”Sometimes the sun goes ’round the moon”, väittää Vanessa Williams. Ja oliko Thermopylain taistelussa todella roomalaisia?
#1 Primal Scream – Star
”Sister Rose, Malcolm X and Dr. King
Showed us we got power, showed what changes we could bring
To change society you have gotta change the law
Their bodies may be gone but their spirits still live on”
”Sister Rose” voisi tietysti olla kuka tahansa Rose, mutta asiayhteydestä on pakko päätellä, että laulu kertoo amerikkalaisen kansalaisoikeusliikkeen johtajista. Rose on siis Rosa Parks, joka antoi yhden liikkeen alkusysäyksistä vuoden 1955 apartheid-Alabamassa kieltäydyttyään luovuttamasta linja-autossa paikkaansa valkoiselle matkustajalle ja käynnistämällä siten laajan mustien bussiboikotin.
Primal Screamin levittämät huhut Rosa Parksin kuolemasta olivat kuitenkin vahvasti liioiteltuja, sillä kansalaisoikeusikoni eli vuoteen 2005 eli yli kahdeksan vuotta laulun ilmestymisen jälkeen. Vielä vuonna 1998 Parks oli riittävän virkeässä kunnossa haastaakseen OutKastin oikeuteen klassikkobiisistä Rosa Parks (”Ah ha, hush that fuss, everybody move to the back of the bus”), ei niinkään asiavirheiden vuoksi, vaan siksi ettei hän halunnut nimeään käytettävän siivottomana pitämässään laulussa. Primal Screamia Parks ei tiettävästi ikinä haastanut yhtään minnekään.
#2 U2 – Pride (In the Name of Love)
”Early morning, April four
Shot rings out in the Memphis sky”
Amerikan mustien kansalaisoikeusliike herättää liberaaleissa valkoisissa eurooppalaisissa niin mahtipontisia tunteita, että faktoilla on siinä myllerryksessä taipumusta mennä vähän sinnepäin. U2:n kunnianosoitus Martin Luther King Jr:lle on ilmeisen vilpitön, mutta ennen internetin keksimistäkin olisi ollut helppoa tarkistaa, että King murhattiin Memphisissä alkuillasta 4.4.1968. Bonon puolustukseksi on sanottava, että hän on konserteissa korjannut usein omaa tekstiään muotoon ”early evening”. Vuonna 1984 ilmestyneen The Unforgettable Fire -albumin toinen King-aiheinen laulu MLK on tekstiltään kaiken varalta niin epäspesifi, ettei sen sanojen voi todistaa olevan sen enempää oikeassa kuin väärässäkään.
#3 The Band – The Night They Drove Old Dixie Down
”In the winter of ’65, we were hungry, just barely alive
By May the tenth, when Richmond had fell
It’s a time I remember oh so well”
Yhdysvaltain Syvä Etelä: paikka, jonne laulujen faktat menevät kuolemaan. Kanadalaisen Robbie Robertsonin säveltämä ja sanoittama ikivihreä kertoo Yhdysvaltain sisällissodan loppuhetkistä häviävän osapuolen, etelän Konfederaation eli Dixien puolella taistelleen rivimiehen näkökulmasta. Yksi tarinan taustatapahtumista on lähes kymmenen kuukautta kestänyt Konfederaation pääkaupungin Richmondin piiritys, joka kuitenkin päättyi kenraali Grantin liittovaltion joukkojen voittoon jo huhtikuun alussa 1865.
#4 Kanye West – Black Skinhead
”I keep it 300, like the Romans
300 bitches, where the Trojans?”
Kanyen viimeaikaiset lausunnot ovat todistaneet lopullisesti, että miehellä on linja-auton mentäviä aukkoja yleissivistyksessään ja erityisen suuria ongelmia historiallisten tosiseikkojen hahmottamisessa. Black Skinheadissä Kanye innostui riimittelemään vuonna 480 eaa käydystä Thermopylain taistelusta, jossa ylivoimaisia persialaisjoukkoja vastaan taisteli 300 urheaa spartalaista, mutta jossa roomalaisilla ei ollut osaa eikä arpaa. Yeezyn tiedot ovat ilmiselvästi peräisin elokuvasta 300, jonka historiallisista epätarkkuuksista suurin ei ollut se, että leffan mukaan muinaiset spartalaiset näyttivät digitaalisesti käsitellyiltä supersankareilta. Troijalaisista Kanye taas on kiinnostunut ainoastaan sen vuoksi, että Trojan on suosittu kondomimerkki.
#5 J. Karjalainen ja Mustat lasit – Merenneitoni ja minä
”Onko suosittu rokkitähti hukkunut
Rannalta löytyi ainoastaan vanha rannekello
Ja vaateparsi hälle kuulunut
Ei pysynyt pinnalla Karjalainen
Mä nään jo otsikon
Hän lienee saanut Kristianin kohtalon”
Salomon eli Timo Silvennoinen oli poplaulaja, joka sijoittui vuonna 1975 Syksyn sävel -kilpailun kakkoseksi biisillään Unisatu. Jo kahta vuotta aikaisemmin Salomon oli saanut kansallista julkisuutta lavastamalla Haukilahden uimarannalla hukkumisensa. Ilta-Sanomat kirjoitti laulajan katoamisesta viikon ajan ennen kuin paljastui, että Salomon olikin piileskellyt koko kohun ajan Suomen Hugh Hefnerin eli Hymy-lehden hulivilikustantajan Urpo Lahtisen saunamökissä. Kristian eli Bengt Huhta puolestaan voitti kaikkien aikojen ensimmäisen Syksyn sävelen vuonna 1968 kappaleella Näin on. Myös Kristian tavoitteli julkisuutta 1970-luvun helposti höynäytettävässä lehdistössä antamalla ristiinnaulita itsensä ja lavastamalla itsemurhansa, mutta kaikesta päätellen hän onnistui selviytymään laulajanurastaan ilman merkittäviä vesillä tapahtuneita onnettomuuksia, lavastettuja tai todellisia.
#6 Blue Öyster Cult – (Don’t Fear) The Reaper
”40,000 men and women every day (Like Romeo and Juliet)
40,000 men and women every day (Redefine happiness)
Another 40,000 coming every day (We can be like they are)”
Blue Öyster Cultin biisiä on mahdotonta kuunnella ajattelematta SNL:n klassikkosketsiä, Will Ferrellin vyötärömakkaroita ja sanoja ”really explore the studio space this time”. Tämä hämärtää väistämättä tekstin perusargumenttia siitä, ettei kuolemaa kannata pelätä, kuoleehan joka päivä tuhansia ihmisiä ja tuhansia uusia syntyy tilalle. Vielä enemmän hämärtää se, että väitteen perusteluna esitetyt luvut ovat pahasti alakanttiin. Nykyisin maailmassa kuolee päivittäin yli 150 000 ihmistä ja syntyy lähes 400 000. Jo biisin julkaisun aikaan vuonna 1976 luvut olivat 140 000 päivittäisen kuoleman ja 330 000 syntymän paikkeilla.
#7 Bruce Springsteen – Terry’s Song
”Well they built the Titanic to be one of a kind
But many ships have ruled the seas
They built the Eiffel Tower to stand alone
But they could build another if they please”
Harland and Wolffin telakalla Belfastissa rakennettiin vuosina 1909–1911 kolme sisaralusta: RMS Titanic, RMS Olympic ja HMHS Britannic. Britannicin nimeksi piti alun perin tulla Gigantic, mutta nimi vaihdettiin Titanicin uppoamisen jälkeen astetta vähemmän uhmakkaaksi. Bruce on kiistatta oikeassa siinä, että Eiffel-tornista on rakennettu ympäri maailman lukuisia kopioita, joista useimmat ovat tosin esikuvaansa pienempiä.
#8 Jare & VilleGalle feat. Märkä-Simo – Häissä
”Ysikaks jäi Neuvostoliitto”
Virolaissyntyinen räppäävä jääkiekkoilija Siim Liivik eli Märkä-Simo muutti todellakin Suomeen vuonna 1992. Entinen Viron neuvostotasavalta oli kuitenkin lakannut olemasta Viron julistettua itsenäisyytensä palautetuksi elokuussa 1991 ja koko Neuvostoliittokin oli ehditty lakkauttaa joulukuussa 1991.
#9 Run-D.M.C. – King of Rock
”There’s three of us, but we’re not the Beatles”
Run-D.M.C. oli kolmijäseninen rapryhmä New Yorkin Queensista ja The Beatles nelijäseninen rockyhtye Britannian Liverpoolista. Väite pitäisi siis paikkansa ilman sanaa ”but”. Rinnastuskonjuktion vuoksi virke sisältää kuitenkin oletuksen siitä, että yhtyeet olisi mahdollista sekoittaa toisiinsa jäsenten saman lukumäärän vuoksi. Jos tekstiä voisi korjata jälkikäteen, sen tulisi kuulua esimerkiksi ”there’s three of us, and we’re not the Beatles”.
#10 Vanessa Williams – Save the Best for Last
”Sometimes the snow comes down in June
Sometimes the sun goes ’round the moon”
Iskelmälyriikan historia on täynnä taivaankappaleiden liikkeitä hyödyntäviä kielikuvia, joihin ei ole tarkoituskaan suhtautua kirjaimellisina faktoina. Vanessa Williamsin megaballadin teksti ei kuulu tähän joukkoon, sillä Vanessa esittää näkemyksensä auringon kulusta epätodennäköisenä, mutta aina silloin tällöin tapahtuvana asiana, jota voi verrata kesäkuiseen lumisateeseen tai siihen, että ”sometimes the very thing you’re looking for is the one thing you can’t see”. Nykyisen tähtitieteellisen tietämyksen valossa aurinko ei kuitenkaan ole ikinä kiertänyt kuuta.