Small talk: vieraana Sinéad O’Connor

Sinéad O'Connor mielestä Dr. Dre on tehnyt vitun hyviä biisejä.

Sinéad O’Connor mielestä Dr. Dre on tehnyt vitun hyviä biisejä.

Finlandia-taloon konsertoimaan saapuva Sinead O’Connor oli viimeksi otsikoissa, kun uutta paavia valittiin. Katolista kirkkoa aktiivisesti mollaava muusikko ottaa lehtien kirjoitukset pakollisena pahana, ja on kaikista ylpein suorasta Saturday Night Live -lähetyksestä vuonna 1992, jossa hän repi tuolloisen paavin kuvan kappaleiksi. Dr. Dren kanssa yhteistyötä toivova muusikko tuskin pysyy mielipiteistään vaiti jatkossakaan. Keikaltaan hän lupaa ”kappaleita levyiltään”.

Coveroit viimeisimmällä levylläsi John Grantia. Miten löysit hänen musiikkinsa?

”Tutustuin häneen vasta pari vuotta sitten, kun hän julkaisi Queen of Denmark -levynsä. Joku soitti sitä minulle ja ehdotti, että tekisin oman versioni nimikappaleesta. Biisissä oli pari säettä, joista en saanut selvää, joten otin Johniin yhteyttä. Meillä klikkasi välittömästi, koska olemme tosi samanlaisia tyyppejä. Hän on myös todella hauska!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Olet aiheuttanut paljon keskustelua urasi aikana. Mistä olet kaikista ylpein?

”Musiikistani; siitä, että olen hyvä esiintyjä.”

Entä musiikin ulkopuolella?

”Annan sinulle kolme arvausta.”

No, katsoin eilen taas Youtubesta Saturday Night Live -esiintymisesi…

”Oikein ensimmäisellä yrittämällä!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Olet paikoin saanut enemmän huomiota sanomisillasi kuin musiikillasi. Onko se koskaan häirinnyt?

”Ei oikeastaan. Olen tyytyväinen siitä, että fokus on nyt taas enemmän musiikissa. Mutta tietenkin se on osa artistin arkea: me ärsytämme ihmisiä.”

Monet kappaleistasi ovat hyvin henkilökohtaisia. Oletko koskaan katunut jonkin kappaleen julkaisemista?

”Kaikki kappaleet maailmassa ovat henkilökohtaisia! Kuuntele vaikka Bob Dylanin tuotantoa läpi, se on mielettömän intiimiä ja henkilökohtaista. Miten olisi edes mahdollista kirjoittaa kappale, joka ei olisi henkilökohtainen? Covereiden kohdallakin valitsen vain kappaleita, joihin pystyn tunnetasolla samastumaan.”

Mikä on ärsyttävin musiikistasi tehty tulkinta, jonka olet kuullut?

”En juuri seuraa, mitä minusta puhutaan. Jokainen on oikeutettu mielipiteeseensä. Siksi maailmassa on niin montaa jäätelömakuakin. Hyväksyn sen, että kun olet artisti, tietyt ihmiset haluavat rahastaa sinulla. Siihen lukeutuu media ja heidän tapansa kirjoittaa juuri mitä he haluavat saadakseen jutun aikaiseksi. Kun ymmärtää, että hekin yrittävät vain maksaa vuokransa, ei niitä juttuja ota enää henkilökohtaisesti.”

Luetko, mitä sinusta kirjoitetaan?

”En tietenkään. Miksi haluaisin lukea minusta kirjoitettuja hirveitä asioita?”

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

“Kaipa minä vain synnyin siihen. Tulen hyvin musikaalisesta perheestä ja molemmat vanhempani ovat amatöörilaulajia. Se vain kulkee veressäni, enkä oikein muuhunkaan kykene. Musiikki oli myös hyvä tapa käsitellä asioita, joita ei ehkä reaalimaailmassa pystynyt tai halunnut kohdata. Sanon usein leikilläni, että musiikki luotiin ihmisille, jotka eivät ole tarpeeksi rikollisia vankilaan tai tarpeeksi hulluja mielisairaalaan. Siksi musiikkibisnes syntyi – mihin olisi vaikkapa Little Richard muuten mennyt?”

Mikä on ensimmäinen popkappale, johon rakastuit?

”Jos olen rehellinen, niin kahdeksanvuotiaana olin hulluna Bay City Rollersiin. Heillä oli kappale nimeltään Bye Bye Baby, jota rakastin koko sydämestäni. Kantelin mukanani lounaslaukkua, jossa luki ’Bye Bye Baby’, ja se laukku on minulla yhä tallessa. Erosin ’poikaystävästänikin’ vain sen vuoksi, ettei hän pitänyt Bay City Rollersista. Rakastin eritoten basistia, Eric Faulkneria. Se levy oli kyllä oikeastaan aika paska. Ensimmäisen albumini ostin luultavasti yhdeksänvuotiaana. Se oli Elvistä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä klassista popkappaletta et ole koskaan oikein ymmärtänyt?

”En pidä kappaleista, joissa kerrotaan, kuinka ei voida elää ilman toista ihmistä. Toni Braxtonin How Do I Breathe Without You [O’Connor tarkoittanee joko Toni Braxtonin There’s No Me Without Youta tai LeAnn Rimesin How Do I Liveä – toim. huom.] on hyvä esimerkki. En ymmärrä, miten sitä ei pystyisi hengittämään ilman toista ihmistä. Se on merkki aika alhaisesta itsetunnosta. Vainoajabiisit ovat toinen genre, jota en ymmärrä. Niinkuin se Aerosmithin biisi, jossa laulaja ei halua mennä nukkumaan, koska hän haluaa vain toljottaa rakastettuaan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä ovat suosikkisäkeesi popmusiikissa?

”A wop ba-ba lu-mop a wop bam boom!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

Dr. Dren kanssa olen aina halunnut työskennellä. Hän ei toki edes tiedä, että olen olemassa. En ole tavannut häntä, mutta rakastan hänen tekemiään biisejä ja hänen persoonaansa. Hän on todella kasvanut ihmisenä urallaan ja tekee aivan vitun hyviä levyjä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Millä tavoilla musiikkibisnes muuttuu seuraavan kymmenen vuoden aikana?

”Lähiaikoina on tulossa ainakin hitusen iTunesia muistuttava ohjelma, johon hankitaan Eric Claptonin ja Ronnie Woodin kaltaisia muusikoita äänittämään kolme minuuttia omaa instrumenttiaan. Kuka tahansa voi sitten maksaa 99 senttiä ja tehdä oman biisinsä näiden pätkien kanssa. Levyllä sitä ei voi suoraan julkaista, mutta voit viedä sitä demona levy-yhtiöihin. Pian ympäri maailmaa ihmiset voivat siis äänittää kappaleita merkittävien muusikoiden kanssa ja maksaa siitä 99 senttiä! Minuakin on tuohon houkuteltu mukaan, mutta varmasti teen ainakin salaa levyjä Eric Claptonin kanssa. Rakastan ajatusta siitä, että Noel ja Liam Gallagher saattaisivat vahingossa tehdä levyn toistensa kanssa.”

Mistä äänittämästäsi kappaleestasi olet kaikkein ylpein?

Theology-levyni kappaleesta 33. Se on lempialbumini: oli aikamoinen haaste muokata Vanhan testamentin pyhiä kirjoituksia laululyriikaksi.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kumpi on tärkeämpää: kappale itsessään vai se, miten se on toteutettu?

”Ne ovat yhtä tärkeitä, tietenkin.”

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

”Journalisti. “

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Ihmiset, ihmiset ja ihmiset.”

Minkä musiikkityylin päälle et ole koskaan ymmärtänyt?

”Rockabillyn tai acid housen. “

Mikä on noloin omistamasi levy?

”Bob Dylanin joululevy. Se on aivan uskomattoman kamala. Olen valtava Dylan-fani, mutta luulen, että hänen lapsenlapsensa suostuttelivat hänet siihen.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Minkä musiikkivideon muistat parhaiten lapsuudestasi?

Michael Jacksonin Billie Jeanin. Osittain, koska se on hyvä biisi, ja osittain, koska rakastan katsoa Michael Jacksonin esiintyvän.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Minkä lopettaneen yhtyeen tai edesmenneen artistin olisit halunnut nähdä livenä, mutta et koskaan nähnyt?

Joe Strummerin. Ja John Lennonin, tietenkin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Vinyyli, kasetti, cd vai mp3?

”Kaipa se on CD, vaikka ne naarmuuntuvatkin helposti. Sen voit ottaa mukaasi ja törkätä melkein mihin tahansa laitteeseen. Pidän myös iTunesista ja Spotifysta. En osta fyysisiä levyjä enää lainkaan.”

Mitä voimme odottaa keikaltasi Finlandia-talossa?

”No, kappaleita levyiltäni ainakin.”

Sinead O’Connor Finlandia-talossa 17.5. Liput alkaen 47 euroa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!