Lost in Music 2013

Viisitoista tärppiä Lost in Musicin ohjelmistosta

Tähän se kaikki päättyy. Anssi Kela ja viimeinen rasti.

Tähän se kaikki päättyy. Anssi Kela ja viimeinen rasti.

Huomenna keskiviikkona Tampereella käynnistyy Lost in Music -showcase-festivaali. Nuorgam kokosi yli sata keikkaa sisältävästä ohjelmistosta kronologisen tärppilistan, jonka avulla navigoimalla listalta löytyvien esiintyjien keikat on mahdollista nähdä kokonaisuudessaan. Tapahtuman ohjelma löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Tekstit Visa Högmanderin (VH) ja Antti Lähteen (AL).

1# Egotrippi

Tampere-talo, ke 16.10. klo 19.00. Jotkut bändit ovat lavalla kuin kotonaan. Egotrippi lukeutuu näihin yhtyeisiin. Suomenkielisen popmusiikin konkareihin lukeutuva helsinkiläisyhtye viettää 20-vuotisjuhlavuottaan. Bändi julkaisi lokakuun alussa levyllisen omia versioitaan keulahahmojensa Knipin ja Mikin muille artisteille tekemistä kappaleista. Jos nautit samaan aikaan melankolisesta ja energisestä, moniäänisten stemmalaulujen siivittämien kertosäkeiden täyttämästä suomipopista ja hyvästä keikkameiningistä, tarkasta tämä. Jos et ole vielä tarkastanut. (VH)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#2 The Hearing

Tampere-talo/Small Auditorium, to 17.10. klo 19.00. Jos pidät Pintandwefallista, niin… no, sillä ei ole oikeastaan mitään tekemistä sen kanssa pidätkö The Hearingista vai et. Mutta jos pidät tunnelmallisesta ja sydämeenkäyvästä popmusiikista, jossa tunteellisuus ja taiteellisuus ovat täydellisessä, toisiaan tukevassa tasapainossa, RingaCute PintMannerin sooloprojekti on juuri sinua varten. Ensimmäinen The Hearing -albumi Dorian ilmestyy tämän viikon perjantaina ja on heittämällä yksi vuoden hienoimmista poplevyistä, oli puhe sitten pelkästään kotimaisesta musiikista tai ei. (AL)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 Pimeys

Ravintola Artturi, to 17.10. klo 20.00. Ei ole yllätys, että Pimeyden esikoislevyn julkaisi M.dulor-levy-yhtiö, jonka rosterista löytyvät Suvi Koivun, Matti Johannes Koivun ja Ultramariinin kaltaiset nimet. Pimeys nimittäin jollain tavalla täyttää suomalaisessa popkentässä Ultramariinin jättämän tyhjiön, vaikka suurin yhdistävä tekijä onkin musiikin sijaan sen luoma tunnelma. Yhtye on kerännyt toukokuussa julkaistulla esikoisalbumillaan ylistyssanoja halki suomalaisen musiikkimedian. Pimeyden materiaali ulottuu yhtyeen nimibiisin kaltaisesta klassisesta popballadista Helsinki-kappaleen kauniin herkistelyn kautta Elämä kiinnostaa -pikkuhitin suuntaiseen tanssittavampaan materiaaliin. (VH)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 Satellite Stories

YO-talo, to 17.10. klo 22.45. Kaksi suomalaista yhtyettä on mahdottoman helppo sekoittaa toisiinsa: Satellite Stories ja French Films. Ensin mainittu, Oulu-teemaisessa illassa Lost in Musicissa esiintyvä Satellite Stories on herättänyt kiinnostusta ulkomailla asti. XYZ Music -yhtiölle levyttävän bändin debyytti Phrases to Break the Ice saa jatkoa marraskuun alussa julkaistavan Pine Trails -kakkosalbumin myötä. (VH)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 Bel Vel

Henry’s Pub, to 17.10. klo 00.00. Suurlähettiläistä tuttu laulaja ja lauluntekijä Jussu Pöyhönen keräsi yhteisörahoituksella kasaan osan uuden Bel Vel -yhtyeensä debyyttialbumin budjetista. Tällä keikalla tuskin kuullaan käännösversioita miehen kynäilemistä takavuosien hiteistä, kuten Elokuun 11., Pitääxunaina ja Kun tänään lähden, mutta koska Bel Velin vaikutteiden joukosta löytyvät muun muassa nimet Jamie Cullum, Tom Waits, Coldplay ja Nick Cave, on keikka varmasti katsastamisen arvoinen. (VH)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#6 Viitasen Piia

Paapan kapakka, pe 18.10. klo 17.00. Viitasen Piian johtaman Viitasen Piia -yhtyeen moderni folk soi livenä joko soolo-, duo- tai bändimuodossa. Laulaja-lauluntekijä Viitanen sai kipinän musiikin tekemiseen eräänä vuonna Nepalissa ja yhtäkkiä artisti huomasikin kirjoittavansa lauluja. Laulujen syntyyn oli varmasti muitakin syitä, mutta Viitasen Piian tunnelmointi on joka tapauksessa lämminhenkisyydessään koukuttavaa. Debyyttialbuminsa syksyllä 2012 julkaissut kokoonpano työstää parhaillaan toista albumiaan. (VH)

http://youtu.be/ybdnVA9tkVc

#7 Tiiu Helinä

Tampere-talo/Small Auditorium, pe 18.10. klo 19.00. Kesän 2012 Flow Festivalilla jättimäisen valkoisen pallon alla vakuuttanut Tiiu Helinä on tuon esiintymisen jälkeen keikkaillut lisää ja julkaissut debyyttilevynsä Husky Rescue -mies Marko Nybergin El Camino -yhtiön valvovan silmän alla. Musiikissaan elektronisia äänikudelmia kansanlaulumaisiin, melankolisiin melodioihin yhdistelevä nelihenkinen ryhmä on parhaimmillaan sisätiloissa, hämyisessä valaistuksessa tunnelmoidessaan. (VH)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#8 Sanni

Klubi, pe 18.10. klo 20.00. Tähänastisen elämänsä aikana menestystä lapsena Napero-Finlandia-satukilpailussa ja vanhempana Ääni ja vimma -bändikisassa niittänyt sekä Miss Farkku-Suomi -elokuvassa näytellyt parikymppinen Sanni Kurkisuo herätti huomiota keväällä julkaistulla Prinsessoja ja astronautteja -singlellä. Smak-yhtyeen kitaristi Henri Salosen tuottama Sannin esikoislevy Sotke mut ilmestyi syyskuussa. Perjantaina on mahdollista nähdä keikkatilanteessa, onko Sanni kaiken hehkutuksen arvoinen. (VH)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#9 Talmud Beach

Doris, pe 18.10. klo 22.00. ”Bum” elää yhdessä ja samassa paikassa eikä tee töitä. ”Tramp” sen sijaan kuljeskelee paikasta toiseen ja tekee töitä, jos ei muutakaan keksi. ”Hobo” on edellisten tapaan koditon, mutta kiertelee maata nimenomaisesti töitä etsien. ”Hobo” on siis kaikin puolin skarppi ja asiallinen heppu, jota edes pieni sadekuuro ei haittaa. Jos et tätä tiennyt, niin kuuntele Talmud Beachin luvattoman lunkisti svengaavan esikoisalbumin avausraita Hobo Don’t Mind a Little Rain ja anna pälvikaljusi kastua litimäräksi. (AL)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#10 Pikku Kukka

Ravintola Artturi, pe 18.10. klo 22.30. Lotta Savolaisen ja Emilia Norpan vuosituhannen alkuvuosina miehisen hevimusiikin vastavoimaksi perustama yhtye, jonka alkusyksyllä julkaistu Merelle-albumi on kuin luotu syksyn soundtrackiksi. Pikku Kukka on musiikkia niille melankoliaa rakastaville runotytöille ja -pojille, jotka eivät kaipaa kuuntelemaltaan musiikilta kirskuvia indiekitaroita eivätkä halua pomppia tasajalkaa pospunkrytmien tahtiin. (VH)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#11 Hopeajärvi

Telakka, pe 18.10. klo 23.15. Hopeajärven hiljattain ilmestynyt minialbumi on innoittanut lukemattomat kulmikkaan ja särmikkään kitararockin ystävät niin vuolaisiin ylistyslauluihin, että kuhina bändin ympärillä uhkaa kääntyä jopa Hopeajärveä itseään vastaan. ”Tämäkös muka sitten on se Suomen paras bändi tällä hetkellä” ei nimittäin ole hedelmällisin lähtökohta uuteen yhtyeeseen tutustumiseen. Mikä on sitten totuus? Suomen paras bändi tällä hetkellä? Ei missään tapauksessa. Yksi lupaavimmista ja omaleimaisimmista tulokkaista kotimaisessa vaihtoehtorockissa vuosikausiin? Varmasti! (AL)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#12 The Lieblings

Telakka, pe 18.10. klo 00.30. Helsinkiläisravintolassa järjestetyssä musiikkivisassa alkunsa saanut yhtye julkaisi alkusyksyllä esikoisalbuminsa Take Us to Your Leader. Yhtyeen kokoonpanosta löytyy monia vaihtoehtoisen kotimaisen musiikin ystäville tuttuja kasvoja ja alta löytyvästä musiikkivideosta tuttujen kasvojen lisäksi myös kiitettävä määrä ihmishenkilöiden takapuolia. Musiikillisesti The Lieblings on muotovaliota indierockia, jonka yhteydessä sanojen ”The” ja ”Posies” mainitseminen ei liene suuri rikos. (VH)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#13 Prāta Vētra (LAT)

Doris, la 19.10. klo 22.00. Vuosituhannen vaihteessa Brainstorm-nimellä tunnetuksi tullut latvialaisyhtye, joka sijoittui vuonna 2000 Ruotsissa järjestetyissä Euroviisuissa kolmanneksi. Vuonna 1989 perustettu, Renārs Kaupersin eli Reynard Cowperin johtama Prāta Vētra on julkaissut kotimaassaan toistakymmentä pitkäsoittoa. Kansainvälisille markkinoille yhtye on julkaissut kuusi levyä, viimeisimpänä vuoden 2012 Another Still Life -albumin. (VH)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#13 Ratface

Jack the Rooster, la 19.10. klo 23.00. Jos haluaa päänsä ja niskansa kipeäksi moshaamisesta sekä kerätä uljaita mustelmia eri puolille kehoa, kannattaa suunnata Jack the Roosteriin, jossa on lauantai-illan huuman kunniaksi luvassa rankempaa ohjelmistoa rankemman musiikin ystäville. Ratface on maailman ainoaksi saunacore-yhtyeeksi itseään tituleeraava, vuonna 2006 perustettu New York -hardcorea suoranaisiin thrash-vaikutteisiin sotkeva helsinkiläisretkue. Yhtyeen toinen pitkäsoitto Negative Partycore julkaistiin lokakuussa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#14 Jonna Tervomaa

Klubi, la 19.10. klo 23.45. Kuuden vuoden tauon jälkeen kuudennella pitkäsoitollaan kotimaan popkentälle palannut Jonna Tervomaa uusiutui maltillisen tyylikkäästi Eläköön-levylle. Tervomaa on uusiutunut myös keikkalavoille – yhtyettä ei johda enää monivuotinen aisapari Jussi Jaakonaho. Nykyisessä yhtyeessä vaikuttavat muun muassa Olavi Uusivirran yhtyeessä sekä PMMP:n keikkakitaristina soittanut Jaakko Murros ja omaa Jere & The Universe -yhtyettään takavuosina vetänyt kosketinsoittaja Jere Ijäs. (VH)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#15 Anssi Kela

Pakkahuone, la 19.10. klo 00.30. Nummela-debyyttisoololevyllään suursuosioon noussut, mutta seuraavilla levyillä laskevaa suosiota todistamaan joutunut levylaulaja murtautui takaisin kuumien nimien joukkoon viidennellä pitkäsoitollaan. Anssi Kelan maaliskuussa julkaistun levyn materiaali on suurelta osin täsmätuotantoa keikoille, ja onhan miehen repertuaarissa niitä suuria hittejä takavuosiltakin. Kelan musiikki on samaan aikaan helppoa, mutta siinä riittää silti mutusteltavaa kriittisimmillekin kuuntelijoille. (VH)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Lost in Music -showcase-festivaali Tampereella 16.–19. lokakuuta.