Small talk: vieraana Phil Elverum (Mount Eerie)

Tämä mies tekee musiikkia itselleen, ja pitää sitä maailman tärkeimpänä.

Phil Elverum on pitkän linjan taiteilija. Takana on kuusi albumia The Microphones -nimellä ja kaksi projektilla Mount Eerie. Norjalaisen Elverum-kaupungin mukaan taiteilijanimeensä yhden e:n lisännyt laulutekijä on julkaissut lisäksi omakustannekirjoja ja kuvataidetta.

Elverumin musiikkia on leimannut lo-fi-estetiikka ja tunnelmallinen pienieleisyys sekä Mount Eerien myötä myös lisääntyneet black metal -vaikutteet.

Pitkänäperjantaina Nosturiin Earthin ja ranskalaisen dronefolk-nimi Ô Paonin kera Mount Eerien tuova Elverum konsertoi Suomessa ensi kertaa. Mutta maamme musiikkielämä ei suinkaan ole herralle tuntematonta – päinvastoin, hän päivittelee suomalaisen taiteen laajuutta ja eläväisyyttä. Tämän lisäksi hän muistuttaa Mount Eerien olevan myös ihan oikea paikka ja nimeää suosikkihahmonsa Twin Peaksista.

Mikä oli ensimmäinen popkappale josta muistat pitäneesi?

”Muistan kuulleeni The Shangri-La’sin Leader of the Packin sen ikäisenä, etten vielä osannut erottaa artisteja toisistaan. Jotenkin vain ajattelin, että kaikki musiikki tuli samasta paikasta – kaiuttimista. Muistan tunteneeni nelivuotiaasta kahdeksanvuotiaaksi tiettyä kaipuuta siihen, että saisin jälleen kuulla tuon surullisen kappaleen siitä moottoripyörämiehestä, mutten muistanut kappaleesta muuta kuin sen melodramaattisen surun. Tämä sama tunne veti minua muihinkin Shangri-Lasin kappaleisiin, kuin myös Shirellesiin ja Beach Boysiin. En oikeastaan saanut selville biisien esittäjiä ennen kuin täytin kahdeksantoista.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä levyä olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”En tiedä. Ehkä Eric’s Tripin Love Taraa – se on mestariteos. Sen erityisyys piilee siinä, että levyssä kiteytyi minulle ensimmäistä kertaa jotakin todella voimakasta, raakaa ja käsin tehtyä, ilman punkin yliampuvaa huutamista. Se oli surullista ja mehukasta ja kaunista, mutta myös raskasta.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä ovat suosikkisäkeesi popmusiikissa?

”Kuuntelin hiljattain Little Wingsin When You Know Lovea (voit kuunnella kappaleen Spotifyn kautta tästä) ja huomasin pätkän ’I was making coffee so I never heard the ghoul when she waltzed in’ ja oivalsin miten uskomattoman nerokas ja kaunis tuo ’I was making coffee’ -aloitus on. Se vie pois niistä hämäristä metaforien runoudesta ja sen sijaan istuttaa sinut suoraan keittiöösi, oikeaan elämään eikä mihinkään fantasiamaailmaan. Ja sitten kuvittelet sen ’haamun’ tulevan keittiösi ovesta. Kahvin keittäminen on senkin takia nerokas oivallus, koska se loihtii välittömästi tunteen jonkinlaisesta universaalista selkeydestä. En voi kuvitella Kanye Westin sanovan ’keitin kahvia’, koska hän maalaa erilaista kuvaa. Hän sanoisi: ’Laitoin jonkun hakemaan minulle kahvia kultaisessa kupissa suosikkikahvilastani Pariisista’.”

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

”Ei kenenkään. En välitä.”

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

”Olen vähän huono yhteistyössä. Jos saisin jonkun legendan studiooni, todennäköisesti riitelisin hänen kanssaan. Työskentelen parhaiten yksin.”

Kenen lauluääni saa selkäpiissäsi soimaan hyyn?

”Hyvällä tavalla Julie Doironin. Siinä on sitä surumielisen kauneuden tunnetta, jota kuulin Shangri-La’sissa nelivuotiaana. Huonoja en osaa nimetä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen edesmenneen artistin tai hajonneen yhtyeen olisit halunnut nähdä livenä?

”Haluaisin ehdottomasti nähdä Beat Happeningin. Bändi ei oikeastaan kai hajonnut, vaan ovat pitkällä tauolla, joten ehkä toiveeni toteutuu jonain päivänä.”

http://www.youtube.com/watch?v=IGMd9zQt8TE

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

”Kuinkahan väärin olisi sanoa, että minä itse? En ajattele, että musiikkini olisi välttämättä suuremmalla kulttuurillisella skaalalla kovin tärkeää, mutta se on maailman tärkeintä musiikkia minulle itselleni. Teen musiikkia itselleni, koska haluan kuunnella juuri tällaista musiikkia! Voin siis puhua vain omasta puolestani ja tiedän, että tämä kuulostaa tyhmältä, mutta sanon silti Mount Eerie.”

Kumpi on tärkeämpää: sävellys vai se, miten se on toteutettu?

”En ihan ymmärrä niiden eroa. Tarkoittanet siis sointujen ja sanoitusten arkkitehtuurin sekä esityksen ja tuotannon vastakkainasettelua? Itse keskityn jonkinlaiseen kokonaissoundiin, en niinkään rakenteeseen tai tarkkaan lyriikkaan. Mutta miksi yrittää erotella näitä?”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Inspiraatio on abstrakti juttu. Minulle se ei oikein tule mistään. Jos kävelen alas katua ja huomaan jotain roskia puskissa, saatan inspiroitua kovastikin. Voin katsoa jotain tyhmää tv-sarjaa ja inspiroitua. Eli vaikutteet eivät niinkään tule ulkoisesta maailmasta, pikemminkin siitä mystisestä sähköisestä sopasta, joka pyörii aivoissani.”

Mitkä ovat kolme black metal -suosikkilevyäsi?

”Ensimmäinen bläkkislevy, joka teki minuun vaikutuksen, oli Xasthurin Subliminal Genocide. Sen uskomattoman tiheä tuotanto on aivan huikeaa. En ollut koskaan kuullut mitään niin suurta ja sataprosenttisen yhtenäistä.

http://youtu.be/ehDjSk5C0kY

Tykkään myös kovasti Burzumin comeback-levystä Belusista. Se on hädin tuskin edes black metalia, pikemminkin se on kokeellinen kitaratrancelevy. Se tekee erikoisia juttuja aivoissani, vähän saman tapaan kuin Steve Reich.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Wolves in the Throne Roomin Two Hunters on mahtava. Tykkään heidän kaikista levyistään mutta tämän levyn avausraita Dia Artio on yksi kaikkien aikojen suosikkijuttujani. Se on kuin elämänkokoinen, vuorimainen veistos.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä yhtyettä tai artistia todennäköisimmin suosittelet uudelle tuttavuudelle?

”Riippuu henkilöstä. Viimeaikoina olen kovasti pitänyt Chrysta Bellin ja David Lynchin levystä nimeltä This Train.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Minkä musiikkityylin päälle et ole koskaan ymmärtänyt?

”Ymmärrän niitä kaikkia, mutten välttämättä tykkää niistä kaikista.”

Kuka tai mikä on ehdottomasti aliarvostettua, mikä taas yliarvostettua?

”Valitan, en voi vastata tähän. En oikein osaa pitää omaa mielipidettäni jotenkin tärkeänä.”

Vinyyli, kasetti, cd vai mp3?

”Suosin vinyyliä. Kansitaide on suurempaa, ja sitä on mukavampi pidellä. Se näyttää ja kuulostaa hienolta. Se on säilyttämisen arvoinen.”

Kuka on suosikkihahmosi Twin Peaksista?

”Tykkään siitä kohtauksesta missä se vanhahko huonepalvelija muuttuu jätiksi. Jos tämä lasketaan, niin juuri se hahmo on suosikkini.”

Jos Mount Eerie olisi fyysinen paikka, millainen se olisi?

”Mount Eerie on fyysinen paikka! Se sijaitsee juuri Anacortesin ulkopuolella Washingtonin osavaltiossa. Asun siellä. Nimesin siis bändini asuinpaikkani mukaan, että voisin laulujeni kautta olla vuoren puhemies. Se on mahtava paikka. Varmasti hieman samanlainen kuin Suomi? Paljon järviä, saaria, märkiä puita ja dramaattisia pilviä.”

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

”En kovin hyvin, mutta olen todella kiinnostunut. Minulla on muutamia Esin levyjä, ja kuuluvat ihan suosikkeihini, etenkin Kaikkeuden kauneus ja käsittämättömyys. Joskus yritän netin kautta selvitellä, että mitä teillä tapahtuu, mutta sitä kaikkea on niin paljon! Suomella taitaa mennä hyvin musiikin ja taiteen saralla. Itse asiassa Amanda Vähämäki on yksi suosikkitaiteilijoitani, olen suuri fani.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mount Eerie, Ô Paon & Earth Nosturissa 6.4.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!