäköisesti vuoden googlatuimmaksi henkilöksi aikanaan julistettava Miley Cyrus onnistuu neljännen albuminsa myötä näissä kaikissa.” (Markus Hilden)

Kuuntele Spotifyssä.

#94 Arctic Monkeys – AM (Domino)

Arctic-Monkeys-AM-artwork

”Tavallaan AM on mielenkiintoisin Arctic Monkeys -albumi tähän mennessä: sen tekstit ovat täynnä keski-ikäistyneen itsepsykoanalyysia, sen täyteläinen äänimaailma on kaikki mahdolliset nautinnot tarjoavien yökerhojen taviksilta suljettujen ovien alta tihkuvaa eksistentiaalisen onnettomuuden eritecocktailia.” (Joni Kling)

Kuuntele Spotifyssä.

#93 Robin – Boom Kah (Universal)

top100robin93

Boom Kahin kuunteleminen on paikoittain kuin joutuisi seuraamaan etuoikeutetun, kaikin puolin täydellisen westendiläispojan tarinaa kaikin puolin täydellisen viikonloppunsa tapahtumista. Sekin voi toki olla monen mielestä kiinnostavaa.” (Santtu Reinikainen)

Kuuntele Spotifyssä.

#92 Lorde – Pure Heroine (Universal)

top100lorde92

Hiljattain 17 vuotta täyttäneen uusiseelantilaisen popsensaation esikoisalbumia ei arvioitu Nuorgamissa.

Kuuntele Spotifyssä.

#91 Toro Y Moi – Anything in Return (Carpark)

top100toroymoi91

”Tämä nörtähtävän ja ultraviileän chillwaveilun yhdistäminen patoutuneella intohimolla laulettujen elektropop-helmien vaivattomuuteen on ainutlaatuisuudessaan hurmaavaa. Jotenkin tämä on kuin se älyttömän fiksu Ivy League -tason opiskelija, joka pukeutuu moitteettomiin villaneuleisiin ja tietää kaikesta kaiken.” (Juuso Janhunen)

Kuuntele Spotifyssä.

#90 Cass McCombs – Big Wheel And Others (Domino)

top100cass90

”Big Wheel and Others on nimensä mukaisesti järkäle, vaikka musiikki onkin yksinkertaista ja tarttuvaa. Älkää edes yrittäkö sisäistää sitä yhdellä kuuntelukerralla. Antakaa sille aikaa, kuunnelkaa uudestaan ja uudestaan, niin lopulta se palkitsee.” (Jyri Pirinen)

Kuuntele Spotifyssä.

#89 Ka – The Night’s Gambit (Iron Works)

top100ka89

41-vuotiaan newyorkilaisräppäri Kaseem Ryanin uusinta levyä ei arvioitu Nuorgamissa.

Kuuntele Spotifyssä.

#88 Seksihullut – Seksihullujen armoilla (Airiston Punk-levyt)

top100seksi88

”Sekopäisyyttä, rääkymistä ja reunalla horjumista. Vuonna 2007 perustettu Seksihullut listaa innoittajikseen muun muassa Hard-Onsin, Beat Happeningin, Crampsin, friteeratut jättikatkaravut ja haulikkoammunnan.” (Jarkko Immonen)

Kuuntele Soundcloudissa.

#87 Austra – Olympia (Domino)

top100Austra87

Olympia on sekä sydänsuruisista teemoistaan huolimatta että niiden ansiosta oikein mainio elektropoplevy, jossa on kiehtovaa ristiriitaa mutusteltavaksi pitkäaikaiseen tehokuunteluun asti.” (Visa Högmander)

Kuuntele Spotifyssä.

#86 Haxan Cloak – Excavation (Boomkat)

Top100Haxan86

”Haluaisitko haudata dubstepin multaan niin pitkäksi aikaa ja syvälle, että sen henki salpautuu ja pulssi hidastuu lähelle ruumista – ja lopulta kaivaa raadon takaisin ylös silkkaa ilkeyttäsi? Excavation on levysi.” (Tapio Reinekoski)

Kuuntele Soundcloudissa.

#85 Sur-rur – Ajan paksu lakana (Karkia Mistika)

top100surrur85

”Melodinen punkrock on vaikea laji. En osaa suoraan sanoa, mikä erottaa Sur-rurin syrjäkylän nuorisotalon surkeasta Apulanta-kloonista, mutta jotain maagista yhtyeen sekoilussa on. Taattuun Replacements-tyyliin Sur-rurin nerous on täysin tähtien asennosta kiinni.” (Tommi Forsström)

Kuuntele Soundcloudissa.

#84 Eels – Wonderful, Glorious (E Works)

top100eels84

Wonderful, Gloriousilla E:n sisäinen hippaleikki juoksuttaa kuulijaan henkihieveriin, eikä suostu senkään jälkeen antamaan ratkaisevaa vihjettä. Mutta tämä levy onkin matka, jonka sisällön ehyt analyysi turmelisi täysin. Niinpä Eels onnistuu kuulostamaan jälleen jollakin tavalla uudelta, vaikka sen jokainen liike on hienomotoriikkaa myöten tuttu.” (Hannu Linkola)

Kuuntele Spotifyssä.

#83 Pure Bathing Culture – Moon Tides (Memphis Industries)

top100purebath83

”Joku muukin kuin Charles Ramsey saattaisi huudahtaa ’dead giveaway’ kuullessaan, että Pure Bathing Culturen ensimmäinen virallisesti julkaistu kappale oli Dreams-laina Rumours Revisited -tribuuttikokoelmalla. Pure Bathing Culture on kuitenkin paljon muutakin kuin hiilipaperikopio Fleetwood Macistä – tai Beach Housesta, johon bändiä ei-aivan-harhaanjohtavasti muistetaan aina verrata.” (Antti Lähde)

Kuuntele Spotifyssä.

#82 Washed Out – Paracosm (Domino)

Print

”Musiikin rentous ja eteerisyys ovat Paracosmin vahvuus ja heikkous. Levyn tunnelma kääntää suun väkisin raukeaan hymyyn ja silmät sulkiessaan näkee aamuauringon paistavan pilvettömältä taivaalta ja lokkien liihottavan tuulessa onnellisina.” (Visa Högmander)

Kuuntele Spotifyssä.

#81 Tegan and Sara – Heartthrob (Warner)

top100tegan81

”Kun yllättää Teganin ja Saran suutelemasta synteettisen teinipopin kanssa limudiskon värivalojen loisteen alla, tarttuva ja tanssittava Heartthrob voittaa lopulta puolelleen. Yllättävän syvältä kouraiseva albumi edustaa harvinaista genreä – kypsää teinipoppia.” (Kimmo Vanhatalo)

Kuuntele Spotifyssä.

#80 Autre Ne Veut – Anxiety (Software)

top100AutreNeVeut80

”Vinkulelusoul. Hyväksy hieman myhäillen, lainausmerkeissä, tai heittaa paatoksella. Heittaan lainausmerkeissä. Raivostuttavan överi suihkurunkkauslevy. Kiehtovan synteettinen kuin Bowien Young Americans.” (Joni Kling)

Kuuntele Spotifyssä.

#79 Penniless – Rows of Houses (A West Side Fabrication)

top100penniless79

Pennilessin Rows of Houses -albumi on julkaistu, levykaupoille siitä, hus!” (Tomi Palsa)

Kuuntele Spotifyssä.

#78 Manic Street Preachers – Rewind the Film (Sony)

top100Manics78

Manic Street Preachersille on pakko nostaa hattua. Bradfield, Wire ja Moore ovat paikoin toistaneet itseään, mutta aina he ovat lopulta löytäneet tien ulos luupista ja tehneet jotain ihan muuta.” (Visa Högmander)

Kuuntele Spotifyssä.

#77 Tropic of Cancer – Restless Idylls (Blackest Ever Black)

top100tropic77

Kalifornialaisen Camella Lobon tummasävyisen ja minimalistisen sooloprojektin esikoisalbumia ei arvioitu Nuorgamissa.

Kuuntele Spotifyssä.

#76 Editors – The Weight of Love (PIAS)

top100editors76

”Nämä lievästi elokuvalliset mielikuvat miehestä kävelemässä alkusyksyisessä vesisateessa kaupungin illassa, vaikeaa ihmissuhdetta loputtomiin vatvoen… eivät ne välitä mitään tosielämästä, mutta aina niillä on paikkansa melankoliaan koukuttuneen kuulijan elämässä. Vielä yksi fiksi ylevää itsesääliä, kiitos.” (Niko Peltonen)

Kuuntele Spotifyssä.

* * *

Sarja jatkuu huomenna.