Surffia, skeittiä ja snoukkaa – kolme muusikkoa, joiden biisit rullaavat ja pysyvät pinnalla

Eddie Vedder: elossa!

Eddie Vedder: elossa!

Tunnettujen urheilijoiden tekemä musiikki ei juuri kuulijoita ilahduta, vaan ennemmin naurattaa. Kuuntelua kestävää musiikkia urheilusta löytääkseen kannattaakin kurkistaa urheilukäsitteen äärilaidoille.

Surffaajat, skeittaajat ja lumilautaililjat eivät aina haluaisi pitää itseään urheilijoina. Sen sijaan muusikon hatun moni huippulautailija pistäisi mielellään päähänsä. Lautailu onkin musiikin kaltainen elämäntapa ja tyylikysymys.

Lautailun ja musiikin suhde on tiivis ja kaksisuuntainen. Musiikkia tekevien huippulautailijoiden lisäksi on lukuisia lautailua aktiivisesti harrastavia ammattimuusikoita. Laudat ovatkin olennainen osa monia bändejä Beach Boysista Beastie Boysiin. Lautailu on myös synnyttänyt kokonaisia surffikitaran ja skeittipunkin kaltaisia musiikkikäsitteitä.

Laadimmekin listaa lautailevista muusikoista päättyvän lumilautakauden ja alkaneen skate- ja surffikauden kunniaksi. Näiden kolmen lautailumuodon yhdistelmä tunnetaan Kalifornia-kolmosena, joka onnistuu lautailijoilta tarvittaessa Suomessakin.

#1 Let’s go surfing now!

Surffauksen historialla on leppoisa maine. Se tuo mieleen hippejä, nuotiokitaroita ja aurinkoisia lauluharmonioita. Hippimeininki korostuu edelleen surffimuusikoiden musiikissa, vaikka kilpasurffaus onkin muuttunut adrenaliinin makuiseksi vauhtilajiksi.

Stereotyyppi: Jack Johnson

Jack Johnson oli 1990-luvun alussa surffauksen nuori toivo. 17-vuotiaana hän pääsi kaikkien aikojen nuorimpana kotikaupunkinsa Oahun maailmancupin osakilpailussa finaaliin. Pian kisojen jälkeen oma kotiranta kosti. Pahan kaatumisen seurauksena Jackin kasvoja ja suuta jouduttiin rakentamaan uudestaan. Jack ei halunnut palata kilpasurffiin onnettomuutensa jälkeen.

Lopetettuaan kilpasurffauksen Jack Johnson päätyi tekemään musiikkia harrastettuaan sitä aktiivisesti lapsuudesta asti. Surffiura auttoi musiikkiurankin käynnistämisessä, sillä Jack sai musiikkiaan heti suosittuihin surffifilmeihin ja pääsi esiintymään isoimpiin surffibileisiin.

Jack Johnson on levyttänyt viisi studioalbumia, joista kaupallisesti parhaiten on menestynyt vuoden 2005 In Between Dreams. Parempia arvosteluja ovat kuitenkin keränneet debyyttilevy Brushfire Fairytales tai viimeisin To the Sea.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Muita surffilautamuusikoita

Surffaajat tuntuvat edelleen harrastavan aktiivisesti leirinuotioita hiekkarannoilla. Musisoivien huippusurffaajien lista on nimittäin lähes yhtenevä ammattilaiskiertueiden osallistujalistojen kanssa.

Surffauksen maailmancupin vuoden 2013 avausta hallitsi keski-ikäinen veteraani Kelly Slater samalla varmuudella kuin J. Karjalainen kotimaan soittolistoja samaan aikaan. Kelly Slater on muodostanut yhdessä ammattisurffaajien Rob Machadon ja Peter Kingin kanssa jopa The Surfers -nimisen bändinkin. Vuonna 1998 se julkaisi Songs From the Pipe -albumin.

Ammattisurffaajista musiikkia harrastavan aktiivisesti myös esimerkiksi Donavon Frankenreiter ja naisten maailmanmestari Steph Gilmore.

Musiikkia tekeville ammattisurffaajille seuraa pitävät mielellään aktiivisesti surffaavat ammattimuusikot.

Eddie Vedder oli yksi San Diegon aktiivisimpia surffaajia kunnes muutti Seattleen tultuaan valituksi Pearl Jamin laulajaksi. Hitiksi muodostunut Alive-biisi on sanoitettu vielä San Diegon surffispotilla aaltojen välissä laudalla kellutellessa.

Surffaavia muusikoita löytyy erityisen paljon Yhdysvaltain länsirannikolta. Taitavina ja aktiivisina surffaajina tunnetaan esimerkiksi Red Hot Chili Peppersin Anthony Kiedis ja Flea, Metallican Kirk Hammett, Pennywisen Jim Lindberg ja kitaralegenda Dick Dale.

Flea, märkä hiekka kutsuu.

Flea, märkä hiekka kutsuu.

#2 Skate or die!

Skedespoteilla on perinteisesti soinut punk, raskas rock ja räp. Niistä löytyy vimmaa, jota tarvitaan sekä temppuihin että haavojen ja ruhjeiden sietämiseen.

Skeittipunk tai -rock ovatkin omia musiikkigenrejään. Niiden alle on kuitenkin niputettu lukuisia bändejä, joiden jäsenet ovat korkeintaan keskitasoisia skeittaajia. Ammattiskeittaajissa tunnettuja muusikoita on sen sijaan suhteellisesti ammattsurffaajia vähemmän.

Stereotyyppi: Tommy Guerrero

Vaikka skeittimusiikki on yleensä aggressiivista, niin parhaiten muusikkona huippuskeittaajista on menestynyt leppoisa Tommy Guerrero. Guerreroa pidetään nykyaikaisen katukeittauksen pioneerina yhdessä Mark The Gonz” Gonzalesin kanssa. Guerrero ja Gonz veivät 1980-luvun lopulla ammattiskeittauksen alamäistä, tyhjistä uima-altaista ja rampeilta takaisin kadulle ja puistoihin. Grindaus ja hypyt ovat olleet keskeisin osa skeittausta Guerreron vuoden 1985 Future Primitive -skeittivideosta alkaen.

Musiikkia Guerrero alkoi tehdä perinteistä punkahtavaa skeittirockia soittaneessa Free Beer -yhtyeessä. Soolotuotanto on kuitenkin enemmän surffifolkia muistuttavaa.

Guerreron tunnetuin albumi on Soul Food Taqueria vuodelta 2003. Se oli myös viimeisiä Mo’ Wax -kulttilevy-yhtiön julkaisuja. Guerrero on tehnyt musiikkia myös muun muassa Money Markin ja Shawn Leen kanssa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Muita skedemuusikoita

Skeittaavia ammattimuusikoita on runsaasti sekä skeittirockin että hiphopin parissa. Skeittausinnostuksestaan tunnetuimpia ovat olleet Beastie Boysin jäsenet. Beastiet saattoivat skeitata esimerkiksi MTV Music Video Awards -gaalassa lavalla vielä aikuisiässäkin.

Suomessakin on aktiivisesti skeittaavia muusikoita, kuten Asa sekä SMC Lähiörottien ja Tombstonedin miehet.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 Ain’t no mountain high enough!

Lumilautailu on maailmalla marginaalilaji surffaukseen ja skeittaukseen verrattuna. Lumilautailijat joutuvatkin tyytymään pitkälti surffaajien ja skeittaajien musiikkiin. Poikkeuksiakin kuitenkin löytyy.

Stereotyyppi: Trevor Andrew

Trevor Andrew on nykyaikainen kunnianhimoinen lumilautailija. Hän muutti jo teininä Kanadan Whistleriin tullakseen ammattilumilautailijaksi. Varsinaista kilpailumenestystä Trevorille ei ole tullut, mutta monien muiden huippulautailijoiden tavoin hän onkin panostanut kilpailuja enemmän lumilautailuvideoilla ja valokuvissa laskemiseen.

Trevor Andrew joutui pitämään taukoa lumilautailusta vuonna 2004 loukkaantumisen takia. Tuolloin hän kasasi bändin Trouble Andrew, joka on julkaissut muutamia levyjä. Hän on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Santigoldin kanssa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Muita puuterimuusikoita

Lumilautailevat muusikot ovat maailmalla usein samoja kuin surffaavat tai skeittaavat muusikot. Esimerkiksi Beastie Boysin edesmennyt MCA eli Adam Yauch rippasi erinomaisesti lumilaudallakin ja myös Red Hot Chili Peppersin jäsenet ovat vaihtaneet lumella laskeissaan sukset lumilautoihin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Suomessa huippulumilautailijoiden musiikillista puolta edustaa nykyään Chebaleba eli Teemu Saario. Chebaleba on myös varmistanut, ettei lumilautailussa tulla kokemaan yllättävää kannabiskohua. Jääkiekkokin olisi kohulta välttynyt, jos liigakiekkoilijoilta tai edes JVG:ltä olisi kuultu Cypress Hill -coveri.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!