Small talk: vieraana Pete Wiggs (Saint Etienne)

Jostain syystä Sarah Cracknell sijoitetaan Saint Etienne -kuvissa aina huomiotaherättävimmälle paikalle. Bob Stanley (vas.) ja Pete Wiggs voivat vain arvailla syytä.

Saint Etienne -faneilla on aihetta juhlaan neljästä syystä: 1) brittiyhtye esiintyy tulevana sunnuntaina ensimmäisen kerran Suomessa, 2) trion kosketinsoittaja-tuottaja-laulunkirjoittaja Pete Wiggs viettää tänään 45-vuotissyntymäpäiviään, 3) juhlan kunniaksi Wiggs vastaa Nuorgamin maineikkaisiin small talk -kysymyksiin ja 4) Nuorgam julkaisee Saint Etienne -soittolistan sekä kaksi harvinaista valokuvaa – Bob Stanley Suomessa kesällä 1996!

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”En voi sanoa varmasti, mutta arvaan lonkalta HollandDozierin Baby Don’t Leave Me. Se on joka tapauksessa yksi eniten soittamiani vinyylisinglejä. Kappaleessa on kaikki oleellinen: sen keskitempoinen rytmi tanssittaa, sen basso- ja kitarakoukut iskevät tappavasti, sen laulusuoritus särkee sydämen.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä yhtye tai artisti tekee tällä hetkellä maailman tärkeintä musiikkia?

”Ehkä maailmassa on yhä ihmisiä, jotka tekevät oikeasti tärkeää musiikkia. Esimerkiksi joku naispuolinen rockyhtye Bahrainissa. Heidän musiikkinsa ei välttämättä ole omaan makuuni, mutta se saattaa olla hyvinkin tärkeää.”

Mitä kappaletta toivot todennäköisimmin dj:ltä silloin, kun olet todella, todella humalassa?

”Jotain sellaista kuin The Peppersin Pepper Box. Tapanani on kylläkin jättää dj rauhaan, joten minun pitäisi olla todella, todella kännissä.”

http://www.youtube.com/watch?v=jACMT2105uY

Kuka on suosikkibeatlesi?

”Rakastin The Beatlesia, kunnes synkässä teini-iässä päätin, että he ovat yliarvostettuja. Sittemmin olen jälleen alkanut suhtautua yhtyeeseen rakkaudella ja hämmästyksellä. Kamppailu suosikkibeatleni asemasta käydään Johnin tai Paulin välillä. Paul luultavasti voittaa, varsinkin jos aletaan vertailla esimerkiksi McCartney II -albumia ja Double Fantasya.”

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

Broadcastin Trish Keenanin kuolema tuntui hyvin surulliselta. Olin muistaakseni kellarissani, kun kuulin uutisen. Ei niin, että sillä olisi mitään merkitystä.”

Minkä laulun kuullessasi tunnet aina olosi nostalgiseksi?

Love Unlimitedin Under the Influence of Love vie minut takaisin hedonismin kulta-aikaan, Heavenly Social -klubin varhaisvuosiin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä mieltä olet Auto-Tunesta?

”Riippuu hyvin paljon kappaleesta ja musiikinlajista. Joissain tapauksissa erittäin voimakkaasti tuotettu laulu toimii, joissain tapauksissa se kuulostaa hyvin ärsyttävältä. Itse en pystyisi tekemään minkäänlaista musiikkia ilman tietokonetta, joten en ryhdy moittimaan muita heidän tekemisistään.”

Kenen laulajan ääni saa selkäpiissäsi soimaan hyyn?

”Hyvällä tavalla Barbara Lewisin, jonka äänessä on melankolista haurautta – varsinkin Hello Strangerissa, joka on yksi kaikkien aikojen hienoimpia lauluja. Huonolla tavalla puolestaan Stereophonicsin Kelly Jonesin, jonka laulutyyli on minun makuuni aivan liian mahtaileva.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä yhtyettä tai artistia kaikki kiertuebussissasi suostuvat kuuntelemaan?

”Keikkakokoonpanomme on nykyään suhteellisen pieni ja olemme melko lailla samalla aaltopituudella. Ilmeisiä yhteisiä suosikkejamme ovat Neil Young, The Beach Boys ja The Bee Gees, tosin parhaiten toimivat yleensä kokoelmat, joilla on sekaisin uutta ja vanhaa musiikkia.”

Jos löydät itsesi karaokebaarista, minkä kappaleen todennäköisimmin laulat?

“Olen päätynyt karaokebaariin vain kerran, ja silloin minut huijattiin laulamaan Guns N’ Rosesin Sweet Child O’ Mine. Parhaimmillaan lauluni kuulosti siltä kuin Morrisseytä kuristettaisiin. En aio mennä karaokebaariin enää toiste.”

Mikä on suosikkisäkeesi popmusiikissa?

“The television man is crazy saying we’re delinquent wrecks /
Man I don’t need TV when I’ve got T Rex”
(Mott the Hoople – All the Young Dudes)

”Hieno säepari, joka kiteyttää kappaleen ja sen edustaman aikakauden ytimen.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on parasta metallimusiikkia ja mistä syystä?

“Jos on olemassa metallia, joka kuulostaa The Smithsin ja Guns N’ Rosesin risteytykseltä, saattaisin pitää siitä. Muuten metalli ei ole oikein minun juttuni.”

Mitä yhtyettä tai artistia todennäköisimmin suosittelet uudelle tuttavuudelle?

Brenda Lee Eager on aliarvostettu artisti, jonka tuotantoa suosittelen mielelläni, mutta se riippuu tietysti millaisesta ihmisestä on kyse. Viime aikoina olen kuunnellut uutta Peaking Lights -albumia – erinomaista musiikkia matkusteluun ja pimeässä istuskeluun.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Vinyyli vai cd?

“Vinyyli tai digitaalinen. Cd-levyt lataan yleensä kovalevylle ja soitan niitä iPodin, tietokoneen tai puhelimen kautta. Kaikilla formaateilla on hyvät puolensa; 1970-luvun vinyylit näyttävät ja tuntuvat upeilta ja soivat upeasti, mutta myös digitaalinen voi kuulostaa hyvältä ja on usein käytännöllisempi. Vinyyli on tavallaan vähän elitistinen juttu; se vaatii rahaa ja suhteita, kun taas digitaalinen on helpommin kaikkien ulottuvilla.”

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi coolimmalta kuin oletkaan?

“Aivan varmasi olen joskus teeskennellyt kuulleeni jostain yhtyeestä tai artistista peittääkseni tietämättömyyteni. Mutta yleisesti ottaen on parempi tunnustaa tietämättömyytensä kuin valehdella. Ihmiset hehkuttavat omia suosikkejaan yleensä ihan mielellään.”

Mitä klassista poplaulua et ole koskaan oikein ymmärtänyt?

The Whon 5.15 on sellainen. Ymmärrän kyllä kappaleen sanoituksen – joka ei ole kovin kehuttava – mutta musiikkinsa ja tuotantonsa puolesta koko Quadrophenia-soundtrack ei vain mielestäni istu tarinaan 1960-luvun mod-skenestä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on yleisin syy sille, ettet pidä jostain tietystä kappaleesta?

“Erittäin seksistinen sanoitus, raskaalla kädellä soitettu saksofoni tai mahtipontinen laulaja.”

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

“Sori vaan, olen sen suhteen täydellinen ummikko. Olen varma, että Bob (Stanley) tietäisi aiheesta jotakin.”

Mikä on ensimmäinen poplaulu, josta muistat pitäneesi?

“Luultavasti The Osmondsin One Bad Apple. Animaatio ja kappaleen helposti ymmärrettävä sanoitus varmasti vaikuttivat asiaan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on paras kappale jonka olet kirjoittanut tai levyttänyt?

“Liian vaikea kysymys, liian englantilainen.”

Sävellys vai se, miltä kappale kuulostaa?

“Hmm… niiden kahden yhdistelmä. Tosin kappaleista on yleensä olemassa joku tietty versio, jota erityisesti rakastaa. Siinä mielessä ratkaisevaa on se, miltä kappale kuulostaa.”

Mitä ajattelet “kielletyistä nautinnoista” musiikissa?

“Loppujen lopuksi on olemassa vain musiikkia, josta pidät (eli hyvää musiikkia), ja musiikkia, josta et pidä (eli huonoa musiikkia). Mutta tietyissä tilanteissa on ehkä viisainta pitää Lieutenant Pigeonia kohtaan tuntemasi rakkaus omana tietonasi.”

http://www.youtube.com/watch?v=vy32skBSHs0

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

“Mielestäni hän ei ollut nero ja aivan varmasti hän oli jonkin sortin pölvästi, mutta joka tapauksessa hän oli hyvä keulakuva. Hänen laulutyylinsä vaikutti moniin 1980-luvun suosikkibändeihini, kuten Joy Divisioniin ja The Falliin.”

Bob Stanley Suomessa 1996

”Suuri Suomen ystävä”, iltapäivälehdet kirjoittaisivat Bob Stanleysta, jos ylipäätään koskaan kirjoittaisivat Saint Etiennestä. Kesällä 1996 Bob Stanley oli Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä soittamassa levyjä  Jani Järvisen kutsusta. Miehet olivat tutustuneet aiemmin samana vuonna Manchesterissa.

Stanleyn dj-setin lisäksi Vanhalla soittivat silloiset suomalaiset musiikkivientitoivot Super ja Jimi Tenor. Samalle Stanleyn Suomen reissulle kuului luonnollisesti perisuomalainen mökkireissu, jolta alla olevat kuvat ovat. Kuvat ovat Jani Järvisen arkistoista.

Missä Bob luuraa? Toinen vasemmalta valkoisessa paidassaan. Tunnistatko kuvan Suomipoppareita?

I'm an Englishman on a Finnish lake.

 

Soittolista: Saint Etienne – 21 Golden Greats

60-luvun tyttöbändit, baleaarinen house, eurodance, folk, Lontoon metroasemat, dub, indiepop, sämplet, disko ja Beanosissa (Lontoon isoin – jo lapun luukulle laittanut – levydivari) vietetty nuoruus. Näistä aineksista ovat liki soittotaidottomat Pete Wiggs ja Bob Stanley hioneet poptimantteja Sarah Cracknellin avustuksella jo 21 vuoden ajan

22.5. yhtyettä kuullaan ensimmäitä kertaa livenä Suomessa. Sen kunniaksi Saint Etiennen 21 parasta raitaa samalla soittolistalla. Listan laati Jani Järvinen.

 1. Only Love Can Break Your Heart
 2. Kiss And Make Up
 3. Spring
 4. Girl VII
 5. Filthy
 6. She’s The One
 7. Nothing Can Stop Us
 8. Join Our Club
 9. Calico
 10. Avenue
 11. Conchita Martinez
 12. Hobart Paving
 13. Who Do You Think You Are
 14. Like A Motorway
 15. He’s On The Phone
 16. Burnt Out Car – Balearico
 17. Heart Failed In A Back Of Taxi
 18. Finisterre
 19. Shower Scene
 20. Amateur
 21. Method Of Modern Love

21 Golden Greats – St. Etiennen parhaat

 

 

Saint Etienne Helsingin Korjaamolla 22.5.