”Vaikka ette päältä nää meikäläinen välittää” – 8 sykähdyttävintä kotimaista hiphop-kappaletta miesoletettujen välisestä ystävyydestä

Ystävien kanssa tehdyt virheet muistaa aina parhaiten, mikäli on uskominen Gasellien Heimo-kappaletta.

Kokosimme listan kotimaisista hiphop-kappaleista, jotka käsittelevät kaverisuhteita.

Posse, gang tai squad. Rakkaille ja läheisille ihmisille on monta kutsumanimeä.

Erityisesti 2000-luvun alussa kaverisuhteet olivat usein toistuva aihe kotimaisessa hiphopissa.

Kokosimme listan kappaleista, jotka käsittelevät kaverisuhteita tavalla tai toisella. Mukaan mahtuu sekä itseriittoista uhoa että herkkiä tunnustuksia. Kappaleet on rankattu tieteellisesti pätevän ystävyysprosentin mukaan.

#8 Royal Family – Kaikki yhden puolest (2004)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Royal Family -artistiryhmä julkaisi albumit vuosina 2004 ja 2005. Ryhmän kokoonpano vaihteli kappaleesta toiseen, mutta Kaikki yhden puolest -sinkulla mukana ovat Skandaali, Pikku G, YOR123, Helpus ja Mängimies. Kuten kappaleen nimestä voi arvata, Royal Family kertoo olevansa tiivis ryhmittymä kuin muskettisoturit ranskalaiskirjailija Alexander Dumas’n tuotannossa. Kappaleen on tuottanut sittemmin lukuisilla listahiteillä mukana ollut MGI eli Henri Lanz.

Mitä on ystävyys?

”Kun lähimmät frendit on työkavereina / muut mc:t katkoo kynii ja syö papereitaa”

Ystävyysprosentti: 66 %

#7 Vapaapudotus – Ystävä 2001 (2001)

Vaasalainen Vapaapudotus oli ”asian” äärellä jo vuonna 2001 ilmestyneellä Kun te nukutte -EP:llään. Heille ystävyys on luottamusta, tukea sekä veljellisiä painimatseja festivaaleilla.

Mitä on ystävyys?

”Ne muijat jotka suhteen jälkeen jää, ei lähe menemään / äijät jotka massii pistää ku ei oo syötävää”

Ystävyysprosentti: 79 %

#6 Fintelligens – Vaan sil on väliä (2003)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Rähinä Records on julkaissut loputtomasti kaverisuhteita käsitteleviä kappaleita. Fintelligensin Vaan sil on väliä -kappaleella Iso H kiittää ystäviään ja perhettään sekä myöntää, ettei olisi pärjännyt ilman heidän apuaan. Elastinen puolestaan kertoo ystävyyden olevan rahaakin tärkeämpää. Kappaleen sanomaan ei voi vastata kuin sydänhymiöin.

Mitä on ystävyys?

”Se on se peruskallio, mä luotan mun ystäviin / ainoot ketkä mut tuntee, kenelle voi jutut purkaa / ja mä oon täs myös teille, ette luota muhun turhaan”

Ystävyysprosentti: 80 %

#5 Avain – Ympäri mennään, yhteen tullaan (2001)

Avaimen (nyk. Asa) kappale kasvaa anssikelamaisiin mittoihin. Kappaleella muistellaan menneitä sekä mainitaan nimeltä ihmisiä ja Helsingin kaupunginosia. Lisäksi tapahtuu liikenneonnettomuus. Tuskin kenellekään on yllätys, että Avaimen kappaleessa on myös niin kutsuttu yhteiskunnallinen ulottuvuus.

Mitä on ystävyys?

”Mutsi puhu systerille Mikost aina shittii / me hakattii sen kaa Nintendo-kasibittii / se teki piissei, näytti mitä on graffititaide / mä olin pieni lelu, mieles pelkkä metroraide”

Ystävyysprosentti: 81 %

#4 Kapasiteettiyksikkö – Mitä äijät feat. Emma (2001)

Fintelligensin tavoin myös Rähinä Recordsin Kapasiteettiyksikköä on inspiroinut miesoletettujen välinen ystävyys. Kapasiteettiyksikölle ystävät ovat ”äijiä, jotka pitävät toistensa puolia”. Mikäli kappaleen määrittelee aihetunnisteiden avulla, ne ovat #bromance ja #viuluräppi.

Mitä on ystävyys?

”Meitsille mun frendit on kaikki kaikessa / hengataan yhes arjessa, ei pelkästään bailatessa / kaikki jutut aukenee ilman et sanotaa sesam / ja ne jeesaa tarpeessa vaikeessa tilanteessa”

Ystävyysprosentti: 86 %

#3 Gettomasa – Lössi (2018)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kapasiteettiyksikön ”bromance” ei ole mitään verrattuna Gettomasan näkemykseen onnistuneesta illanvietosta: ”Sata jäbää remmissä, kellään ei messissä heilaa.”

Mitä on ystävyys?

”Ja ku mä rullaan, nii mulla on mukana mun lössi / pistä listalle plus sata, mulla on mukana mun lössi”

Ystävyysprosentti: 89 %

#2 Gasellit – Heimo (2013)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Gasellien kappale on kuin luotu yläkouluaan lopetteleville nuorille tai tuoreille abiturienteille. Gasellit väittää, että yhteiset kokemukset hitsaavat kaveriporukan yhteen. Kukapa sitä kiistämään? Kulttuuriantropologiaan liittyvän heimo-termin käyttämisestä Gasellit saa ehdottomasti lyyran vertauskuvalliseen tohtorinhattuunsa.

Mitä on ystävyys?

”Enhän mä selviäis tääl yksin päivääkää / vaikka ette päältä nää meikäläinen välittää”

Ystävyysprosentti: 93 %

#1 Stepa – Ystäviä aina (2017)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Stepa räppää Henget-albumillaan ystävyydestä niin kauniisti kuin vain sosiaalialan töitä tekevä ihminen osaa. Kappaleen voi tulkita käsittelevän parisuhteen päättymistä tai ihmiskunnan universaalia veljeyttä ja sisaruutta. Niin tai näin, Stepa ansaitsee muun muassa halauksen.

Mitä on ystävyys?

”Se on pelkkä ulkokuori joka meidät erottelee / minä tunnen kaikki haamut jotka sinua pelottelee / ja kun sieluni valtaa taas se pelko ja kipu / epätoivon hetkellä minä muistan kyllä sinut”

Ystävyysprosentti: 99 %

Mitä muita sykähdyttäviä kotimaisa hiphop-kappaleita miesoletettujen välisestä ystävyydestä tulee mieleesi? Kerro jutun kommenteissa.

An expert essay writer will save you countless hours of searching and writing. Furthermore, you'll be able feel secure knowing that the research paper will be written correctly and cited properly, and that your writer will ensure that the essay you submit is unique and free of plagiarism. A service GradeMiners provides essays should offer a money-back guarantee in order to protect people from having to pay for poor quality work. If you are unhappy with your essay, you can get a refund in the event that your essay doesn't meet your requirements.