Small Talk: vieraana Regina Spektor

Regina Spektor, jenkki-indien naurava kulkuri.

Nuorgam tapasi Venäjällä syntyneen, mutta 9-vuotiaana Amerikkaan muuttaneen laulaja-laulunkirjoittaja Regina Spektorin helsinkiläisessä hotellissa ennen hänen viikon takaista Garden Partyn keikkaansa. Toukokuussa kuudennen studioalbuminsa What We Saw From the Cheap Seatsin julkaissut Spektor oli väsynyt ja kiireinen ja ehti puhua kanssamme vain kymmenisen minuuttia. Välitön, sympaattinen, puhelias ja paljon nauranut nainen ehti kuitenkin kertoa muun muassa lapsuudestaan neuvostoajan Venäjällä, rinnakkaistodellisuudesta, yllättävästä karaoke-suosikistaan ja Tom Waitsia koskevasta fantasiastaan.

Mikä oli ensimmäinen popkappale, josta muistat pitäneesi?

”Tämä on vaikea kysymys… Todella vaikea! Sain ensikosketukseni poppiin, kun asuin vielä Venäjällä. Meillä oli The Beatles -kasetteja. Ei siis mitään oman aikani popmusiikkia, mutta poppia yhtä kaikki, ja rakastin sitä. En osannut silloin vielä englantia, mutta se onkin mielestäni hyvän popin ominaisuus – sinun ei tarvitse ymmärtää sanoja tai tietää mistä se on peräisin. Se vain tuntuu hyvältä.”

http://www.youtube.com/watch?v=wQB9po6YmcU&feature=related
The Beatles – You’re Going to Lose That Girl

Oliko kasettien tai levyjen hankkiminen helppoa Neuvostoliitossa 1980-luvulla?

”Niitä ei ollut virallisesti kaupan. Isäni oli mukana kasetti- ja nauhoituskuvioissa. Hän rakasti sitä! Hän on oikea audiofiili. Levyjä saatiin ihmisiltä, jotka salakuljettivat niitä Itä-Saksasta tai toivat niitä lomamatkaltaan Unkarista tai Tšekkoslovakiasta. Sitten ihmiset, kuten isäni ja hänen ystävänsä, vaihtelivat levyjä ja nauhoittivat niitä toisilleen kasetille. Meillä oli kotona The Moody Bluesia, Queeniä ja The Beatlesia. Meillä oli paljon kaikenlaista!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
The Moody Blues – For My Lady

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”Tähän on todella vaikea vastata! Minulla on muutamia kestosuosikkeja, mutta ei välttämättä yhtä erityistä suosikkikappaletta. Kaksi ikisuosikkiani ovat The Beatles ja Bob Dylan. Voisin elää aika pitkään pelkästään Dylanilla ja The Beatlesilla! Rakastan myös todella paljon jazzia. Kuuntelen paljon klassikkoja, kuten Louis Armstrongia, Billie Holidayta ja Ella Fitzgeraldia. Pidän myös paljon klassisesta, kuten Mozartin sinfonioista ja pianokonsertoista. Rakastan myös Bachia. Anteeksi, en osaa valita yhtä tiettyä kappaletta!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Ella Fitzgerald & Louis Armstrong – Dream a Little Dream

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Mozartin pianokonsertto nro. 21

Uuden levysi kappaleessa All the Rowboats laulat: “All the galleries, the museums / Here’s your ticket, welcome to the tombs / They’re just public mausoleums”. Pitääkö taiteen mielestäsi olla ”elossa” tai elää hetkessä? Kuoleeko se mielestäsi museoissa?

”Se on vähän monimutkaisempaa. Rakastan museoita. Olen ikään kuin fiktiokirjailija. Kun kirjoitan lauluja, se on sama kuin jos Kurt Vonnegut kirjoittaa ihmisistä, joiden täytyy sitoa itseensä hiekkasäkkejä, jos he kävelevät liian nopeasti. Rakastan kaunokirjallisuutta ja tieteiskirjallisuutta. Hauskinta on, kun voi matkustaa rinnakkaistodellisuuteen. On kiinnostavaa ajatella ja tuntea niin. Kaikki riippuu fiiliksestä – joskus museot voivat olla maailman ihanimpia ja rauhallisimpia paikkoja, joissa tunnet itsesi etuoikeutetuksi kaiken sen taiteen keskellä. Joskus taas säälit taidetta, koska se on vankina. Kaikki riippuu näkökulmasta.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Regina Spektor – All the Rowboats

Minkä kappaleen laulat todennäköisimmin karaokebaarissa?

”Rakastan karaokea! Ystäväni kanssa laulamme aina Kelly Clarksonin Since U Been Gonen. Sitä on niin hauska huutaa! Jotkut sen sanoituksista ovat niin hassuja. Lempikohtani on ’I’m so moving on’. Joskus en voi uskoa todeksi, että joku on oikeasti kirjoittanut sellaiset sanoitukset. Se on tosi hassua!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Kelly Clarkson – Since U Been Gone

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

”Voi, on niin paljon hienoja muusikkoja. Olen aina haaveillut, että saisin tehdä jotain Tom Waitsin kanssa. Olen itse asiassa tavannut hänet, ja vaikutuin niin paljon siitä, kuinka mahtava ihminen hän on, että jouduin kirjaimellisesti menemään pukuhuoneeseeni itkemään! Hän oli niin siisti. Joskus fantasioin, että jotenkin päädyn maatilalle, jossa hän asuu ja levyttää ja kirjoitamme yhdessä laulun. Se olisi niin mahtavaa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Tom Waits – Tom Traubert’s Blues (Four Sheets to the Wind in Copenhagen)

Minkä levyn ostit viimeksi?

”Tämä on vaikea kysymys, koska en ole ostanut levyjä pitkään aikaan. Minulla on paljon levyjä, joita en ole vielä ehtinyt edes kuunnella. Ihmiset antavat minulle levyjä. Hmm… Mikä oli viimeisin levy, jonka ostin? [Miettii pitkään]. Yksi levy, joka on minulle uusi tuttavuus, on PJ Harveyn Let England Shake. Ostin sen ajat sitten, mutta aloin vasta kuunnella sitä. Se on todella, todella hyvä. Sen tahtiin olen rokkaillut viime aikoina.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
PJ Harvey – Words That Maketh Murder

Small Town Moon -kappaleessa laulat: “Today we’re younger than we’re ever gonna be”. Onko mielestäsi tärkeää, että ihminen säilyttää vanhetessaan tietyn lapsellisuuden tai lapsellisia piirteitä?

”Mielestäni jo tuo kysymys kertoo jotain maailmastamme, koska periaatteessa ihmisellä pitäisi olla oikeus säilyttää läpi koko elämänsä se, mitä hänellä on syntymästä asti. Se on vähän kuin Jumalan suoma oikeus. Tulemme maailmaan avoimina ja uteliaina olentoina. Kasvamme ja tutkimme asioita. Pelkästään se, että ihmisen pitää taistella, jotta hän voi säilyttää sen, kertoo paljon maailmastamme. Jokainen joutuu painimaan tämän kanssa. Joidenkin ihmisten mielestä lapselliset ominaisuudet pitää tukahduttaa. Mielestäni niistä ei tarvitse pitää kiinni, mutta ne voi tiedostaa. Se on aika hassua. Se on samalla sekä hassua että surullista – se että ihmiset kokevat, että heidän pitää muuttua. Kai se on suojamekanismi. Ihmisten täytyy muuttua, koska sitä heiltä odotetaan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Regina Spektor – Small Town Moon