Small talk: vieraana Pete Molinari

Pete ei saanut päättää mikä hänestä tulee isona.

Kaakkois-Englannissa kasvaneen Pete Molinarin henkinen koti on Amerikassa ja se kuuluu myös miehen musiikissa. Kaikki käy, 1950-luvun countrysta 1960-luvun souliin, maalta kaupunkiin, valkoisesta mustaan. Bruce Springsteenin, Richard Hawleyn ja Vincent Gallon faneikseen laskeva mies konsertoi Suomessa 17.–19. toukokuuta.

Mitä laulua olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”Liian monta mainittavaksi, ja kaikkia eri syistä. Mutta jos on pakko valita yksi, niin ehkä Amazing Grace. Olen kuullut sen lukemattomia kertoja, lapsuudesta lähtien, eikä se koskaan menetä hitustakaan tehostaan. Substanssi ja sisältö tekevät asioista minulle tärkeitä. Se biisi resonoi. Se on kuin mantra.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä klassikkokappaletta et ole koskaan ymmärtänyt?

”Jos kappaleessa on yli 30 sekuntia pitkä kitarasoolo, en tajua sitä. Soittajalta tulisi repiä piuha irti seinästä ja kitara kädestä ja häntä olisi lyötävä soittimellaan päähän.”

Mitkä ovat suosikkisäkeesi popmusiikissa?

”The moment the floor fell out of my car when I put the clutch down”
(Perry Como/Burt BacharachMagic Moments)

”Se on leikkisä, siinä on mielikuvitusta, se ei ole kauhean vakava. Eli se on kaikkea mitä popin tulisi olla. Ei sitä pidä ottaa vakavasti.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

Levon Helmin kuolema teki minut surulliseksi. Hieno laulaja ja rumpali. Hänellä oli oma tyylinsä ja hän oli erittäin musikaalinen. Kävin katsomassa häntä keikalla Ryman-teatterissa Nashvillessä. Kävelin kadulla Lontoossa, kun ystäväni soitti ja kertoi minulle tapahtuneesta.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

Monica Belluccin. Voisin ajatella jotain muuta musiikin sijaan. Tai ehkä ystäväni Dan [Auerbach] The Black Keysistä, koska hän on hyvä jätkä, soittaa kitaraa ja tekee älyttömän hyvää teetä.”

Kenen edesmenneen artistin tai hajonneen yhtyeen olisit halunnut nähdä livenä?

Billie Holidayn.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

”En tiedä tuleeko sanoja ’musiikki’ ja ’tärkeä’ käyttää yhdessä. On asioita, jotka ovat minulle huomattavasti tärkeämpiä kuin musiikki, asioita älyllisyyden ulottumattomissa, minuuden tuolla puolen. Ne ovat tärkeitä. En pysty ajattelemaan ketään tuolla tavalla. Mitä ’musiikin’ tärkeyteen tulee, niin se ei ole tainnut kehittyä Mozartin jälkeen. Mutta on paljon luovia ihmisiä, jotka tekevät kiinnostavia asioita, kuten Billy Childish ja Vincent Gallo.”

http://youtu.be/g3OmBsGYycM

Mikä muuttuu musiikkiteollisuudessa seuraavan kymmenen vuoden aikana?

”Sama pätee sanoihin ’musiikki’ ja ’teollisuus’. Tiedän hiukan edellisestä enkä yhtään mitään jälkimmäisestä. Miksi niitä ei koskaan käytetä erikseen nykyään, sitä en tiedä. Ja se tekee minut hiukan surulliseksi. Mikä muuttuu ’teollisuudessa’? En tiedä. Se on kuitenkin sama eläin. Ihmiset haluavat ansaita rahaa. Mitä enemmän rahaa, sitä vähemmän substanssia ja värähtelyjä se tarjoaa. Sitä vähemmän kauneutta, koska aikeet ja motivaatiot ovat niin erilaisia. Negatiivisesti ajatellen, ehkä tulee lisää tylsiä tv-ohjelmia, joissa yritetään sanella meille mitä haluamme ja tarvitsemme. ’Musiikin’ suhteen haluan olla optimistinen. Toivon, että siinä on kymmenen vuoden päästä enemmän henkeä, että sisältö voittaa tyylin ja muodon.”

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

”En usko, että minulla oli kauheasti sananvaltaa asian suhteen. Tein vain sen mikä tuntui luonnolliselta. Luonnon mukana meneminen tekee hyvää sielulle.”

Minkä musiikkivideon muistat parhaiten lapsuudestasi?

”En muista yhtään musiikkivideota lapsuudestani. Katsoin Charlie Chaplinin ja Laurel & Hardyn elokuvia. Meillä ei ollut televisiota.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua juuri nyt?

“The Theosophical Society, Share International, Lucis Trust… ja erittäin hyvä suutari Jermyn Streetillä, Lontoon Piccadillyssa.”

Mitä yhtyettä tai artistia todennäköisimmin suosittelet uudelle tuttavuudelle?

”Billy Childish.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi viileämmältä kuin oletkaan?

”En. Ei musiikin tule olla coolia. Ei kukaan valehtelisi siitä mistä ruoasta pitääm ja kyseessä on kuitenkin sama asia. Coldplay on ihan ok curry ja Lady Gaga vaikka susuhia. Oasis voisi olla hyvä lihavoileipä ja Blur McDonald’s-ateria, ja niin edelleen. Ei se ole niin vakavaa. Tykkään paljon 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa Nashvillessä tehdystä countrysta. Kun ajatellaan, että silloin oli jo rock’n’rollia ja beat-musaa, niin cowboy-hatujen ja hapsutakkien käyttäminen oli varmaan aika epäcoolia. Mutta silti siellä tuotettiin hienointa musiikkia maailmassa. Roy Orbisonin Only The Lonely tai Patsy Clinen Crazy kuulostavat paljon rajummalta ja rohkeammalta kuin mikään punk angst -paska mitä kuulen nykyään. On huvittavaa mikä on ihmisten mielestä nykyään särmikästä. Jos poltat 50 röökiä ja vedät Jack Danielsiä, olet ok NME:n kirjoissa. Sielusi paljastamisella ja sydämestäsi laulamisella ei ole heidän mielestään mitään merkitystä. Lapsena lempilaulujani olivat I Was Born Under a Wandering Star ja Moon River. Ehkä ne ovat yhä lempilaulujani?”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Minkä musiikkityylin päälle et ole koskaan ymmärtänyt?

”En oikein pidä rajoitteista ja koetan välttää asioiden laittamista erilaisiin laatikoihin. Mitä on garage rock? Tai pop? Tai punk? Tai rock & roll? Miten määrittelemme ne? En ole varma. En ymmärrä räppiä. Haluaisin ymmärtää, mutta en pääse siihen sisään. En ymmärrä, miksi heidän housunsa roikkuvat niin alhaalla ja miksi he sanovat ’iz it’ sen sijaan, että puhuisivat kunnolla. Tai miksi he ajattelevat, että on siistiä näyttää parittajalta. Kävelykeppi ja hattu näyttivät parhaalta Oscar Wilden kädessä ja päässä, ja hän voitti heidät noin sadalla vuodella.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia? Onko sinulla lempiartisteja?

”En tunne suomalaista musiikkia juurikaan ja olen siitä pahoillani. Ville Särmä on kyllä lempirumpalini maailmassa. Sen verran tiedän.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuka on kuuluisin henkilö joulukorttilistallasi?

”En lähetä joulukortteja. Käyn katsomassa taiteeseen ja musiikkiin liittyviä läheisiä ystäviä, kuten Billy Childishia ja Liam Watsonia. Bruce Springsteen lähettää minulle nykyään joulukortteja. Ehkä minunkin on aloitettava…”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuka tai mikä on ehdottomasti yliarvostettua?

Gordon Ramsay ja Jamie Oliver. Isäni ja äitini ovat parempia ja kekseliäämpiä kokkeja kuin kumpikaan heistä. Vanhemmillani on paremmat kampaukset eivätkä he ole huonotapaisia miljonäärineroja. He ovat vain neroja!”

Mikä on noloin omistamasi levy?

”En tiedä nolottaisiko mikään omistamani minua. Minua lykästi, kasvoin ympäristössä, jossa opin musiikista ja inspiroiduin siitä. Joku on ehkä joskus antanut minulle jonkun brittipoplevyn ja se on mielestäni aika noloa.”

Vinyyli, kasetti, cd vai mp3?

“Vinyyli. Tykkään siitä miltä se näyttää, tuoksuu. En tiedä kuulostaako se paremmalta kuin cd. Ei minua kiinnosta. Levysoitin on kauniimpi kuin joku vitun iPod. Sinä minun tekosyyni.”

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

“Ei kumpikaan. Ihminen, kuten me kaikki. Jos ihmiset lakkaisivat ottamasta hänet niin tosissaan, he ehkä tajuaisivat, että hän oli viihdyttävä. Minulta menee mielenkiinto siinä vaiheessa, kun ihmiset alkavat kutsua näitä tyyppejä neroiksi. Sama kävi Phil Spectorin ja monen muun kohdalla. Lahjakkaita? Ehkä. Neroja? Enpä tiedä. Jos Leonardo Da Vinci ja Beethoven ovat neroja, niin ovatko myös Noel Gallagher, Mark Ronson tai Jack White? Luulen, että se sana täytyy määritellä uudestaan. Se on ylikäytetty. Pölvästi [buffoon]… Siinäpä hauska sana. Sitä täytyy käyttää useammin!”

Pete Molinari soittaa yhtyeineen Tampereen Telakalla 17.5., Helsingin Loosessa 18.5. ja Turun Dynamossa 19.5.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!