Tältä kuulostaa Liettua

Alina Orlova on tällä hetkellä liettualaisen popmusiikin ykkösvientituote.

Nuorgam on aiemmin esitellyt Viron ja Latvian musiikkia. Baltian-kierros päättyy Markus Kuokkasen opastamana nyt Liettuaan.

Liettua on ihmeellinen maa, siellä on meneillään vaikka mitä. Näytteiksi on poimittu muun muassa utuista poppia, Balkan-henkistä tassimusiikkia ja filosofista metallia.

Alina Orlova

Vähän Regina Spektorilta tai Amanda Palmerilta kuulostava Alina Orlova on jo kansainvälisesti tunnettu muusikko, joka laulaa liettuaksi, venäjäksi ja englanniksi. Orlova esittää usein folk-henkisiä laulujaan pelkän pianon säestyksellä.

Orlovan kappaleet ovat hienoja, ajattomia teoksia. Esimerkiksi alle pariminuuttinen Lovesong on täydellinen pieni kabaree-rallatus, joka tanssittaa kuulijan jonnekin romanttisen epätoivoisten sydänsurujen pyörteisiin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Rasabasa

Liettualais-norjalainen Rasabasa on nosteessa. Baltian kesän ykkösjuhla, Latvian Positivus-festivaali, hehkutti bändiä tänä vuonna yhdeksi kuumimmista uutuuksistaan.

Rasabasan musiikki leijailee uneliaasti syntikkasiivin, ja laulajan keijukaismaiset tanssiliikkeet loihtivat samanlaista satumesätunnelmaa kuin bändin animaatiovideo. Hassua, mutta laulajan kehollisen ilmaisun kautta eteerisestä musiikista saa jotenkin paremmin kiinni.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

GJan

GJan, jonka nimi kirjoitetaan kahdella isolla alkukirjaimella, ja jonka nimen lausumismuotoa en uskalla arvaillakaan, esittää oikein pätevän kuuloista kansainvälistä radiopoppia.

GJan syö videolla kakkua kapinallisen sottaisesti ja kiroileekin. Voi olla, että hän on Liettuan Avril Lavigne tai Pink, tai sitten voi olla, että olen liian vanha sanomaan tästä mitään.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Baltic Balkan

Maailmassa ei kai ole koskaan ole liikaa Balkan-henkistä bilemusiikkia. Dj-ryhmä Baltic Balkan keittää Balkanin perinteistä, klezmer-musiikista ja muista väkevistä aineksista musiikkia, jossa on imua kuin Shantelissa konsanaan.

Ryhmä julkaisi elokuun alussa Banda Dzeta -orkesterin kanssa mainion Katapulta-EP:n ja tulee 10.8. Helsinkiin Mbarin Balkan Fever -festivaalille.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Freaks on Floor

Kaikilla kunnianhimoisilla bändeillä on nykyään ihan oma genrensä, ja Freaks on Floorin oma uusgenre on “alternative party”. Bändin Freedom, Peace & Me -kappale soi varsinkin livenä tosi isosti ja komeasti, mutta kompensoiko hyvä meininki vähän noloja sanoja?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Inquisitor

Inquisitor edustaa kiinnostavan kiemuraista ja filosofista metallia. Parin vuoden takaisen albumin pitkille ja monimutkaisille kappaleille löytyy yhtä pitkä ja monimukainen selitys. The Quantum Theory of Id -levyn kerrotaan olevan metafyysinen satu, jonka inspiraation lähteenä on ikiaikainen kamppailu determinismin ja indeterminismin käsitteiden välillä. Laulujen nimet viittaavat tiettyihin kirjoihin, joiden opiskelu ehkä avaisi tätä eeposta. Levy lähtee käyntiin determinismin murtumisella, ja jatkuu labyrinttien ja kiusausten kautta pelastukseen.

Kyseessä on selvästikin A.W. Yrjänän salainen sivuprojekti.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Creams

Creams on juuri niin outo bändi, että en yhtään tiedä, mitä mieltä sen musiikista voisi olla, mutta sitä on pakko kuunnella uudestaan ja uudestaan. Tunkkaisesti kaikuvan laulun ja kirkkaden soundien kontrasti koukuttaa.

Nämä noisepop-potspunk-hörhöt ovat ainakin Myspace- ja Bandcamp-sivujensa perusteella liettualaisia, vaikka bändin kotipaikka onkin Leipzig.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Candee Train

Aurinko laskee Kaunasissa, ja jazzahtava Candee Train jammailee kuulaasti talon katolla. Eikä mikään maailmassa voi olla niin funky, kuin bändin basistin ja rumpalin bokserit.

http://youtu.be/0VN8QPTSXUA

Baltic Balkan Helsingin Mbarissa Balkan Fever -festivaalilla 10.8.