Spotify-eurotour – viisi kuumaa kesähittiä

Edes Hannu Mikkolan kaikki etunimikaimat eivät ole erityisen kuuluisia, kuten 51koodia-yhtyeen Hannu Sallinen.

Ralliautoilija Hannu Mikkola menestyi muuallakin kuin kotimaassaan, eikä sikäli sovi tämän jutun kuvitukseksi.

Spotify kokoaa ”Top List -appiinsa” eri maiden kuunnelluimpien biisien sekä albumien top 100 -listoja. Valitsin mielivaltaisesti viisi eurooppalaista maata ja kuuntelin niiden korkeimmalla sijoituksella sijaitsevan kotimaisen biisin. Kymmenen kärki koostui lähes joka maassa angloamerikkalaisesta popmusiikista, mutta usein joukkoon mahtui vähintään yksi paikallinen hitti. Listojen tutkiskelun jälkeen voin sanoa, että Spotifyn kuunnelluinta musiikkia kaikkialla Euroopassa on Daft Punk ja kotimainen bileräppi.

#1 Maitre Gims – Bella

Euro1

Missä? Ranskassa.

Mitä? Tietenkin myös Ranskassa kuunnellaan eniten Daft Punkia, mutta Daft Punk on muodostunut anglopopin maailmassa ”instituutioksi” jo aikoja sitten, joten en aio kuunnella sitä. Laitan soimaan Maitre Gimsin, joka on kongolaissyntyinen räppäri.

Gims kuului aiemmin hiphop-ryhmään nimeltä Sexion d’Assaut, joka Wikipedian mukaan eroaa Ranskan muusta räppiskenestä, koska se pitää kiinni ”old schoolista” ja ”sanoo ’ei’ bling blingille”. (Bling bling? Kuulostaa termiltä, jota käytetään tänä päivänä ainoastaan Euroopassa. Sana saa minut kuvittelemaan autoa, josta käsin joku bisnesmies myy turisteille väärennettyjä merkkilaukkuja ja koruja ja on pilvessä 24/7.) Nyt Maitre Gims tekee soolouraa.

Bellassa Gims räppää mitä ilmeisimmin kauniista naisista. Hitti soveltuu taustamusiikiksi naisten katselemiseen ja verkostoitumiseen autossa/rannalla/yökerhossa. Biisin kertosäe menee jotenkin näin: ”Elöpodopedobu Bella, szumekorazekutu Shellac, emosehnxkjei Village, eshöshöshöshö Chillaa”.

Vaikuttaa siltä, että arabihöyrysoundi on ranskalaisessa hittirytmimusiikissa vastaavalla tavalla suosittua kuin ”reggae” suomalaisessa.

http://www.youtube.com/watch?v=SezK0c9DUNU

#2 Fedez – Pensavo fosse amore e invece

Euro2

Missä? Italiassa.

Mitä? Sydämeni jättää pari lyöntiä välistä, kun katson kansikuvaa, jossa italialaisräppäri juo drinkkiä pillillä ”maljasta”, joka näyttää hänen omalta päältään. Biisi alkaa ”spoken word” -kohtauksella, jossa Fedez flirttailee jonkun naisen kanssa, varmaankin terassilla tai avoauton ikkunasta. Hän sanoo ”ti amo”, laittaa aurinkolasit päähänsä ja lähtee kruisailemaan ympäri piazzaa. Avoauton ikkunasta hän katselee ruskettuneita naisia kesämekoissaan ja huutelee heille ”Ciao!” tai ”Menu Di Ristorante!”

Voisinpa minäkin ajaa autoa ja 3D-printata pääni ja juoda siitä drinkkejä ja sitten iskeä ihmisiä heittämällä heitä printatulla päälläni. Printattu pääni kierisi pitkin asfalttia, kunnes silmäni irtoaisivat kuopistaan ja rotat söisivät silmäni.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 David Podsiadlo – Tojkraty i Kwadraty

Euro3

Missä? Puolassa.

Mitä? David Podsiadlo on suosittu varmaan siksi, että hän näyttää erilaiselta kuin puolalaiset miehet yleensä. Hän ei vaikuta perinteisen maskuliiniselta, hänessä on individualistista tyyliä. Hän on samaan aikaan ”casual” ja ”runopoika” sethcohenmaisella tavalla. (Huom. Tartun tähän vain siksi, että kun kuvittelen puolalaismiehen, ajattelen meleeratunharmaisiin itäblokin hopparivaatteisiin pukeutunutta jengimiestä, jolla on neliön muotoinen pää ja tuima ilme, koska elämä on kovaa.)

David Podsiadlo on poptähti, joten hänen elämänsä ei tarvitse olla enää kovaa. Tojkraty i Kwadraty (käänsin nimen Google Translatella ja sain tulokseksi ”Tojkraty ja neliöt”…) kuulostaa vähän Phoenixin tai Whitest Boy Aliven tyyppiseltä haaveelliselta poprockilta. ”Anglo-ihmiset” kuuntelivat ja tekivät tällaisia biisejä vuosina 2005–2007.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 AKI feat. Kapten Röd – När solen går ner

Euro4

Missä? Ruotsissa.

Mitä? Wikipedian mukaan AKI kuului aiemmin Labyrint-nimiseen uppsalalaiseen räppiyhtyeeseen, jossa hänen taiteilijanimensä oli Aleksi Swallow.

Levynkannen piirroskuvaelmassa poliisi eristää aluetta, jossa retkottaa hakatun näköinen poika. Biisi kuulostaa samalta kuin kuva näyttää: sosiaalihuollolta ja lamalta, vähän Avaimen Punaiselta tiileltä.

En ymmärrä lyriikoita, mutta AKI mäyhää varmasti hyvinvointivaltion romahduksesta ja kovasta elämästä kaupungin vuokra-asunnoissa. Kesähitiksi tämä on lannistavan realistinen: aurinko laskee, mutta bileet eivät saa tapahtua. Biisi menestyy, koska Ruotsi on slummiutunut.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 Sportfreunde Stiller – Applaus Applaus

Euro5

Missä? Saksassa.

Mitä? Sportfreunde Stiller eli ”Urheilukaveri Stiller” on saksalaisen indierockin pioneeri. Kun kuuntelen tätä biisiä, kuvittelen heti kappaleen lukion saksan kirjan sivulle. Saksanopettaja kertoo oppilaille intomielisesti, että Saksassa kukoistaa myös elinvoimainen kulttuuriteollisuus ja alakulttuuriteollisuus eli indie, kuunnelkaapas tätä. Tuijotan oppikirjan sivua tyhjin katsein ja mietin pitäisikö minun kiinnostua tästä maasta, jossa tuotetaan kaikkea ja paljon, myös kakkua ja indierockia, mutta jossa kaikki näyttää sekavalla tavalla tyylittömältä.

Sportfreunde Stiller kuulostaa luterilaisen ”ahkeralta” bändiltä, joka on tehnyt tämän biisin ”työkseen”. Saksankirjatunnelmien vuoksi velvollisuudentuntoni heräävät ja käännän biisin lyriikat Google Translatella kokonaan:

”Suosionosoitukset, suosionosoitukset

Käteni on nyrkki teet sen taas
ja esittää, että sinun minun.
Kuiskata lauseita huolellisesti läpi kaikki melu
ikään kuin ne wär’n minun sekstantti ja kompassi.

Suosionosoitukset, suosionosoitukset
Sanoistanne.
Sydämeni menee,
Jos olet nauraa!
Suosionosoitukset, suosionosoitukset,
Ystävällisistä innostaa minua.
Älä koskaan pysäytä sitä!
Toivotan niin paljon
Et koskaan kuuntele sitä.

Onko siivu maailmani, voit tehdä sen takaisin noin.
Näytä minulle pehmeästi tavalla, mitä visio on.
Olen jälleen päätä seinään
Laitat kypärän ja vasara kädessä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!