Small talk: vieraana Peter Hook

Peter Hook tarttuu Joy Divisionin Closer-albumiin yli 30 vuoden tauon jälkeen.

Harvalla musiikin parissa työskentelevällä ihmisellä on nimissään vastaavia saavutuksia kuin Peter ”Hooky” Hookilla, jonka hyytävistä, melodisista bassolinjoista on tullut hieman yllättäen eräs viime vuosikymmenten kopioiduimmista. Kaikkien (myös Sinun) Joy Divisionin ja New Orderin jäsenenä tuntema kovasanainen taiteilija on luonut uraansa jo yli 35 vuoden ajan, eikä loppua ainakaan toistaiseksi tunnu näkyvän.

Hooky tunnetaan paikoin erittäin suorasanaisena haastatateltavana, mutta Nuorgamin kysymyksiin hän vastasi vailla sen suurempaa draamaa, mikä lienee pieni ihme sinänsä.

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”Luoja… mielenkiintoinen kysymys. Sen täytyy olla joko Staple Singersin Respect Yourself tai Cockney Rebelin Sebastian.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

Ianin (Curtis). Olin kotona sunnuntai-iltapäivänä, kun poliisi soitti minulle ja kertoi siitä.”

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

”Hmm. Mikäli haluan rajata tämän vain yhteen artistiin, täytyy varmaan ottaa huomioon myös musiikin show-aspekti. Eli kun näet jonkun esiintyvän, ikään kuin ajaudut toiseen maailmaan. Tämän vuoksi vastaukseni on Lady Gaga.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Millä tavoilla musiikkibisnes muuttuu seuraavan kymmenen vuoden aikana?

”En oikeastaan tiedä, mikä on eräs vanhenemisen kamalimmista puolista! Se on tavallaan aika ärsyttävää, sillä jossain vaiheessa huomaa, ettei ole oikeastaan mitään uutta. Olet tavallaan nähnyt jo kaiken. Kuulostaa varmaan hyvin oudolta kuulla tämä minun suustani, mutta vaikuttavinta viime aikoina kuulemaani musiikkia, joka samalla on muuttanut musiikin suuntaa olemalla uniikkia, on dubstep! Pidän aika paljon jostain dubstepista ja pidän sen vaikutuksesta r’n’b:hin sekä joissain määrin moderniin poppiin. Mitä sen jälkeen tapahtuu? Toivon olevani vielä täällä, kun se selviää.”

Kumpi on tärkeämpää: sävellys vai se, miten se on toteutettu?

”Hmm… Itselleni se on sävellys. Se, miltä kappale lopulta kuulostaa, on hyvin objektiivista kuulijalle. Muusikon on ensisijaisesti kyettävä tekemään mitä ja miten hän haluaa. Kuten Neil Young sanoi joskus: ’Jos haluat tehdä itsesi kaltaista musiikkia, et tee sitä ihmisille.’ Sanon siis sävellys, mutta senkin ensimmäinen asia on tapa, jolla se tehdään. Minulla oli mielenkiintoinen keskustelu tästä Barneyn (Bernard Sumner) kanssa. Hänen mielestään kappale on lopullisessa muodossaan äänitettynä, kun taas omasta mielestäni kappaleet ovat täydellisimmillään livenä soitettuna. Minua on kiehtonut tapa, jolla ihmiset esittävät kirjoittamansa kappaleet livenä.”

Mikä on ärsyttävin musiikistasi tehty tulkinta, johon olet törmännyt?

”Se, että ihmiset kutsuvat Joy Divisionin musiikkia masentavaksi. Se on jotain, jota en itse missään vaiheessa siitä löytänyt. Minusta se on hyvin mieltä ylentävää ja mahtavaa musiikkia. Ehkä minä olen se, joka on masentava? Kenties. Sanoitusten sisällön vuoksi musiikki on hyvin intensiivistä, mikä tavallaan estää musiikilta pakoon pääsemisen. Ianin sanoitukset ovat hyvin, hyvin nerokkaita, eivätkä millään tasolla kertakäyttökamaa. Jos niihin keskittyy, huomaa meidän olleen hyvin tosissamme asian suhteen. Outoa kyllä, sitä kautta monet tulkitsevat musiikkiamme väärin, eivätkä ymmärrä musiikin ja sanojen välistä painovoimaa, joka tuntuu paikoin raskaalta. Joka tapauksessa, suurin väärinkäsitys on musiikkimme pitäminen masentavana. Minua se on aina ärsyttänyt.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

”Ikävä kyllä olen täysin pimennossa suomalaisen musiikin suhteen! Se on kamala asia ja tunnen siitä usein syyllisyyttä. Koska Britannian musiikillinen tarjonta on niin valtava, englantilaiset ovat usein hyvin itsekkäitä ja tyytyvät omiin juttuihinsa. Eli ei, en tiedä mitään suomalaisesta musiikista, hahah! En aio kusettaa sinua!”

Mikä sai sinut valitsemaan bassokitaran? Mikä on paras asia soittimessa?

”Paras asia bassossa oli se, että siinä on vain neljä kieltä, tasaluku. Minulla ei ollut valinnanvapautta, sillä Bernardilla oli jo kitara perustaessamme Warsaw’n, ja punkbändeissä, ainakin omasta mielestäni, on aina vain yksi kitaristi. Halusin olla bändissä, mutta en halunnut olla rumpali, enkä halunnut olla laulaja, joten jäljelle jäi vain basso. Pidin bassosta, sillä se antoi minulle mahdollisuuden tehdä instrumentista täysin omani, mikä on aikamoinen saavutus.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Varmaankin lähinnä hengissä pysyminen, sillä en missään tapauksessa olisi 21-vuotiaana aloittaessani uskonut tekeväni musiikkia vielä 56-vuotiaana, saati sitten tienaavani sillä elantoni ja nauttivani kaikesta tekemästäni! Avain siihen on itsensä viihdyttäminen ja luovuutensa tyydyttäminen. On mielenkiintoista, että lopetin uuden musiikin tekemisen, kun jokainen siihen liittyvä asia alkoi hankaloitua internetin myötä. Tuntui masentavalta edes yrittää tehdä mitään, sillä musiikkia ei enää saanut listoille, sillä ei voinut herättää kohua. Musiikki lakkasi olemasta kiinnostavaa, ja se ehti häiritä minua pitkään. Jokin aikaa sitten aloin kuitenkin jälleen tehdä musiikkia ja tajusin, mistä siinä on loppujen lopuksi kyse. Huomasin sen olevan mieltäylentävää ja nautinnollista, inspiroivaa.. Oli mahtavaa saada jälleen jotain aikaan ja valmiiksi. Outo tunne.

Tänä päivänä musiikintekijöiden keskuudessa taistellaan, sillä heidän on pitänyt muuttaa työ- ja ajattelutapojaan. Ennen kaikki pohjautui kappaleiden säveltämiselle ja levyjen julkaisemiselle. Tapa, jolla ihmiset reagoivat näihin asioihin, on muuttunut täysin kuluneen 5–10 vuoden aikana. Kaltaisellani vanhalla dinosauruksella on ollut hankaluuksia mukautua tilanteeseen, jos totta puhutaan.”

Mikä laulu saa sinut tuntemaan olosi nostalgiseksi?

”Hmm… Bobby Goldsboron Summer (The First Time). Se muistuttaa minua siitä, kun olin 16-vuotiaana ensimmäistä kertaa lomailemassa eräässä merenrantakaupungissa Pohjois-Englannissa. Huolettomia, huumavia nuoruuden päiviä aikana, jolloin olin ensimmäistä kertaa todella kiinnostunut tytöistä ja vailla elämän todellisia ongelmia.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Millä tavalla Manchester on vaikuttanut musiikkiisi?

”Kaikki Manchesterissa on vaikuttanut tekemääni musiikkiin, ihan alusta lähtien. Manchester on edelleen hyvin vaikutusvaltainen musiikin saralla. Tälläkin hetkellä on niin älyttömän paljon uusia luovia, kiinnostavia bändejä, kuten Everything Everything ja Delphic. Sitten on jo läpimurtonsa tehneitä bändejä, kuten Elbow ja I Am Kloot. Manchester on aina tuonut hyviä bändejä maailmalle. Minusta se on hyvin mielenkiintoista.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä erottaa manchesterilaiset yhtyeet muista?

”En oikeastaan tiedä miksi Manchester on hyvän musiikin keskipiste, mutta olen onnellinen ollessani osa sitä. Jos asiaa alkaa miettiä kunnolla, niin en olisi muutama vuosi sitten vielä uskonut, että vuonna 2012 olisi niin paljon kerettiläisiä paluita. Happy Mondays, Inspiral Carpets, The Stone Roses ja jopa New Order palaavat muodossa tai toisessa. Kaikessa tuntuu olevan kyse menneisyydestä! Uusille muusikoille tilanteen täytyy olla hyvin hankala, sillä he eivät ole vielä pystyneet vakiinnuttamaan omaa asemaansa. Vastassa ei ole vain yhtyeitä ja faneja, jotka ovat ’tässä ja nyt’, vaan myös niitä, jotka olivat ’siellä ja silloin’. Tilanne on monelle varmasti hankala, Englannissa on muutenkin hämmentävät ajat.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

Johnny Rotten sai minut tekemään sen päätöksen. Punk.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

”Todennäköisesti tekisin jotain autoihin liittyvää, sillä ne ovat pakkomielteeni. Varmaankin olisin töissä romuttamolla.”

Minkä musiikkityylin päälle et ole koskaan ymmärtänyt?

”Jazzin.”

Millä tavalla tuhlaat mieluiten aikaasi?

”Koiraa ulkoiluttamalla.”

Kuka tai mikä on ehdottomasti yliarvostettua?

”Lady Gaga!”

Vinyyli, kasetti, cd vai mp3?

”Olen cd:n käyttäjä tehdessäni dj-keikkoja, mutta suosikkini on kuitenkin vinyyli. En oikein pidä tätä mp3- ja usb-tikkujuttua yhtään minään, sillä mielestäni niistä puuttuu sielu, usein myös sisältö. Vinyyli kotona, cd töissä.”

Muutama vuosi sitten Lahdessa esitettiin Ian Curtisin elämään perustuva Control – yhden miehen postpunk-ooppera. Mikä on mielipiteesi vastaavista kunnianosoituksista?

”Nuo asiat ovat aina eri ilmaisutapoja aiheelle. Control-elokuvasta saisi mielettömän näytelmän, mutta sen tekeminen olisi hyvin kallista ja hankalaa, mutta toisaalta se herättäisi ihmisissä varmasti suuria tunteita. Nykyään olen tuon kaltaisten asioiden suhteen paljon vapaamielisempi kuin nuorempana. Vanhetessani minusta on tullut leppoisampi ja avoimempi eri vaihtoehtojen suhteen. On mukavaa kuulla, että joku tekee tuollaista.”

Mikä on edellinen todella hyvä biisi, jonka olet kuullut?

”Poikani soitti minulle tämän hetken ykköshitin, joka on (Gotyen) Somebody That I Used to Know. Hän mainitsi, että ihmiset joko vihaavat tai rakastavat sitä – ja minä ikävä kyllä rakastan!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Peter Hook & the Light esittää Joy Divisionin Closer-albumin Helsingin Nosturissa 5.3.