Small talk – vieraana Niko Valkeapää

Niko Valkeapää tuntee tummat sävyt, mutta osaa leikkiä myös valolla. Kuva: Knut Aaserud.

Enontekiöläissyntyinen Niko Valkeapää on noussut kuin varkain yhdeksi saamenkielisen folkin johtotähdistä. Hän on tehnyt yhteistyössä norjalaisen Georg Buljon kanssa kolme modernia, syvämietteistä ja melodista albumia, joiden tunnelmat ovat vahvoja ja viipyileviä kuin pohjoinen valo. Pääsiäisenä diskografia kasvaa neljännellä levyllä, jonka julkaisemista Valkeapää juhlistaa esiintymällä kotipaikkansa Koutokeinon pääsiäisfestivaaleilla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Niko Valkeapää – Rabas mielain

Miten kuvailisit omaa musiikkiasi?

”Siitä on käytetty nimitystä Ođđa Bárru, joka kuvastaa uuden aallon saamelaista musiikkia. Luonnehtisin sitä elektroakustiseksi singer-songwriter-musiikiksi, johon on haettu vaikutteita eri suunnista.”

Entä tulevaa levyäsi?

”Lainaan surutta lehdistötiedotetta: ’Valkeapää ja hänen pitkäaikainen tuottajansa ja säveltäjänsä Georg Buljo kääntävät meditatiiviset tunnelmat melankoliaksi ja kaihomielisyydeksi. Upea annos americanaa tundran mausteilla höystettynä.’ Levy on akustinen ja lämmin, ja mukana on bluesinkin sävyjä. Esimakua saa esimerkiksi tuoreelta musiikkivideoltani, joka on kaikkien aikojen ensimmäinen videoni.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Niko Valkeapää, nyt myös kuvan kanssa

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

”Varmaan se, että olen aina kuunnellut ja tehnyt musiikkia. Ja ennen kaikkea laulanut. Musiikki on ollut koko ajan mukana elämässäni, ja sen takia olen kai jäänyt koukkuun siihen.”

Mikä syntyy ensimmäisenä: sanat, sävel vai tunnelma?

”Se saattaa vähän vaihdella. Tulevan levyni kappaleissa on menty pääasiassa tunnelman ehdoilla. Ehkä tunnelma tulee loppujen lopuksi aina ensimmäisenä.”

Voisitko kuvitella tekeväsi musiikkia muualla kuin pohjoisessa?

”Kyllä ehdottomasti. Esimerkiksi edellisen levyn (Birrat birra, 2008) kappale Oaidnaletne on sävelletty Rio de Janeirossa. Teksti syntyi siitä kontrastista, jonka koin ollessani kahdessa erilaisessa paikassa lyhyen ajan sisällä. Olin ollut muutamaan viikkoa aikaisemmin Jakutskissa Venäjällä 40 asteen pakkasessa ja sitten yhtäkkiä aivan toisella puolella maailmaa 30 asteen helteessä.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Kevät, kauneus ja iloiset, mielenkiintoiset ihmiset.”

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”Oi, todella vaikea sanoa mikä se mahtaisi olla. Mahtaisiko olla joku sellainen, johon olen tarttunut jo varhain? Olisiko vaikka The Beatlesin Let It Be?”

http://youtu.be/bFonBtPz06U
Äiti-Maria on kertonut viisauden sanojaan myös Niko Valkeapäälle.

Mitä kappaletta toivot dj:ltä silloin, kun olet todella, todella humalassa?

“Hehe… Jaa-a… Ehkäpä Van Morrisonin I Wanna Go Homea (Sloop John B).”

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

”Viimeisin artisti, jota olen kuunnellut ’juuri nyt’, on ollut The Rasmus.”

Minkä levyn ostit viimeksi?

”Olisikohan ollut Rammsteinin EP Mein Land?”

http://youtu.be/YBq8gBo5uTs
Niko Valkeapään oma musiikki ei kuulosta tältä.

Mitä yhtyettä tai artistia todennäköisimmin suosittelet uudelle tuttavuudelle?

Adjágas on saamelainen yhtye, joka sekoittaa mukavasti perinteistä joikua ja nykyistä populaarimusiikkia. Ja tietenkin suosittelen omaa musiikkiani kaikille.”

Minkä musiikkityylin päälle et ole koskaan ymmärtänyt?

”Jaa. Taidan olla aika kaikkiruokainen musiikin suhteen. On varmaan jokin tyyli, jota en ymmärrä täysin tai pysty kuuntelemaan, mutta enpä keksi mikä se voisi olla.”

Mikä on tärkein soitin musiikissasi?

”Pohjimmiltaan kaikki rakentuu kitaran ja laulun varaan. Kaikki muut tulevat sitten siinä ohessa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mies ja kitara – myös Niko Valkeapään musiikin perusasetelma

Teet tiivistä yhteistyötä Mari Boinenkin levyiltä tutun Georg Buljon kanssa. Millainen on työnjakonne?

”Työjakomme on pääasiassa sellainen, että Georg hoitaa musiikkipuolen ja minä kirjoitan sanat. Mutta välillä olen säveltänyt itsekin, joko yksin tai Georgin kanssa.”

Millaiset yhteydet sinulla on suomalaiseen musiikkimaailmaan?

”Yhteydet voisivat olla paremmat ja toivoisin niiden olevan paremmat. Varmasti yhteyksien heikkouteen on vaikuttanut se, että olen asunut jo pitkään Norjan puolella. Täältä katsottuna esimerkiksi Helsinki on hieman ’syrjässä’.”

Onko saamelaisuus mielestäsi mielekäs kategoria musiikille?

”Mikä ettei, mutta ei se minusta ole mitenkään itseisarvo. Omaan musiikkiini saamelaisuus kyllä vaikuttaa kielestä alkaen.”

Korostetaanko saamelaisuutta liikaa, kun puhutaan sinusta artistina?

”En ole kokenut, että saamelaisuuteeni tartuttaisiin liikaa kiinni. Kirjoitukset ovat kohdistuneet enemmän musiikkiini.”

Millainen on mielestäsi saamelaismusiikin nykytila?

”Minusta se on hyvä. Onneksi saamelaisia artisteja alkaa olla melkein joka lähtöön unohtamatta perinteisen saamelaismusiikin tekijöitä ja esittäjiä.”

Milloin Lappi on parhaimmillaan?

”Kyllä se on parhaimmillaan aina. Se riippuu vähän siitä, millaisin silmin katsoo. Kevät on tietenkin hienoa aikaa, mutta kesässäkin on omat hyvät puolensa. Ja syksyssä. Talvella on puolestaan aikaa kirjoitella.”

Toivebiisi?

Francoise Hardyn Il n’y a pas d’amour heureux.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Kas tässä, olepa hyvä.

Niko Valkeapään neljäs levy Gusto julkaistaan 7. huhtikuuta. Julkaisun kunniaksi Valkeapää esiintyy Karasjoen ja Koutokeinon pääsiäisfestivaaleilla 6. ja 7. huhtikuuta.