“Tytöt ei soita kitaraa” – Nuorgam tutki, millä kesän 2018 festarilla esiintyy eniten naisoletettuja

Bongaa Flow’n naisoletetut. Kuva: Arttu Rantakärkkä

Kesän 2018 Suomen suurten festivaalien ohjelmistoissa vain joka 9. esiintyjä on naisoletettu. Nuorgam selvitti, millä kesän 2018 festarilla esiintyy eniten naisoletettuja ja millä kaikkein vähiten. Katso uusi 26.5.2018 päivitetty tilasto.

“Mä synnyin siellä missä tytöt ei soita kitaraa”, Paula Vesala laulaa tunnetulla hitillään. Sukupuolten välinen tasa-arvo on aina ollut osa populaarikulttuurista keskustelua. Kliseenmukaisesti jätkät rokkaavat lavalla ja naiset hurraavat katsomossa.

Vuonna 2018 tapahtumien maksavasta yleisöstä jo puolet voi olla naisoletettuja, mutta mikä on tilanne esiintyjissä? Näkeekö tyttö- tai naisoletettuja soittamassa kitaraa, laulamassa tai esiintymässä jollain muulla tavalla? Nuorgam otti selvää.

Kävimme läpi kaksitoista suuren suomalaisen kesäfestarin vuoden 2018 ohjelmistot ja laskimme kuinka monta naisoletettua esiintyjää niillä on. Vertailuun otettiin tasapuolisuuden vuoksi mukaan vain kesän suosioltaan suurimmat tapahtumat,  joiden ohjelmistossa on merkittävä määrä myös ulkomaalaisia esiintyjiä.

Vertailun aineisto kerättiin festareiden antamista tiedoista 14.5.2018 – paitsi Ruisrockin osalta, jonka jutun julkaisun jälkeen täydentynyt, lopullinen ohjelmisto otettiin mukaan tilastoihin 24.5.2018.

Jokaisesta tapahtumasta listattiin ensin kaikki niissä tänä vuonna esiintyvät artistit ja yhtyeet. Sen jälkeen laskettiin kokoonpanojen esiintyjien kokonaismäärät, joista eroteltiin naisoletettujen määrä.

Jos sooloartistin keikkakokoonpanosta ei ollut tietoa, artisti merkittiin tilastoon vain yhdeksi mies- tai naisoletetuksi. Jos kaikkien artistien keikkakokoonpanot olisi pystytty laskemaan mukaan, miesoletettujen määrää olisi kasvanut entisestään.

Aineisto saattaa sisältää joitain väärin laskettuja esiintyjämääriä tai lyöntivirheitä, mutta niistä voi raportoida kommenteissa. Voit tutustua vertailun aineistoon täällä.

Millä kesän 2018 festarilla esiintyy eniten naisoletettuja? Entä millä vähiten?

Tässä tulokset naisoletusprosentin mukaan suurimmasta pienimpään (26.5.2018 päivitetty tilasto)

#1 Ruisrock: 22,8 %

Yhteensä 77 artistia tai yhtyettä, joissa 162 esiintyjää, joista naisoletettuja 37 esiintyjää. Ruisrockin esiintyjistä naisoletettuja 22,8 prosenttia eli noin joka 4. esiintyjä.

Päivitetty 24.5.2018. Kun otetaan huomioon Ruisrockin koko ohjelmisto, kesän himotuin festivaali, jo kuukausia ennakkoon loppuunmyyty Ruisrock kipuaa naisoletettujen suhteellisessa määrässä kesän festareiden ykkössijalle: 22,8 prosenttia eli noin joka neljäs Ruissin esiintyjistä on naisoletettu. Ruissin päivittynyt tilasto muuttaa hieman myös koko Suomen isojen festareiden lukemia, jotka ovat nähtävissä tämän jutun lopussa.

#2 Flow Festival: 22,7 %

Yhteensä 104 artistia tai yhtyettä, joissa 233 esiintyjää, joista naisoletettuja 53 esiintyjää. Flow Festivalin esiintyjistä naisoletettuja 22,7 prosenttia eli noin joka 4. esiintyjä.

Päivitetty 26.5.2018. Flow Festival 2018:n esiintyjissä on eniten naisolettuja lukumääräisesti laskettuna, 53 esiintyjää, mutta suhteellisesti laskettuna se häviää niukasti Ruisrockille. Suomen”punavihreällä hipsterifestivaalillakin” ollaan vielä kaukana tasa-arvosta; vain joka neljäs esiintyjä on naisoletettu. Flown päivittynyt ohjelmisto muuttaa hieman myös koko Suomen isojen festareiden lukemia, jotka ovat nähtävissä tämän jutun lopussa. Flown ohjelmisto saattaa vielä hivuttautua Suomen “sukupuoleltaan tasa-arvoisimmaksi esiintyjäkaartiksi”, sillä lisää kiinnityksiä on vielä tulossa.

#3 Sideways: 17,4 %

Yhteensä 77 artistia tai yhtyettä, joissa 195 esiintyjää, joista naisoletettuja 34. Sidewaysin esiintyjistä naisoletettuja 17,4 prosenttia eli noin joka 6. esiintyjä.

Nordikselle siirtyneellä ja vuosi vuodelta kasvaneella indiefestarilla on tämän vuoden ohjelmistossan kesän toiseksi eniten naisoletettuja, 34 esiintyjää, sekä kaksi kappaletta kesän harvinaisuuksia, pelkistä naisoletetuista koostuvia bändejä eli Warpaint ja Sofa.

#4 Pori Jazz: 15,2 %

Yhteensä 29 artistia tai yhtyettä, joissa 92 esiintyjää, joista naisoletettuja 14. Porin Jazzin esiintyjistä naisoletettuja 15,2 prosenttia eli noin joka 7. esiintyjä.

Jazzeilla on vain 14 naisoletettua esiintyjää, joilla tapahtuma pääsee listalla korkealle, koska esiintyjien kokonaismäärä on tämän vertailun suppein, vain 92 esiintyjää. Yksi päivä pelastaa jatsien muuten melko miehisen meiningin: lauantain kaikki 10 pääesiintyjää ovat naisoletettuja!

#5 Provinssi: 13,7 %

Yhteensä 86 artistia tai yhtyettä, joissa 255 esiintyjää, joista naisoletettuja 35. Provinssin esiintyjistä naisoletettuja 13,7 prosenttia eli noin joka 7. esiintyjä.

Provinssin kattaus tarjoaa kesän toiseksi eniten naisoletettuja, peräti 35 esiintyjää, jotka kuitenkin hukkuvat suhteellisessa vertailussa massiivisen 255 esiintyjän kokonaislukemaan, joka on suurin kaikista mukana olevista festivaaleista.

#6 Ilosaarirock: 11,3 %

Yhteensä 61 artistia tai yhtyettä, joissa 186 esiintyjää, joista naisoletettuja 21. Ilosaarirockin esiintyjistä naisoletettuja 11,3 prosenttia eli noin joka 9. esiintyjä.

Joensuussa järjestettävää festivaali on”yksi isoista ja merkittävistä”, mutta ainakaan tänä vuonna se ei ole sitä naisoletettujen määrässä. Ohjelmistossa vain noin joka yhdeksäs esiintyjä on naisoletettu. Sillä pääsee nippanappa yli isojen festivaalien keskiarvon.

#7 Qstock: 9,0 %

Yhteensä 63 artistia tai yhtyettä, joissa 206 esiintyjää, joista naisoletettuja 18. Qstockin esiintyjistä naisoletettuja 9 prosenttia eli noin joka 11. Esiintyjä.

Pohjoisemman Suomen suurfestarilla on laaja kattaus artisteja ja yhtyeitä laidasta laitaan, mutta tänä vuonna vain 18 naisoletettuja esiintyjää. Se on vähemmän kuin suurilla festivaaleilla keskimäärin.

#8 Nummirock: 7,8 %

Yhteensä 42 artistia tai yhtyettä, joissa 192 esiintyjää, joista naisoletettuja 15. Nummirockin esiintyjistä naisoletettuja 7,8 prosenttia eli noin joka 13. esiintyjä.

Jos kuvittelit, että Nummijärven perämetsiin kokoontuu juhannuksena pelkkiä miehisiä mörököllejä, olit väärässä. Metallifestivaalilla on mukana jopa kaksi täysnaisoletettua yhtyettä, Vixen ja Barbe-Q-Barbies.

#9 WKND: 4,8 %

Yhteensä 69 artistia tai yhtyettä, joissa 105 esiintyjää, joista naisoletettuja viisi (5). WKDN:n esiintyjistä naisoletettuja 4,8 prosenttia eli noin joka 21. esiintyjä.

Helsingin Hietarantaan muuttanut EDM-festivaali yrittää kosiskella varttuneempaa yleisöä monipuolisemmalla musiikkilinjalla, mutta ei esiintyjien sukupuolijakaumalla. 105 esiintyjästä vain mitättömän vähäiset viisi on naisoletettuja. Heistäkään luultavasti ketään ei nähdä pää- tai edes kakkoslavan esiintyjänä.

#10 Blockfest: 4,8 %

Yhteensä 39 artistia tai yhtyettä, joissa 62 esiintyjää, joista naisoletettuja kolme (3). Blockfestin esiintyjistä naisoletettuja 4,8 prosenttia eli noin joka 21. esiintyjä.

Tampereella järjestetään elokuussa todellinen all male hip hop party. Esiintyjäkaartin muodostavat 59 hiphop-ukkoa ja kolme sivulavoille sijoitettua naisoletettua: Nelli Matula, Evelina ja Dj Vicky.

#11 Rockfest: 1,5 %

Yhteensä 43 artistia tai yhtyettä, joissa 198 esiintyjää, joista naisoletettuja kolme (3). Rockfestin esiintyjistä naisoletettuja 1,5 prosenttia eli noin joka 66. esiintyjä.

Hyvinkään lentokentän tapahtuma mainostaa itseään”Suomen suurimpana rockfestivaalina”. Se voisi olla yhtä hyvin: ”Suomen miehisimpänä rockfestivaalina”. 198 esiintyjän joukossa on vain kolme naisoletettua: Huora-yhtyeen laulaja Anni Lötjönen, Amaranthen laulaja Elize Ryd ja The Holy -yhtyeen bassoa soittava Laura. Heidän ansiostaan tapahtuman nimeä ei tarvitse muuttaa muotoon Cockfest.

 

Tuskaa värittävät hyvin vähäiset naisoletetut 2018. Kuva: Arttu Rantakärkkä

#12 Tuska: 1,5 %

Yhteensä 45 artistia tai yhtyettä, joissa 200 esiintyjää, joista naisoletettuja 3. Tuskan esiintyjistä naisoletettuja 1,5 prosenttia eli noin joka 66,67. esiintyjä.

Hevillä ei häviä. Paitsi tämän vertailun. Tämän vuoden Tuskasta on naisolettua esiintyjää saatanallisen tuskaista löytää. Heitä on joka 66,67. esiintyjä.  Toisin sanoen 200 esiintyjän joukossa naisoletettuja on vain kolme eikä heistä kukaan soita kitaraa: The Charm the Furyn Caroline, Arch Enemyn Alissa ja joukon ainoa suomalainen naisoletettu, Crimfallin Helena, ovat kaikki yhtyeidensä laulajia.

Suuret Suomen festarit 2018 yhdessä

Artistien tai yhtyeiden esiintymisiä yhteensä 733

Esiintyjiä yhteensä 2 078

Näistä naisoletettuja yhteensä 242

Naisoletettujen esiintyjien osuus suurten festarien ohjelmistoissa 11,6 %

Eli suurten festarien ohjelmistoissa noin joka 9. esiintyjä on naisoletettu

Juttua päivitetty 20.5.2018: Tarkennettu millä kriteereillä festarit on valittu mukaan.
Juttua päivitetty 24.5.2018: Otettu mukaan Ruisrockin julkaisema festivaalin koko ohjelmisto.
Päivitys 26.5.2018: Otettu mukaan Flow Festivalin uudet kiinnitykset.