Small talk: vieraana Maria Minerva

Maria Minerva – Tallinnan lahja konemusiikille ja kriittiselle teorialle.

Maria Minerva – Tallinnan lahja konemusiikille ja kriittiselle teorialle.

Tallinnasta Lontoon kautta Brooklyniin päätynyt Maria Minerva on Laurel Halon, Holly Herndonin ja Grimesin ohella yksi viime vuosien kiinnostavimmista tuottaja-muusikoista. Not Not Funille levyttävä artisti toivoisi, että joku kyseenalaistaisi hänen olemisensa täysin.

Kuinka Maria Minerva eroaa Maria Juurista?

”Minerva matkustaa, Juur ei juuri poistu kotoa ja sängystä. Minervalla on paljon epämääräisiä keskusteluja eri puolilta maailmaa tulevien ihmisten kanssa, Juur vain istuu yksin, katsoo rikossarjoja, stalkkaa ihmisiä netissä, kirjoittaa lauluja ja lukee. Minervalla ei ole aikaa mihinkään, Juur ottaa kaiken iisisti. Molemmat Juur ja Minerva uskovat Pareton periaatteeseen, joka tunnetaan myös 80–20-sääntönä. Se on elinvoimaisimman vähemmistön laki, todennäköisyysjakauma, joka esittää että monissa asioissa 20 prosenttia syistä riittää luomaan 80 prosenttia syistä.”

Mitä albumia olet kuunnellut eniten elämäsi aikana? Mikä siitä tekee erityisen?

”Niitä on joitain. Ne ovat erityisiä lähinnä siksi, että olen hyvin lojaali arvostamiani ihmisiä, paikkoja ja musiikkia kohtaan.

GarbageGarbage
Ian BrownMusic of The Spheres
The BeatlesWhite Album
StereolabMargerine Eclipse
St. EtienneGood Humor
Chris & CoseyTechno Primitiv
…ja lista jatkuu loputtomiin.”

Mikä on suosikkisäkeesi pop-lyriikassa?

“How could your nothings be so sweet
you left your love letters incomplete”
(Scritti Politti: Hypnotize)

”Se käsittelee kolmea suosikkiaihettani: tyhjyyttä, rakkautta ja vastaavuuksia.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä kappaletta todennäköisimmin toivot dj:ltä ollessasi hyvin, hyvin humalassa?

”Joo, teen tätä. Se on luonnollinen tarve, joka tapahtuu varmasti kaikille. Minulla on pakkomielle tanssimiseen. Toivon Dr. Albanin Sing Hallelujahia, koska a) se on insidevitsi ja b) se on hyvä laulu. Tavallaan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä albumi todennäköisimmin parantaa krapulasi?

”Minulla ei ole erityistä albumia, mutta laulu. Se on Chris and Coseyn Exotika. Smooth ja mystinen biisi, joka saa minut aina pois ryömimisvaiheesta.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ketkä olivat idolisi, kun olit teini?

Spice Girls, dooh. Geri oli suosikkini. Arvostan yhä heistä lähteneitä hyviä viboja, vaikka se kaikki olisikin ollut keinotekoisesta ja tuotettua.”

Mikä yhtye tai artisti tekee tärkeintä musiikkia maailmassa juuri nyt?

”Tämä on kiinnostava kysymys. En usko, että kukaan on enää erityinen. Maailma on genrejen ja skenejen runsaudensarvi; raja-aidat marginaalin ja mainstreamin välillä ovat katoamassa ja yhä enemmän musiikkia on tarjolla. Samaan aikaan musiikissa on vähemmän syvyyttä, mutta enemmän symbolien vaihtoa, joka ylläpitää vallitsevia normeja ja hierarkioita. Eikä se ole paha asia. Emme vain ole 1800-luvulla enää.”

Mikä on ärsyttävin tulkinta mikä sinusta tai musiikistasi on tehty?

”Kaikki ne ovat melko ärsyttäviä. Kiinnostavasti olen itse keksinyt juoruja itsestäni. Hauska asia imagon ja identiteetin luomisessa on se, että saat mitä tilaat. Ihmisillä ei ole aikaa miettiä sinun ’ekstratasojasi’, vaan ne hyväksyvät sinut pakettina varsin suoraviivaisesti. Olisin äärimmäisen innoissani, jos joku kyseenalaistaisi minun olemassaoloni premissit.”

Suosittele meille kirjaa?

”Olen lukenut aika paljon viime aikoina. Se on vaihe. Olen kyllästynyt facebookaamiseen. Suosittelen Chris Krausin I Love Dickiä, Roberto Bolãnon 2666:tta ja Naomi Wolfin Vaginaa.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua juuri nyt?

”Stand-up.
Tuoreet mehut, joissa on inkivääriä.
Tieto siitä, että kevät tulee pian.”

Maria Minerva lauantaina 26. tammikuuta Kuudennella linjalla Helsingissä. Ovet aukeavat kello 19, ja keikka päättyy kello 22 mennessä. Liput 8 euroa plus toimituskulut.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!