Small talk: vieraana Pere Ubun David Thomas

Pere Ubu. David Thomas, musta hattu, 150 kg, keskellä.

1970-luvun loppupuolella Ohion Clevelandissä perustettu taiderockjärkäle Pere Ubu tulee Helsinkiin soittamaan klassikoksi muodostuneen debyyttilevynsä The Modern Dance, maustettuna valituilla Hearpen-sinkuilla. (Hearpen muuten lausutaan näin: hei ar than. Näin minulle väitti humalainen keltti The Pub at the End of the Universessä Oregonin Portlandissa kohta kaksi vuosikymmentä sitten.)

Pere Ubun laulaja ja primus motor, myös nimellä Crocus Behemoth tunnettu David Thomas vastasi Nuorgamin small talk -kysymyksiin.

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”Ei hajuakaan. Tämä ei ole sellainen asia, johon kiinnittäisin huomiota tai jonka muistaisin. En muutenkaan kuuntele kauheasti musiikkia, ehkä 2 tai 3 kertaa vuodessa. Tänä vuonna olen kuunnellut levyjä yhdesti. En pidä musiikin kuuntelemisesta. Se vie liikaa energiaa. Aikaa ja energiaa minulla riittää niille asioille, joiden parissa työskentelen.”

Mitä bändiä, kappaletta tai artistia yleensä suosittelet varauksetta uudelle ystävälle?

”Se olisi varmaankin 15-60-75.”

http://www.youtube.com/watch?v=0oelfsgYt_U

15-60-75 The Numbers Band – Jimmy Bell (live)

Mikä musiikki sai vaikutti voimakkaimmin siihen, että aloit itse kiinnostua musiikin tekemisestä?

”1970-luvulla aktiivinen southern rock -bändi Black Oak Arkansas. Laulajan nimi oli Jim Dandy. Muistan kun istuin Clevelandin rock-hotellissa haastattelemassa häntä joskus vuonna 1973 tai 1974. Ajattelin, ”minua ei kiinnostaa tietää tästä tyypistä mitään. Minulla ei ole yhtään sellaista kysymystä hänelle, jonka vastausta en tietäisi jo etukäteen”. Hän oli tosi mukava tyyppi, ei siinä mitään, mutta kotiin saavuttuani mietin, ”jos minä olen muka niin älykäs, minun pitäisi tehdä tätä musajuttua itse eikä yrittää sälyttää omia mielipiteitäni toisten vaivaksi.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Black Oak Arkansas – Hot and Nasty

Mitä kappaletta toivot todennäköisimmin dj:ltä silloin, kun olet todella, todella humalassa?

”En toivoisi. Ensinnäkin en olisi koskaan humalassa sellaisessa paikassa, jossa soittaa DJ. Toisekseen, ei DJ:llä voi olla niitä biisejä, joita pyytäisin, ellei DJ olisi minä ja minä en koskaan soita DJ-keikkoja.”

Mitä on paras musiikistasi tehty tulkinta, johon olet törmännyt?

”Clevelandissa on bändi nimeltään This Moment In Black History. He soittavat kappaleitamme ajoittain. En muista mitään yksittäistä kappaletta, jonka he soittaisivat paremmin kuin muita, mutta pidän siitä miten he esittävät meidän tuotantoamme. Australiassa on bändi nimeltään The Holy Soul, joka tekee joskus hienoja versioita. En muista mitä biisejä. En muista tällaisia asioita. En varastoi menneisyyttä päähäni.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

This Moment in Black History – Obama

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

The Holy Soul – Train

Mitä kappaletta soitat mieluiten coverina?

”The Seeds: Pushin Too Hard.”

http://www.youtube.com/watch?v=LfNq0kboAII

The Seeds – Pushin Too Hard

Mikä on ensimmäinen poplaulu, josta muistat pitäneesi?

”Zagar & Evans: In The Year 2525.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Zager and Evans – In the Year 2525

Kenen laulajan ääni saa selkäpiissäsi soimaan hyyn?

”Kukaan ei ole tuossa onnistunut. Suurimman vaikutuksen on tehnyt Frank Sinatra, mutta vain 1950-luvun alun levyillään.”

http://www.youtube.com/watch?v=fEQm–gWvfA

Frank Sinatra – I’m a Fool to Want You

Tapahtuuko Clevelandissa mitään musiikillisesti kiinnostavaa tällä hetkellä?

”En ole asunut siellä pitkään aikaan. Pidän This Moment In Black Historysta, mutta hekin ovat soittaneet yhdessä jo 4 tai 5 vuotta. 15-60-75 on yhä mykistyttävän hyvä, mutta he ovat soittaneet yhdessä vuosikymmeniä. En oikeastaan kiinnitä huomiota musiikkiskeneihin. En käy katsomassa bändejä. Jos jokin on uutta tai erilaista, ystäväni bändissä soittavat sitä minulle. En vain koskaan muista mitä bändejä he ovat minulle soittaneet. Keskityn siihen, mitä minä ja ystäväni teemme, eikä minulla ole ystäviä niiden ihmisten lisäksi joiden kanssa teen musiikkia.”

Mitä klassista poplaulua et ole koskaan oikein ymmärtänyt?

”Kyllä minä yleensä ymmärrän ihan kaiken, mutta jos jokin täytyy valita, niin ehkä joku Led Zeppelinin biisi.”

Mikä on paras kappale, jonka olet säveltänyt tai levyttänyt?

”SAD.TXT.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Pere Ubu – Texas Overture / Electricity / Sad.Txt

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi coolimmalta kuin oletkaan?

”En. Minulle cool on sitä mitä olen. Ex-vaimoni kokosi, ja kokoaa yhä, listoja vuoden parhaista kappaleista/kirjoista/elokuvista aina kun minulta sellaisia pyydetään. Kerron vastaanottajille, että kyseessä on ex-vaimoni lista. En siis valehtele tuostakaan asiasta.”

Miten hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

”Olen kuullut useita suomalaisia levyjä vuosien varrella, mutta en muista nimiä. Varsinkaan suomalaisia nimiä. Aivan liian outoja ja vaikeita.”

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

”Keskustelimme tästä juuri Greil Marcusin kanssa. Hän on juuri saanut valmiiksi The Doorsia käsittelevän kirjan. Kerroin hänelle mielipiteeni: ’mahtava bändi, harmi ettei laulaja ollut kaksinen’. Hän kertoi nähneensä The Doorsin livenä useaan otteeseen bändin alkuaikoina ja hänen mielestään Morrison oli todella mahtava, eikä bändi ollut kaksinen. Luotan hänen makuunsa, mutta ajatus Morrisonista runoilijana on todella ärsyttävä.”


Katso myös artikkelimme Pere Ubun Fontanan kaudesta!

Pere Ubu Tavastialla sunnuntaina 22.5.