Kuukauden albumi

Tammikuu 2013 – Them Bird Things: Pachyderm Nightmares

Nuorgam valitsee tästedes jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä päättyneen kuukauden parhaan levyn. Valintaa edeltävänä päivänä esittelemme lyhyesti viisi kotimaista ja viisi ulkomaista albumia, joiden joukosta voittaja löytyy.

Kuukauden albumin arvonimen saa vain yksi albumi. Mikäli kuukauden albumi on kotimainen, valitsemme lisäksi kuukauden parhaan ulkomaisen albumin. Mikäli kuukauden albumi on puolestaan ulkomainen, valitsemme lisäksi kuukauden parhaan kotimaisen albumin.

Kuukauden albumin valitsee Nuorgamin toimitus ja avustajakunta.

Kuukauden albumi, tammikuu 2013

Them Bird Things – Pachyderm Nightmares (kuuntele)

Niko Peltonen palkitsi kokoonpanoaan muuttaneen Them Bird Thingsin kolmannen levyn hulppealla 86 pisteellä: ”Suomen uskottavin americana-yhtye on tehnyt surun ja kuoleman merkeissä kunnianhimoisimman ja parhaan levynsä.”

7ThemBird

Kuukauden ulkomainen albumi, tammikuu 2013

Foxygen – We Are the 21st Century Ambassadors of Peace & Magic (kuuntele)

Joni Kling palkitsi amerikkalaisen indiepsykedeliayhtyeen kakkosalbumin 80 pisteellä: ”We Are the 21st Century Ambassadors of Peace & Magic on alkuvuoden tähän asti paras julkaisu, koska se ammentaa kaikki vaikutteensa ajasta, jolloin pop ja kokeellisuus vielä olivat symbioottisia käsitteitä, ja koska se naulaa seinälle sen nykytodellisuuden, jossa tuon suhteen toisintamisesta on tullut pakonomainen sääntö.”

comedysoundtrack.11183v9

Muut 8 ehdokasta

Ehdokas 1: Cult of Luna – Vertikal (kuuntele)

Uumajalaisen post metal -yhtyeen kuudetta albumia on innoittanut Fritz Langin klassikkoelokuva Metropolis (1927), sen ”visuaalisen kielen selkeät, lineaariset rakennelmat”. Albumia ei ole vielä arvioitu Nuorgamissa.

1CultofKansi

Ehdokas 3: Local Natives – Hummingbird (kuuntele)

Toisen albuminsa julkaissut losangelesilaisyhtye höystää reipasta indierockiaan folk-, afro- ja psykedeliavaikutteilla sekä moniäänisillä lauluharmonioilla. Albumia ei ole vielä arvioitu Nuorgamissa.

3LocalNativesKansi

Ehdokas 4: Pintandwefall – Be My Baby (kuuntele)

Hannu Linkola antoi radikaalisti muuttuneen popkvartetin neljännelle albumille peräti 85 pistettä: ”Be My Baby on jopa yllättävän muotovalio albumi ja ilahduttava muistutus siitä, mitä yhtye kuin yhtye voi saavuttaa avoimella elämänasenteella ja kyvyllä heittäytyä intuitioiden vietäväksi. Se ei poista naamiota Pintandwefallin silmiltä, mutta pesee tyylikkäästi kasvot naamion takana.”

4PintandwefallKansi

Ehdokas 5: Sammal – s/t (kuuntele)

Svart Recordsin tallista ponnistava Sammal viehätti Arttu Tolosta 80 pisteen edestä: ”Sammalen debyytti on oivallinen levy, jolla yhdistellään erilaisia karvapäisiä minigenrejä luontevalla tavalla.”

5Sammal

Ehdokas 6: Sokea piste – Välikäsi

Tamperelaisen noiserockyhtyeen kakkosalbumi ilmestyi Ektro Recordsin kautta. Levyä ei ole vielä arvioitu Nuorgamissa.

6SokeaPiste

Ehdokas 8: Toro Y Moi – Anything in Return (kuuntele)

Chazwick Bundickin kolmas albumi on artistin mukaan kaukana undergroundista; se on “rehellistä popmusiikkia”, muttei kuitenkaan “purkkaa”. Albumia ei ole vielä arvioitu Nuorgamissa.

8Toro

Ehdokas 9: Tuuttimörkö – On totta (kuuntele)

Myyntilistoilla killuva Monsp-räppäri sai Tuomas Kokolta komeat 82 pistettä: ”Tuuttimörön maailmassa nukkuminen kiinnostaa enemmän kuin töihin meneminen. Siellä matkustetaan 1800-luvulla vanhentuneilla metrolipuilla.”

9Tuutti

Ehdokas 10: Yo La Tengo Fade – Fade (kuuntele)

Kovaa vauhtia kolmekymmenvuotisjuhliaan lähestyvä newjerseyläinen indierocklegenda julkaisi jo noin kolmannentoista studioalbuminsa. Huraa! Albumia ei ole vielä arvioitu Nuorgamissa.

10YoLa

Ääniä saivat lisäksi kotimaisista artisteista Jätkäjätkien, Scarlet Youthin, Riutan ja Teflon Brothersin sekä ulkomaisista artisteista ASAP Rockyn, Bad Religionin, Biffy Clyron, California X:n, Ducktailsin, Dutch Unclesin, Esben and the Witchin, Everything Everythingin, Fidlarin, Ben Harper & Charlie Musselwhiten, José Jamesin, The Joy Formidablen, Jar Moffin, Nosaj Thingin, Christopher Owensin, Pantha du Prince & the Bell Laboratoryn, Pere Ubun, Retribution Gospel Choirin, Tegan and Saran, Tomahawkin, Torresin ja Voivodin uudet albumit.