Small talk: vieraana Yan (British Sea Power)

sdfsdfsdfs

Yan on British Sea Powerin jäsenistä se, joka polttaa.

Brightonilaisyhtye British Sea Power julkaisi huhtikuun alussa Machineries Of Joy -albumin. Yhtyeen kuudetta levyä seurannut kiertue tuo heidät nyt ensivisiitille Suomeen. Nuorgamin kysymyksiin vastasi yhtyeen laulaja-kitaristi Yan eli Scott Wilkinson. Yan uskoo Iggy Popin kuolevan minä hetkenä hyvänsä.

Pari vuotta sitten teimme Heitä me odotamme -juttusarjan, jossa listasimme sata artistia ja yhtyettä, jotka eivät ole koskaan esiintyneet Suomessa. British Sea Power oli yksi listalle päässeistä kokoonpanoista. Selitä, miksi tulette Suomeen vasta nyt?

”1. Emme ole tienneet, että Suomessa ollaan meistä kiinnostuneita. 2. Olen aina halunnut päästä Etelä-Amerikkaankin, mutta sekään ei ole vielä toteutunut. 3. Maailma on kummallinen.”

Huhupuheiden mukaan basistinne Neil Hamilton on opiskellut elokuvaa Turussa täällä Suomessa. Jos tuo on totta, niin millaisia muistoja hänellä on noilta ajoilta?

”Tässä on nyt jonkinlainen väärinkäsitys. Neil on kyllä opiskellut elokuvaa, mutta Derbyssa, ei Turussa. Käsittääkseni hänellä oli siihen aikaan suomalainen ystävä. Ehkä tämä sekaannus on saanut alkunsa tuosta.”

Pari vuotta sitten yksi kirjoittajistamme teki artikkelin otsikolla ”British Sea Power – maailman paras yhtye”. Jutussa neuvottiin, että bändien, jotka haluavat olla maailman parhaita edes yhden päivän, pitää tehdä kappaleita linnuista, alkoholin nauttimisesta ja tieteiskirjailijoista sekä yhdistää krautrockin monomaanista asennetta ylväisiin popmelodioihin. Haluatko lisätä tuohon listaan jotain?

”Noin hyviin ohjeisiin on vaikeaa lisätä mitään. Tuon kirjoittaneen henkilön on pakko olla erittäin tarkkanäköinen ja älykäs!”

Valhalla Dancehall (2011) oli erinomainen albumi, joka ei kuitenkaan saanut ansaitsemaansa huomiota. Miksi Living Is So Easy -kappaleesta tullut hittiä? Se oli yksi sen vuoden parhaimmista popkappaleista.

”Joillekin bändeille hitit ovat sallittuja. Tai bändit sallivat hitit itselleen. Me emme kuulu kumpaankaan ryhmään. Kenties tuo albumi vaati kuuntelijoilta liikaa. Pitää kuitenkin muistaa, ettei The Velvet Undergroundillakaan ollut hittejä, mutta se on silti mahtava yhtye.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Millä tavalla albumienne menestys on vaikuttanut seuraavien levyjen tekoprosessiin? Vaikuttiko esimerkiksi Valhalla Dancehallin vaatimaton menestys Machinaries Of Joyhin?

”Ei, emme ajattele levyntekoa kaupallisesta näkökulmasta. Me olemme hyväksyneet tosiasian, ettemme tule koskaan rikastumaan musiikkia tekemällä. Saamme sen tekemisestä nautintoa, mutta emme rahaa.”

Mikä on edellinen todella hyvä biisi, jonka olet kuullut?

”Pidin Paul Banksin The Basesta, koska se on niin funkahtava ja nokkela.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on ensimmäinen popkappale, johon rakastuit?

Beckin Loser. En tiedä, miksi pidin siitä, mutta oli outoa nähdä hänet Top Of The Pops -ohjelmassa. Taustabändissä näytti soittavan 90-vuotias intiaani.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä klassista popkappaletta et ole koskaan oikein ymmärtänyt?

“Minä olen koko päivän vain pelannut pihapelejä ja juonut olutta. Pakko siis myöntää, etten osaa vastata tähän kysymykseen.”

Mitkä ovat suosikkisäkeesi popmusiikissa?

“Queenin I Want To Break Freen sanoitus.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

“Olen aina halunnut olla muusikko, mutta se on ollut sattuma, koska olen ollut lahjakkaampi kuvataiteilija kuin muusikko. Vasta viiden viime vuoden aikana minusta on alkanut tulla osaava muusikko.”

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

“Puutarhuri. Tykkään kaivaa koloja maahan ja sen sellaista.”

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

“En oikeastaan koskaan järkyty minulle tuntemattomien ihmisten kuolemasta. Mutta Kurt Cobainin kuolema taisi koskettaa minua. Olin silloin 15-vuotias.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

“Edesmenneen Geoff Goddardin. Hän on paras kuulemani pianisti.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Minkä lopettaneen yhtyeen tai edesmenneen artistin olisit halunnut nähdä livenä, mutta et koskaan nähnyt?

“Olisin halunnut nähdä The Stoogesin livenä. Iggy Pop ei ole vielä kuollut, mutta en usko, että siihen menee pitkään.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä muuttuu musiikkibisneksessä seuraavan kymmenen vuoden aikana?

“Kaikki. Musiikkibisneksestä tulee yksi valtava mainos hiustenhoitotuotteille, kupliville juomille, vaatteille ynnä muulle sellaiselle. Mikään ei pysy ennallaan.”

Mitä mieltä olet ”kielletyn nautinnon” käsitteestä popmusiikissa?

“En ole koskaan ymmärtänyt sitä. Jostain pitää tai sitten ei. Kielletystä nautinnosta tulee mieleen bondage ja muut sen kaltaiset jutut.”

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi viileämmältä kuin oletkaan?

“En, minä en ole cool.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

“Raataminen, kuumat juomat, hengittäminen.”

Kuka tai mikä on ehdottomasti yliarvostettua?

“Raha on yliarvostettua. Sitä ei ole koskaan tarpeeksi. Voisinko siis saada rahaa?”

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

“En oikein mitenkään.”

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

“Hän ei ole todennäköisesti kumpikaan.”

British Sea Power Helsingissä Tavastialla maanantaina 29. huhtikuuta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!