Small talk: vieraana Lou Barlow (Dinosaur Jr.)

Lou Barlow haluaa hoitaa sairauttasi.

Lou Barlow’n mielestä Dinosaur Jr:n musiikki on makeaa ja siinä on isoja sattumia.

Dinosaur Jr. on ollut vahva vaikuttaja 1990-luvun musiikkivirtauksissa aina grungesta shoegazingiin. Vaikka menestystä on tullut, Lou Barlow on edelleen läjä vettä, typpeä ja hiiltä, joka valehtelee musiikkimaustaan vaikuttaakseen viileämmältä kuin onkaan, soittaa lapsilleen ikisuosikkiaan Abbaa ja jaksaa hämmentyä suosiostaan. Lou tietää, että tämä kaikki on vain epätodennäköisten yhteensattumien summaa ja toisessa rinnakkaistodellisuudessa hänestä olisi voinut tulla sairaanhoitaja.

Mikä on ensimmäinen popkappale, josta muistat pitäneesi?

The Beatlesin I Feel Fine.”

http://youtu.be/taEk0lBIgwk

Mikä sai sinut valitsemaan muusikon uran?

“Sattuma. Löysin hc-punkin ja ymmärsin, että kuka tahansa voi oppia soittamaan. Sitten perustimme J Mascisin kanssa Deep Wound -hardcorepunk-bändin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Oliko jotain tiettyjä hardcore-bändejä, joista pidit?

“Niitä oli paljon: D.O.A., Minor Threat, Black Flag, Meat Puppets…”

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

“Sairaanhoitaja.”

Miksi juuri sairaanhoitaja?

“Koska en ole tarpeeksi älykäs lääkäriksi, hah! Siinä ammatissa voi oikeasti auttaa ihmisiä.”

Ikimuistoisin hetki urallasi?

“Eilisilta, heh heh! Soitimme Lontoossa täydelle salille. Kun aloitin nuorena soittamisen, Lontoo vaikutti kaukaiselta ja mystiseltä paikalta. Sinänsä Lontoossa ei ole mitään ihmeellistä. Jotenkin sitä kautta kuitenkin konkretisoitui, kuinka paljon olen saavuttanut ja kuinka epätodennäköinen urani on ollut.”

Yleensä bändien comeback-levyt pitkän tauon jälkeen eivät ole kummoisia, mutta te onnistuitte Beyondilla. Miksi?

“Kun aloimme tehdä uutta materiaalia, emme muuttaneet mitään. Käytimme samaa kaavaa, jonka keksimme 1980-luvulla. Minun bassoni yhdessä Murphin rumpujen kanssa ja siihen yhdistettynä J Mascisin ainutlaatuinen ääni. Se vain tapahtui luonnollisesti. Meillä on ihan oma soundimme, ja olemme siinä mielessä onnekkaita. Meitä on vaikea kopioida ja meidän on vaikea kopioida muita. Yleensä suuretkin bändit, kuten The Rolling Stones, imitoivat muita bändejä ja luovat näistä vaikutteista oman juttunsa. He eivät ole kuitenkaan mitenkään ainutlaatuisia. En sinänsä vertaa meitä Ramonesiin, mutta jokaisen Ramonesin levyn tunnistaa heti Ramonesiksi ja sama on meidän bändimme kanssa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jos Dinosaur Jr olisi jäätelö, minkälainen jäätelö se olisi?

“Jotain, jossa on suklaata maapähkinöiden kanssa… maapähkinävoita, ei ainakaan vaniljaa. Se olisi aika makeaa ja siinä olisi isoja sattumia.”

Mitä pidät shoegazing-musiikista?

“Rakastan sitä! 1990-luvulla kuuntelin monia shoegaze-bändejä, kuten Rideä ja Slowdivea.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ovatko shoegazing-bändit ottaneet mielestäsi vaikutteita teidän musiikistanne?

“Kyllä, olen jutellut monen bändin jäsenien kanssa. Esimerkiksi My Bloody Valentine muutti ensilevynsä jälkeen soundiaan kuultuaan bändiämme. Myös Cocteau Twins muutti tyyliään raskaammaksi ja säröisemmäksi sen jälkeen, kun he olivat kuulleet musiikkiamme.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Keskityit Dinosaur Jr:sta lähdettyäsi Sebadohiin. Mikä on Sebadohin perintö musiikkimaailmalle?

“Emme ole olleet Sebadohin kanssa yhtä onnekkaita kuin olen ollut Dinosaur Jr:n kanssa. Sebadohissa olemme monesti vaihtaneet tyyliä ja jäseniä. Kyse on enemmän filosofiasta kuin musiikista; Sebadohissa kaikki ovat tasa-arvoisia. Uskon, että olemme inspiroineet muita tekemään musiikkia. Meiltä on tulossa uusi levy tänä vuonna.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana? Mikä tekee siitä niin erityisen?

“Abban Dancing Queeniä. Suhtauduin siihen pakkomielteisesti nuorena. Soitan sitä vieläkin itselleni ja lapsilleni.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi viileämmältä kuin oletkaan?

“Kyllä. Kun minulta kysytään bändeistä, joista pidän, saatan mainita bändin, jonka biisejä olen kuullut vain pari. Näin annan vaikutelman, että pysyn ajan hermoilla uusien bändien osalta. Ne eivät kuitenkaan ole bändejä, joiden t-paitoja pitäisin. Se onkin hyvä testi, pidätkö oikeasti bändistä vai et.”

Minkä kappaleen laulaisit todennäköisimmin karaokebaarissa?

“Olen löytänyt joistain karaoke-paikoista omia kappaleitani, joten niitä tietysti. Olen myös laulanut Britney Spearsin Hit Me Baby One More Timen monta kertaa. Ja Foreigneria.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä bändit tai artistit ovat mielestäsi aliarvostettuja?

“Vaikea sanoa. Yleensä nykybändit, joista pidän, ovat jo arvostettuja. Ne bändit, jotka tekevät hyvää musiikkia, saavat kyllä arvostusta lopulta, vaikkeivät hirveän suuriksi kasvaisikaan. Joitain 1960-luvun bändejä tulee kyllä mieleen, kuten The Music Machine, josta pidän paljon. Mielestäni se on erittäin aliarvostettu.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Entä yliarvostettuja?

“Olen pitänyt monia bändejä, kuten Pixiesiä, yliarvostettuina, mutta ymmärtänyt myöhemmin, miksi ihmiset pitävät heistä. He ovat hyviä esiintyjiä ja tekevät musiikkia, joka puhuttelee monia. Olen myös pitänyt Radiohedia yliarvostettuna, mutta sitten kuulin heidän musiikkiaan radiosta ja se oli todella kaunista.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Voisiko Pixiesin kohdalla kyseessä olla kateus?

“Kyllä siinä on kateutta… vähän. Moni pitää jotain bändejä yliarvostettuina, koska kadehtii niitä. Aloin ymmärtää Pixiesin vahvuuksia, kun Frank Black tuli kanssamme lavalle. Hänellä on mahtava ääni. Ymmärsin, kuinka heidän musiikkinsa oli vaikuttavampaa ja helpommin lähestyttävämpää kuin Dinosaur Jr.:n musiikki.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Dinosaur Jr. Tampereen Klubilla 24. helmikuuta ja Helsingin Tavastia-klubilla 25. helmikuuta. (USA). Tampereella lämmittelijänä Sokea piste ja Helsingissä Hero Dishonest.