Tilastojen outolinnut – kahdeksan kummallista albumimenestyjää

Hittialbumin voi saada melkein millä tahansa keinolla, esimerkiksi tulemalla uskoon tai tarkastelemalla vangin sielunelämää. Tässäpä kahdeksan hämmästyttävästi vähintään timantti- tai myöhemmin platinarajaa Suomessa hätyytellyttä esittäjää.

Eija Merilä

Kuka: Kristinuskosta ammentava laulaja, joka sijoittui toiseksi Jyväskylässä järjestetyssä laulukilpailussa 60-luvulla.

Menestysalbumi: Konsta Jylhän hengellisiä lauluja (1975)

Syy: Merilällä oli kunnon hittejäkin, kuten 60-luvun puolivälissä julkaistu Yö saaristossa. Hän on mukana tässä, koska sai suurimman menestysalbuminsa paradoksaalisesti – stop the press – jätettyään viihdetaiteilijan uran tultuaan uskoon! Konsta Jylhän hengellisiä lauluja ylitti reilusti timanttirajan, mutta Merilä siis ei ollut enää viihdetaiteilija. Elämä on joskus ihmeellistä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jukka Raitanen

Kuka: Vankilaoloista ammentanut laulaja eli 70-luvun Arttu Wiskari.

Menestysalbumi: Vangin toive (1976)

Syy: Konnunsuon vankilassa syntynyt Vangin toive vei Raitasen televisioon ja sitä kautta myyntilistoille. Samannimistä albumia myyntiin yli 50 000 kpl. Hittikappaleeseen liittyi myös kunnon skandaali, sillä sen omivat sekä helluntalaiset että romanit. Enempää en tiedä, mutta vakavalta vaikuttaa. Toinen, melko laskelmoivasti nimetty albumi Vapaa oon (1977) nousi niin ikään listoille, mutta sen jälkeen Raitanen unohdettiin aika nopeasti. Kymmenen vuotta sitten Poptori julkaisi kokoelman Poptorin parhaat – Vangin toive, jota varten Raitanen levytti uudelleen vanhat kappaleensa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

 

Helen Hoffner

Kuka: Brittilaulajatar, joka tunnetaan Suomessa paremmin kuin muualla.

Menestysalbumi: Wild About Nothing (1993)

Syy: Radiokanavien bongaama kesähitti Summer of Love. Yhden hitin ihmeetkin saavat joskus albumeita kaupaksi platinalevyyn oikeuttavan määrän, mutta Helen Hoffnerin menestys oli muutenkin mystistä. Summer of Love ei nimittäin tilastoitunut lainkaan neidon kotimaassa eikä kai juuri muuallakaan, paitsi siis Suomessa sekä Norjassa. Kukaan ei ole kai koskaan kuullut kenestäkään, joka olisi kuullut kenenkään kuulleen Hoffnerilta muita soolokappaleita kuin ne 12 Wild About Nothing -albumilla julkaistua. Levynteossa tosin oli mukana kovia nimiä: Hugh Padgham, Simon Burton ja Bryan Adams.

http://youtu.be/msZsdVpRaeU

 

Spede ja G. Pula-aho

Ketkä: Koko kansan rakastama viihdyttäjä ja Leo Jokelan esittämä anarkistinen papukaijahahmo.

Menestysalbumi: Pure nenääs! (2004)

Syy: Jaa-a, nostalgia kenties? G. Pula-ahon hahmo syöpyi ilman muuta lähtemättömästi 60-luvulla eläneiden mieliin, mutta hieman hankalampi on selittää sketseistä kootun albumin ykkösdebyyttiä vuonna 2004. Sitä ei osannut ennakoida kukaan, saati sitä, että levyä ostettaisiin lopulta liki 50 000 kpl.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

 

Luis Cobos

Kuka: Un músico, compositor y director de orquesta español.

Menestysalbumi: Venäläinen fantasia (1987)

Syy: Eihän siinä ole mitään outoa, että aikana, jolloin Alla Pugatsova myi kultaa, espanjalainen orkesterinjohtaja pisti vielä paremmaksi näkemyksellään venäläisistä ikivihreistä kuten Oi niitä aikoja ja Kalinka – ja kappaleiden nimet oli kirjoitettu kanteen turvallisesti suomen kielellä. Rajansa neuvostorakkaudellakin sentään.

Venäläisestä fantasiasta ei valitettavasti löytynyt Youtube- eikä Spotify -näytettä, joten tässä muuta Luis Cobos -tuotantoa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

 

Tikkurilan laulajat

Mikä: Tikkurilalainen kuoro, jonka perustivat Tikkurilan Suomalaisen Kansakoulun opettajat vuonna 1949.

Menestysalbumi: Christmas in Finland (1972)

Syy: Ken tietää? Ainakin läpeensä suomenkielisen albumin englanninkielinen nimi herättää tänä päivänä hienoista hilpeyttä. Levyä ostettiin silloiseen timanttilevyyn oikeuttavat 50 000 kpl. Tikkurilalaiset on päästetty levytysstudioon 70-luvun jälkeen harvakseltaan, lähinnä laulamaan samat joululaulut uudelleen ja juhlistamaan kuoron vuosipäiviä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Pizza Enrico

Mikä: Suomalainen huumoriduo, jonka osapuolten henkilöllisyydestä ei ole täyttä varmuutta, mitä voi pitää viisaana strategiana.

Menestysalbumi: Nummero 16 – Mita sina sanoa (2003)

Syy: Ricky Martinin Jaleo -hittiä kierrättänyt Mita sina sanoa. Netissä levinnyt kappale ihastutti Magnum Music -yhtiön herrat takomaan markkinarakoa. Huumoriartistien menestyksessä ei sinänsä ole mitään outoa, mutta kukaan ei koskaan ole saanut platina-albumia heppoisemmin eväin kuin Pizza Enrico ja vielä ilman esimerkiksi tv-sarjan antamaa taustatukea.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

 

Francis Goya

Kuka: Belgialainen viihdekitaristi.

Menestysalbumit: Nostalgia (1975), 16 Dream Melodies (1978), Summernight Moods (1979), Pohjolan yössä (1981)

Syy: Nätisti kitaraansa näppäilevä Goya on ehdottomasti hämmentäjien ykkönen. Ei niinkään musiikillisesti, vaan käsittämättömän pitkään jatkuneen menestyksensä vuoksi sekä siksi, että mieheen liittyy niin paljon listanörttejä kiihottavaa komiikkaa. Listoilla vain 22:nneksi noussutta Nostalgiaa on Goyan omien nettisivujen mukaan myyty Suomessa yli 600 000 kappaletta – melko hyvin tuolloin neljän miljoonan asukkaan maassa. Sinunkin sukulaisillasi täytyy siis olla hyllyssä vähintään yksi Goya, toivottavasti useampia. Syksyn säveleenkin osallistunut herra oli ilmeisesti niin suosittu, että Musiikkituottajien verkkosivuilla hänet on merkitty kotimaiseksi artistiksi.

http://youtu.be/SMyZI4xFG8g

 

Bonus!

Country Express

Mikä: Suomalainen kantriyhtye, joka on perustettu luonnollisesti Karjaalla.

Menestysalbumi: Country Express (1976)

Syy: Voiko mikään nostaa kansallistunnetta yhtä korkealle kuin kantrin PM-kisojen voitto? Ei tietenkään! Country Expressin albumi ei itse asiassa saavuttanut silloista timanttirajaa, mutta noilla meriiteillä ja albumilistan kakkossijalla on kerta kaikkiaan pakko tulla noteeratuksi edes bonuksena.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!