Ota Suomipunk haltuun!

Kotimainen punk on taas kova juttu. Samaan aikaan, kun dinosaurukset Pelle Miljoonasta ja Tumppi Varosesta Lamaan ovat lähteneet tien päälle, tupsahtelee päivänvaloon toinen toistaan mielenkiintoisempia yhtyeitä. Kuhina ruohikossa alkaa jo huumata korvia. Julkaisutoiminta on vilkasta, ja livetarjonta lisääntyy jatkuvasti. Kuumin kärki on kasvanut jo isojen festarikeikkojen kaliiberiin, ja klubitoiminta monipuolistuu ja leviää perinteisten punkluolien ulkopuolelle.

Nuorgam esittelee viisi bändiä, joiden vuoksi jokaisen indiepopparinkin kannattaa lähteä tuulettamaan kainaloita.

1. Kakka-hätä 77

Kallion punkpiirien todellisen puuhapeten Teemu Bergmanin (mm. The Heartburns, Maho Neitsyt, nyt jo kuopatut Nazi Death Camp ja Vaasankatu SS, uudesti aktivoitunut Liimanarina jne.) bändeistä suurelle yleisölle tutuin lienee Kakka-hätä 77. Bergmanin mukaan bändi perustettiin ”kännissä Kari Peitsamon keikalla”. Peitsamo onkin säveltänyt yhtyeestä kappaleen Urgent Need to Poo-Poo in 1977.

Suomenkielistä, räkäistä ja rivakkaa 77-punkkia tuuttaava Kakkis on jo usean vuoden ajan ollut Suomen näkyvimpiä punkbändejä: Ensimmäinen pitkäsoitto Totaalinen kakkahätä kävi ilmestymisvuonnaan 2007 Suomen virallisen albumilistan sijalla 15 ja pari vuotta myöhemmin Ei tää lama päähän käy nousi singlelistan sijalle 3. Viimeaikaisista edesottamuksista huomionarvoisin lienee kolmen viikon jenkkirundi loka- marraskuussa 2010.

Nyt toukokuussa Kakkis kiertää legendaarisen Laman lämppärinä Albumiklassikot: Lama plays Lama -keikoilla. Bändi puuhaa parhaillaan myös uutta pitkäsoittoa.

http://www.youtube.com/watch?v=7dUcsqsDAUg&feature=related

Kakka-hätä 77 – Tää on sun helvetti (Totaalinen Kakkahätä, 2007)

Teemu ja rumpali Mirko X-ryhmän haastattelussa jenkkirundin jälkilöylyissä (YleX).

2. Moderni elämä

Radiopuhelimet, 500 kg lihaa, 22 Pistepirkko parikymmentä vuotta sitten… Modernin elämän nyrjähtänyt ja räjähtävä pauke ei varsinaisesti istu mihinkään punk-lokeroon, mutta bändi on kuhisuttanut punkympyröissä ja keskustelupalstoilla jo pari vuotta maanisella meiningillään.

Uusi 7” on ollut helsinkiläisen Combat Rock Shopin tämän kevään kysytyimpiä julkaisuja. Kitaristi Juhan mukaan ”tarkoituksena oli perustaa suomirockia soittava bändi, vaikutteina Suomi-77, jotkin uuden aallon bändit ja Juice, Dave, Virtanen, Röyhkä ym. peruskama. Soittajien soittotaidon puutteen vuoksi, Suomi-rockista tuli kuitenkin hiukan ”rajumman” kuuloista kuin oli tarkoitus. Esimerkiksi rumpali/laulaja Timo aloitti rumpujen soiton bändin perustamisen yhteydessä.”

Muiden soittajien aiempia bändejä ovat olleet muun muassa hc-pumppu Sotakoirat, Turnoffs ja Kävelevä räkä, josta kitaristi Juha lähti kävelemään (heh!) ensimmäisen Modarien keikan jälkeen.

Vaikka levy myy, pääsee allekirjoittaneen mielestä Modernin elämän hypnoottiseen hurmokseen parhaiten kiinni keikalla. Tänä kesänä bändin voi bongata muun muassa garagerock-suuruus Pierced Arrowsin (USA) lämppärinä DOM Helsingissä 3.6.2011, Oulun Hässäkkäpäivillä ja Klub! Puskaeskimossa 16.7.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Moderni Elämä – Kari (Live 7.8.2010, Lepakkomies, Hki)

3. NHL 95

Riemastuttavasti nimetyn yhtyeen missio on tuoda ysäri takaisin. Bändi mälvää melodista, mutta mukavan käppästä skeittipunkkia. Änärin ainostaan c-kasetilla vuonna 2010 julkaistu debyytti-ep keräsi varovaisen kehuvia ja suopeita arvioita siellä täällä. Alkuvuodesta 2011 julkaistu 7” Living Letdown onkin sitten ollut jo pieni räjähdys. Jos omakustanne-ep kerää riemastuneita tähtiarvosteluja aina Seuraa myöten, jotain on todennäköisesti tehty oikein. Tai todella, todella väärin.

Vaikka NHL 95 vielä suurta breikkiään odotteleekin, on nyt juuri oikea aika jokaisen pop-hifistelijän tutustua bändiin, jotta voi parin vuoden päästä todeta, että ”mä dissasin näitä jo ennen ku nää oli ees mitään”.

NHL 95 – Ysiviis (video).

4. Pertti Kurikan nimipäivät

Femma-raadin korkein tunnustus Ylä-Femma, laajasti uutisoitu Saksan-kiertue, dokumentti tekeillä… Vuonna 2009 kehitysvammaisille suunnatulla kulttuurityöpajalla perustettu Pertti Kurikan nimipäivät on herättänyt huomiota valtamediassa punkbändien mittakaavassa lähes ennenkuulumattomalla tavalla. Vielä kunnioitettavamman suorituksesta tekee, että bändillä ei edelleenkään ole Kakka-hätä 77:n kanssa tehtyä 7” split-ep:tä kummempaa fyysistä äänitettä vyönsä alla. Oma ep kuitenkin ilmestyy kuulemma toivottavasti jo tämän vuoden puolella.

Varsin ahkerasti keikkailevan bändin voi tulevana kesänä bongata klubikeikkojen lisäksi muun muassa Ilosaarirockissa, Ruisrockissa ja Wanaja Festivalilla.

Kovasikajuttu-dokumentin traileri (ensi-ilta 2012)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Pertti Kurikan nimipäivät – Kallioon!

5. Seksihullut

Kuva: Aija Salminen

Sekopäisyyttä, rääkymistä ja reunalla horjumista. Vuonna 2007 perustettu Seksihullut listaa innoittajikseen muun muassa Hard-Onsin, Beat Happeningin , Crampsin , friteeratut jättikatkaravut ja haulikkoammunnan. Bändi on vakiinnuttanut muutamassa vuodessa vankan ug-suosion, ja uusi Temmikongin julkaisema, bändin nimeä kantava albumi ilmestyi vasta hiljan.

Rumpali Vilu toimii myös Sur-rurin laulajakitaristina, ja bändin johtohahmo Jyrki Nissinen tunnetaan musiikillisten ansioiden lisäksi sarjakuvistaan, kuten albumeista Kiimaiset maantiesuolan imeskelijät (2005), Yli 10 000 koiran koiranäyttely (2007) ja Viihdealus Dreamzone (2010).

Temmikongin sivuilla Youtube-linkkejä, Temmikongi-radio yms.

———————

Pe 20.5. Klub! Puskaeskimo Grand Opening (Alakerta, Telakkakatu 8, Helsinki)
NHL 95, Inuit Kunt, God Given Ass + dj Sepalus
Showtime klo 21:30, minipöytäfutisturnaus klo 20
Liput 4€ ovelta
http://www.alakerta.fi