Small talk – vieraana Shantel

”Se on kuin rakastelisi kaunista naista…”, Shantel ajatteli.

Shantel on yksi Balkan-mausteisen popin kovimpia nimiä Keski- ja Itä-Euroopassa. Hän ravaa ympäri mannerta dj-keikoilla ja lähtee joskus myös tien päälle isomman orkesterin, Bucovina Club Orkestarin, kanssa.

Kymmenisen vuotta sitten tämä techno-dj:n uraa tehnyt mies innostui musiikista, jota hänen isoäitinsä kuunteli, ja alkoi tutustua juuriinsa Romanian Bukovinan alueella. Tämän ja Fanfare Ciocarlian tapaisten bändien innoittamana Shantel alkoi soittaa ja ennen pitkää myös itse tehdä tanssittavilla konebiiteillä höystettyä Balkan-musiikkia.

Nuorgam jututti lauantaina Helsingin Circuksessa esiintyvää muusikkoa.

Mikä on ensimmäinen popkappale, josta muistat pitäneesi?

”Taisi olla The Policen Message in a Bottle. Muista 12-vuotispäiväni. Isä oli palannut kotiin Japanin-matkalta ja toi minulle upouuden Sony Walkmanin. Sisällä oli The Policen Regatta de Blanc -kasetti. Rakastin koko levyä. Mahtava sekoitus suoraa rockia pienellä reggae-väännöllä. Paljon kaikuja ja kitarassa delaytä. Stewart Copeland soitti rumpuja upeasti, ja sitten Stingin ääni…”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

Björkin Venus as a Boy on koskettava. Kuuntelen sitä usein, aina uudelleen ja uudelleen. Talvin Singhin intialaistyylinen jousisovitus. Erilaisten elementtien yhdistelmä toimii: islantilainen laulaja ja hänen seksikkään arktinen korostuksensa, taustalle biittiä Lontoon undergroundista ja sitten vähän orgaanisia ja akustisia mausteita. Aivan mahtavaa. Tehtäisiinpä nykyäänkin näin ennakkoluulotonta musiikkia.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä ovat suosikkisäkeesi popmusiikissa?

”I guess this is our last goodbye
and you don`t care so I won`t cry
but you`ll be sorry when I’m dead
and all this guilt will be on your head
I guess you’d call it suicide
but I’m too full to swallow my pride”

(The Police – Can`t Stand Losing You)

”Tämä on kuin kaikkien maailman kapinoivien ja mellakoivien teinien kansallislaulu. Tämä kokemus on tuttu kaikille. Rakastut ensimmäistä kertaa elämässäsi, ja sitten paska lentää tuulettimeen. Muistan teinivuoteni hyvin. Se oli kuin trippi sydämeni pohjaan.”

Mitä kappaletta toivot dj:ltä silloin, kun olet todella, todella humalassa?

”Olen kontrollifriikki! En ole ikinä ollut humalassa. Ehkä olen tylsä, en tiedä. En edes tiedä miten lähestyisin dj:tä pyytäkseni jotain kappaletta. Minusta se on yksi säälittävimpiä asioita, joita voi tehdä. Jos dj on paska, vaihdan klubia.”

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

Jeesuksen. Minä ja Jeesus voisimme tehdä kivan punk-levyn. En ole lainkaan uskonnollinen, mutta minusta olisi hauska ravistella uskonnollisia dogmia, kirkkoja sun muita.”

Minkä lopettaneen yhtyeen tai edesmenneen artistin olisit halunnut nähdä livenä, mutta et koskaan nähnyt?

”Olisi mahtavaa nähdä The Beatles uransa alkuaikoina, joskus 1961 tai 1962 tienoilla, kun he soittivat pitkiä iltoja Hampurissa. Rakastan Eddie Cochrania ja Gene Vincentiä, joiden biisejä he soittivat, muiden muassa. Aivan mahtavaa!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

”Taideopiskelijana olin kateellinen dj:lle, koska tytöt tykkäsivät heistä. Oma taidetaustani tuntui typerältä. Olin persaukinen, joten aloin soittaa rumpuja parin opiskelukaverin bändissä. Olin The Local Wankers -nimisessä bändissä, ja aika pian minulla olikin jo hyvännäköinen tyttöystävä.”

Mikä laulu tuo sinulle aina nostalgisen olon? Miksi?

”Rakastan Serge Gainsbourgin musiikkia, kuten Je t’aime… moi non plus. Muistuttaa minua Pariisista, ja se ranskalainen tyyli oli niin seksikäs! Nyt Ranskasta on tullut ketjuhotelli. Tyyli, romantiikka… Ne ovat historiaa. Se on niin masentavaa. Ranskalaiset rakensivat seksikkäimmät autot, kuten Renault 4 ja Renault 16 sekä Cïtroen D2, mutta nyt kaikki samaa muovista, Kiinassa tehtyä paskaa. Masentavaa. Missä on nouvelle vague? Francois Truffaut? Tykkään Jaques Dutroncista, ja BB oli paras. Seksikäs ja jalo, mutta jalat maassa!”

http://www.youtube.com/watch?v=Ancj5WtiGJM

Mitä yhtyettä tai artistia suosittelet todennäköisimmin uudelle tuttavuudelle?

”Riippuu tyypistä, mutta yleisesti ottaen minusta kaikkien tulisi kuunnella The Ramonesia. Rocket to Russia on todella mahtava levy. Jos se ei esimerkiksi kosketa potentiaalista deittiä, paras etsiä joku muu…”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

”Rakastan Bad Ass Brass Bandiä, he ovat mahtavia tyyppejä. Heidän pitäisi edustaa Suomea Euroviisuissa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Minkä musiikkityylin päälle et ole koskaan ymmärtänyt?

”Heavy metal ja jazz kuulostavat minusta aina oudolta. Kovin maskuliinista, mutta ei mitään muuta. Soittajat ovat kuin runkkareita. He naivat soittimiaan kauniin naisen sijaan. Ehkä se kuulostaa sovinistiselta, mutta minä pidän ajatuksesta, että naisia voi houkutella puoleensa musiikin avulla. Jazz ja heavy metal ovat antiseptistä ja antiseksikästä musiikkia.”

Mitä soitinta haluaisit oppia soittamaan?

”En välitä soittimista, vaikka lavalla näyttääkin paremmalta, jos on hieno kitara tai jotain kaulassa. Käsille tekemistä. Ajatuksena pidän siitä, että osaisin laulaa hyvin. Äänen tulisi olla tärkein soitin. Coolia? Tarvitaan vain kaksi levaria ja mikrofoni.”

Millä tavalla tuhlaat aikaasi kaikkein mieluiten?

”Koko elämäni on ajan hukkakäyttöä. Ajan tuhlaaminen on osa elämän perusolemusta. Se on ylellisyyttä. Kaikilla on jotain käynnissä: projekteja, suhteita, perhe. Kauheaa! Minä teen asioita vain rahasta. Voisin olla tekemättä mitään aivan yhtä helposti. En aio tulla kiireiseksi. Voisin istuttaa oliivipuita ja odottaa 25 vuotta, että ne tuottavat ensimmäiset oliivinsa ja öljynsä.”

Jos saisit pelastaa yhden levyn kokoelmastasi, mikä se olisi?

Lee ’Scratch’ Perry and Dub Syndicaten Time Boom X De Devil Dead. Se levy on kuin LSD-trippi. Dubahtava reggae-tuotanto kohtaa avaruuden valloittajat. Rakastan soundia, rakastan sanoituksia.”

http://www.youtube.com/watch?v=dIRHdPoMDno

Mikä levy parantaa todennäköisimmin krapulan?

Wolfgang Amadeus Mozartin Don Giovanni. Mozart oli kova jätkä. Mikä tarina! Hänellä oli jatkuvasti joku juttu käynnissä. Hän oli konventionaalisen moraalin vastakohta. Inhoan moraalia. Minulle Don Giovanni kaikkine heikkouksineen ja vikoineen on hieno ihmisyyden symboli. Pidän siitä. Se on maanläheistä ja viisasta. Hän on rakastaja, rakastunut omaan elämäänsä. Mahtava metafora!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Millaista vihollista vastaan Disko Partizanit taistelisivat?

”Disko Partizanit eivät taistele. He penetroivat valtavirtaa jollain täysin erilaisella meiningillä. Anarkialla ja romanssilla. Taistelen musiikillani kuin sissi. En käytä asetta. Kitarani ja ääneni ovat aseeni. Niiden avulla tunkeudun zeitgeistiin!”

Oletko käynyt Bukovinassa? Millaista siellä oli?

”Olen käynyt useaan kertaan, sillä puolet suvustani on sieltä suunnalta. Se paikka on tuhottu, kiitos stalisnismin, nationalismin ja muiden ennakkoluuloisten, antipluralististen elementtien, joille näyttää riittävän suosiota itäisessä Euroopassa. Katsokaa mitä tapahtuu Romaniassa tai Unkarissa. Ukrainassa tai Venäjällä. Diktatuureja. Näillä mailla ei ole mitään tekemistä yhtenäisen Euroopan pluralistisen vision kanssa. Se on painajaismaista. Unkarissa on ihmisiä, jotka haluavat tappaa minut, koska olen esittänyt kriittisiä kommentteja Viktor Orbánista, Unkarin presidentistä. Hän on paskiainen. Inhoan kaikkien niiden mulkkujen asennetta.”

Mistä saat inspiraation Shantelin hahmoa varten?

”Inspiraatio nousee primitiivisistä rituaaleista, ehkä vessassa tai aamupuurolla, jonkun yksinkertaisen askareen parissa. En inspiroidu katsoessani kuuluisia ihmisiä tai neroja. Inspiraatio iskee aina silloin, kun et ole varautunut… Se on taikaa. Ja joskus inspiraatio häviää.”

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

”Hän oli aikanaan hieno kapinallinen, amerikkalaisten painajainen ja yksi Yhdysvaltain historian tehokkaimpia provokatööreja. Eurooppaan muutettuaan hän oli vain juoppo ja narkkari, ei enää nero. Ei hän ollut nero. Emmekä tarvitse enää sankareita!”

Shantel & Club Bucovina Orkestar esiintyy Balkan Fever -klubilla Helsingin Circuksessa lauantaina 8.12.2012.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!