Small Talk: vieraana Michael Gira (Swans)

Michael Gira

Maailman äänekkäimpänä ja äärimmäisimpänä yhtyeenä tunnettu Swans lopetti toimintansa vuonna 1997. Vuoden 2010 tammikuussa yhtyeen musiikillinen johtaja Michael Gira laittoi yhtyeen MySpace-sivuille kryptisen tekstin ”SWANS ARE NOT DEAD”, ja uusi albumi My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky seurasikin syyskuussa. Tällä viikolla yhtye saapuu kahdelle keikalle Suomeen, minkä kunniaksi Nuorgam soitti Giralle ja kyseli kuulumisia.

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

Bob Dylanin Idiot Windiä. Se on niin runollinen ja tosi. Yhtäältä se on tuskaista kirkumista ihmiselle, jota on rakastanut niin paljon, sellaista syytösten litaniaa siitä miten hirvittävä se ihminen on, mutta hienointa siinä on, että lopussa Dylan kääntää vihan itseensä ja se muuttuu itseinhoksi.”

Mitä kappaletta toivot todennäköisimmin dj:ltä silloin, kun olet todella, todella humalassa?

”Minä en käy sellaisissa paikoissa, joissa on dj. Paitsi töissä tietenkin, mutta esittämäsi skenaario ei ole muulla tavoin todennäköinen minun elämässäni. Mutta sanotaan nyt vaikka Prince Busterin Ten Commandments of Man.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä yhtye tai artisti tekee tällä hetkellä maailman tärkeintä musiikkia?

”En voi vastata tähän kysymykseen kuulostamatta uskomattoman itserakkaalta. Heh.”

Kuka on suosikkibeatlesi?

”Hmm, mielenkiintoista. Kaikki. He ovat kaikkia tärkeitä, jopa Ringo. Luin äskettäin sen äänitarkkailijan kirjoittaman kirjan (Geoff Emerick: Here, There and Everywhere – My Life Recording The Beatles), ja onhan se uskomatonta mitä ne neljä tyyppiä tekivät. Siis jos ajatellaan ihan äänitysteknisiä juttuja luovassa mielessä.”

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

Johnny Cashin kuolema vaikutti minuun todella voimakkasti. Sekä aika ennen sitä, sen jälkeen, kun hänen vaimonsa kuoli. Hänen suunnaton yksinäisyytensä ja se arvokkuus, jolla hän sen kantoi.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Minkä laulun kuullessasi tunnet aina olosi nostalgiseksi?

”Kuule, mitä vanhemmaksi tulee, sitä nostalgisemmaksi sitä muuttuu musiikin suhteen. Mutta vastataan nyt vaikka The Doorsin When the Music’s Over. Kasvoin Kaliforniassa psykedeelisen musiikin nousun aikaan. Tuotannollisesti tuo vain on jotenkin niin hieno kappale. Ja hieno esitys.”

Mitä mieltä olet Auto-Tunesta?

”Typeryyden huipentuma. Ei minulla ole muuta sanottavaa siitä aiheesta.”

Mitä yhtyettä tai artistia kaikki kiertuebussissasi suostuvat kuuntelemaan?

”Me soitamme nykyään kaksi-ja-puoli-tuntisia keikkoja, joten olemme niin väsyneitä ja loppuunkuluneita päästessämme bussiin, ettemme yleensä kuuntele mitään musiikkia. Tai, odotas hetkinen… Norman! Mitä musiikkia me kaikki suostumme kuuntelemaan bussissa? Cania. Joo, Can. Laita siihen Can. (Norman Westberg lisää taustalta ’Iggy Pop’, mutta Gira ei reagoi tähän.)”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen laulajan ääni saa selkäpiissäsi soimaan hyyn?

Nina Simone. Koko paketti, hänen äänensä väri ja skaala, hänen uskomaton musikaalisuutensa, kaikki hänessä. Upea ihminen.”

Mikä on suosikkisäkeesi popmusiikissa?

”Pitää vastata taas Idiot Wind…”

”We’re idiots, babe /
it’s a wonder we can even breathe”

Mitä klassista poplaulua et ole koskaan oikein ymmärtänyt?

”Koko Madonnan tuotanto.”

Ketkä soittaisivat unelmakvartetissasi? Kuka toimisi tuottajana?

”Minun nykyinen bändini, vaikka se on sekstetti. Yksinkertaisesti se vain on paras bändi, jonka kanssa olen koskaan soittanut. Paras versio Swansista, ehdottomasti.”

Mitä on ärsyttävän musiikistasi tehty tulkinta, johon olet törmännyt?

”Kaikki, mitä olen koskaan lukenut meidän musiikistamme, on roskaa. Vai tarkoitatko cover-versiota? No, myös ne kaikki ovat hirveitä. En ole koskaan kuullut yhtään millään tavalla onnistunutta versiota meidän musiikistamme.”

Jos löydät itsesi karaokebaarista, minkä kappaleen todennäköisimmin laulat?

Sunshine Supermanin. Joo, olen valtava Donovan-fani, enkä millään tavoin peittele sitä. Kaikki yleensä nauravat, kun Dylan piikittelee Donovania siinä leffassa (D. A. Pennebaker: Don’t Look Back), mutta minua se kohta vaivaa. Tekee mieli huutaa: ’Jättäkää penska rauhaan!’ Mielestäni Donovan on itse asiassa paljon merkittävämpi muusikko kuin Dylan. Tai siis onhan Dylan parempi sanoittaja, mutta Donovanin 1960-luvun lopun ja 1970-luvun levyt ovat musiikillisesti paljon mielenkiintoisempia kuin Dylanin levyt.”

http://www.youtube.com/watch?v=bSXQx9bnrDI

Mikä on parasta metallimusiikkia ja miksi?

”En pidä metallista, se on mielestäni sarjakuvamaista kliseetä koko genre. Tai olin kyllä vaikuttunut Sunn O))):n esityksestä Roadburn-festivaaleilla, mutta sehän onkin enemmän performanssitaidetta kuin metallia, vaikka se metalliksi luokitellaan. Pidän myös Neurosis-yhtyeestä.”

Mitä yhtyettä tai artistia todennäköisimmin suosittelet uudelle tuttavuudelle?

Nick Drake. Tai Nina Simone. Tai Fela Kuti.”

Vinyyli vai cd?

”Minä en itse asiassa ole näitä vinyyli-romantikkoja. Kun cd tuli, olin siitä innoissani. Se vei vähemmän tilaa kuin vinyyli. Kyllähän vinyyli varmaan paremmalta kuulostaa, mutta en minä cd-levyjä vihaa. Kaikkein hirvittävintä ovat mp3:set. Pakattua paskaa, todella ärsyttävää roskaa.”

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi coolimmalta kuin oletkaan?

”En. Minulla ei ole mitään tarvetta vaikuttaa coolilta.”

Mikä on ensimmäinen poplaulu, josta muistat pitäneesi?

”Mikäköhän se olisi? Ehkä Chubby Checkerin The Twist. Tai The Standellsin Dirty Water. Se oli ensimmäinen levy, jonka muistan ostaneeni.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on yleisin syy sille, ettet pidä jostain tietystä kappaleesta?

”Jos se vaikuttaa manipulatiiviselta, niin en pidä siitä.”

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

”En tunne juuri muuta kuin Pan Sonicin, jota rakastan. He olivat lämppärinä edellisellä Swans-kiertueella, ja pidin paljon kuulemastani. Tosin en pidä heidän myöhäisemmästä tuotannostaan, kun he alkoivat käyttää biittejä ja sellaista, se oli jotenkin pettymys. Se alkupään minimalistinen kama oli paljon kiinnostavaampaa. Niin pelkistettyä, kuin testiääniä tai siné-aaltoja.”

Mikä on paras kappale jonka olet kirjoittanut tai levyttänyt?

”Suhteeni omaan musiikkin on niin vaikea, etten oikein osaa vastata tuohon. En koskaan kuuntele omia levyjäni. Kun joku asia on äänitetty, niin haluan siirtyä eteenpäin.”

Sävellys vai se, miltä kappale kuulostaa?

”Joskus se, miltä kappale kuulostaa, on se sävellys. Angels of Light (Giran Swans-jälkeinen bändi) oli biisipohjainen yhtye, mutta yksi syy herättää Swans henkiin oli se, että minua alkoi kiinnostaa ääni enemmän kuin kappaleet.”

Mitä ajattelet “kielletyistä nautinnoista” musiikissa?

”En vastaa tähän.”

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

”Sekä että. Toki hänen sanoituksensa saattavat olla vähän typeriä, mutta musiikillisesti ja tuotannollisesti The Doorsin kolme ensimmäistä levyä ovat kestäneet aikaa hyvin. Kuuntelen niitä yhä. Ja olihan hän yksi ensimmäisiä ja tärkeimpiä rockin keulakuvia.”

Swans Suomen-kiertueella:

10.5. Klubi, Tampere (+ James Blackshaw)
11.5. Tavastia, Helsinki (+ James Blackshaw)
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!