Small talk: vieraana Olavi Louhivuori (Oddarrang)

Jos ois hattu päässä, voisit hymyillä säässä kuin säässä

Olavi Louhivuori on jazzrumpali ja -säveltäjä, jonka kädenjälki kuuluu monissa aikamme parhaissa kotimaisissa yhtyeissä ja julkaisuissa kokeellisesta, lyömäsoittimilla toteutetusta Inhale Exhale -soololevystä Ilmiliekki Quartetin suvereenien esitysten kautta Oddarrangin komeaan maalailuun.

Oddarang julkaisi taannoin toisen levynsä Cathedralin ja soittaa keskiviikkona 25.4. Kuudennella linjalla OiOiCollectiven visuaalien siivittämänä.

Mikä on ensimmäinen popkappale, josta muistat pitäneesi?

”Varmaan Kissin Rock & Roll All Night, jota diggailin tehdäkseni vaikutuksen naapurin kaveriin ollessani noin 5-vuotias. Varmaan samoihin aikoihin myös Dingon Autiotalo, koska isosiskokin diggaili.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”Tää on vaikee… Sanoisin varmaan De La Soulin Ring Ring Ring (Ha Ha Hey),  tai oikeastaan koko De La Soul Is Dead  -levy, sillä ei kasetilta pelkästään yhtä biisiä kuunneltu.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

”Tää levy on myös semmoinen, johon on edelleen todella mukava palata, vaikka se olikin omassa ’powerplayssä’ levyn ilmestyessä vuonna 1991. Todella tiukkana kakkosena voisi olla Radioheadin Everything in Its Right Place ja kolmantena joko John Coltranen Acknowledgement tai Miles Davisin So What.”

Ketkä soittaisivat unelmakvartetissasi? Kuka toimisi tuottajana?

Toumani Diabaté voisi soittaa koraa, Leslie Feist laulaisi, minä ja Brian Blade soitettais kannuja. Blade voisi toimia samalla tuottajana.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

”Elävistä varmaan Tom Waits tai Bob Dylan. Tuonpuoleisista Nusrat Fateh Ali Khan, John Coltrane tai Levon Helm.”

http://www.youtube.com/watch?v=DO-nwWOb098

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

”Eiköhän pohja tullut kotoa, sillä molemmat vanhempani ovat musiikkialalla. Muutenkin suvussa on aika vahvana tämä harrastus…”

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

”Olisi mahtavaa olla elokuvaohjaaja, sillä elokuva kiehtoo taiteenlajina lähes yhtä paljon kuin musiikki. Tein ensimmäiset kotielokuvani 9-vuotiaana ja nyt niitä katsellessa tuntuu, että jossain vaiheessa täytyy kokeilla ohjaamista uudestaan. Olen myös viime aikoina saanut tehdä enemmän ja enemmän elokuvamusiikkia. Se on aivan mahtavaa.”

Minkä musiikkivideon muistat parhaiten lapsuudestasi?

Michael Jacksonin Black or Whiten. Ja oikeastaan lähes kaikki Jacksonin musavideot. Meillä ei näkynyt kotona kuin kolme kanavaa, joten musavideoita näki lähinnä kerran viikossa Suomen lista -ohjelmassa. Black or White räjäytti kyllä pankin totaalisesti.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Minkä levyn ostit viimeksi?

”Ostin Iro Haarlan Vespersin viime viikolla Jyväskylän Äxästä. Todella hieno levy. Suosittelen.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Hiljaisuus, luonto ja 4-vuotias poikani.”

Mikä laulu saa sinut tuntemaan olosi nostalgiseksi?

Mikko Perkoilan Tervetuloa mutanttimaahan. Sitä kuunneltiin autossa jatkuvasti perheen asuntovaunureissuilla 1980-luvulla.

Löysin itseasiassa sattumalta tämän kasetin muutama vuosi sitten, ja se avautui aivan uudella tavalla. Todellinen helmi ja yksi rumpali Upi Sorvalin viimeisistä levytyksistä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mihinkä muuhun aistiin tai aistihavaintoon kuin kuuloon yhdistät musiikkisi säveltäessäsi?

”Näköön. Tässä tapauksessa tarkoitan näöllä ehkä enemmänkin mielikuvitusta. Minulle on aina ollut luontaista lähestyä biisintekoa värien ja sisäisten visioiden kautta. Visuaalinen lähtöajatus biisille voi olla hyvinkin konkreettinen, kuten vaikka kohtaus jostain itse keksimästäni elokuvasta tai äänimaisema jostain tapahtumasta ympäriltäni, esimerkiksi luonnosta, jonka päälle kuvittelen musiikin. Etenkin Oddarrangin kanssa olen pyrkinyt tekemään musiikkia, jota kuunnellessa olisi mahdollista saada vahvoja visuaalisia kokemuksia. Se on ikäänkuin soundtrack-musaa jokaisen kuulijan omasta sisäisestä maailmasta.”

Mitä yhtyettä tai artistia todennäköisimmin suosittelet uudelle tuttavuudelle?

”Norjalainen Christian Wallumrød tekee aika lailla täydellistä musiikkia, etenkin Ensemblen levyt The Zoo Is Far sekä Fabula Suite Lugano. Wallumrødin musiikissa yhdistyvät  jazz, barokki ja kansanmusiikki täysin omaperäisellä tavalla. Uskomattoman kaunista.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mistä jonkun muun tekemästä biisistä tuli viimeksi sellainen olo, että ”tuon olisin halunnut säveltää”!

Bon Iverin Re:Stacksistä ja oikeastaan koko For Emma, Forever Ago -levystä. Ehdottomasti yksi viime aikojen hienoimmista levyistä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi viileämmältä kuin oletkaan?

”Hmm… en ainakaan muista. Vaimollenikin avauduin ylä-asteen Rednex-diggailuistani hyvin pian ensitapaamisemme jälkeen.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä instrumenttia haluaisit oppia soittamaan?

”Koraa ja harppua.”

Mikä on edellinen todella hyvä biisi, jonka olet kuullut?

Susanne Sundførin White Foxes… Vaimoni on kuunnelut sitä repeatilla viime viikolla, ja se tarttui samalla minuunkin. Toinen vaikutuksen tehnyt biisi on Lana Del Reyn Video Games. Harmi vain, että itse levy osottautui lopulta aika laimeaksi.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

”Mulla ei ole mitään erityistä suhdetta Morrisoniin tai Doorsin musaan, mutta eiköhän se jonkinlainen pölvästi nero ollut.”

http://www.youtube.com/watch?v=IwjFqwwOlmk

Oddarrang esiintyy Kuudennella linjalla 25.4. klo 23.15. Esiintymisen visuaalit tuottaa OiOiCollective. Illan avaa Pekko Käpin ja Samuli Kosmisen duo klo 22.