Small talk: vieraana Julianna Barwick

Julianna Barwick rakastaa Rihannaa eikä innostu Enya-vertauksista.

Ensimmäisen varsinaisen albuminsa, The Magic Placen, viime vuonna julkaissut Julianna Barwick on viime vuosien mielenkiintoisimpia sooloartisteja. Lauluharmonioita ja klassisia instrumentteja hartaasti kerrostava Barwick fanittaa Rihannaa ja Whitneyä, mutta R&B lienee paitsiossa, kun artisti esiintyy koneidensa kera keskiviikkona Siltasessa.

Mikä on ensimmäinen popkappale, johon rakastuit?

Joe Jacksonin Steppin’ Out. Muistan kuulleeni sitä vanhempieni autossa, ja innostuin aina, kun se alkoi soida. Jokin sen soundeissa vetoaa minuun, ja rakastan sitä yhä. Pianon ja (uskoakseni) xylofonin yhdistäminen kuulostaa aivan mahtavalta. Se on aina ollut kaikkien aikojen lempikappaleitani ja ensimmäinen, jonka nyt muistan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä klassista popkappaletta et ole koskaan oikein ymmärtänyt?

”Mitä tahansa 1980-luvun kappaletta, jossa kuullaan huuliharppua. Niin kuin nyt vaikkapa jokin Stevie Wonderin viisu. En ole koskaan ymmärtänyt huuliharpun vetoa, omaan korvaani se on kuin raapisi kynsillä liitutaulua.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä ovat suosikkisäkeesi popmusiikissa?

”Rakastan popmusiikkia, joten tämä on todella vaikea kysymys. Ehkä kuitenkin Mariah Careyn Vision of Love, jossa lauletaan…”

”I had a vision of love
and it was all that you’ve given to me”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

”Jos saisin valita kenet tahansa, valitsisin Rihannan. Rakastan hänen ääntään.”

Millaisen biisin tekisit hänelle?

”Ehkä jonkinlaisen R&B-kappaleen, jossa voisimme laulaa yhdessä harmonioita. Luulen, että kuolisin onnesta, jos se oikeasti tapahtuisi. Rakastan kaupallista R&B:tä, ja olen kuunnellut Rihannaa varmaan enemmän kuin mitään muuta.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kumpi on tärkeämpää: kappale itsessään vai se, miten se on toteutettu?

”Se, miten se on toteutettu, ehdottomasti. Aivoni reagoivat välittömästi siihen, miltä jokin tietty kappale kuulostaa. Teen oman musiikkinikin nimenomaan siitä lähtökohdasta.”

Kuinka tärkeä sinulle on vahva melodia?

”Sekin on äärimmäisen tärkeä. Hyvä melodia saa kappaleen erottumaan muista. Parhaita ovat kappaleet, jotka jäävät välittömästi takaraivoon kiinni.”

Mistä äänittämästäsi kappaleestasi olet kaikkein ylpein?

”Pidän kappaleista, jotka erottuvat joukosta, niin kuin vaikkapa Sanguinelta (2006) Red Tit Warbler tai The Magic Placelta (2011) White Flag.”

Mikä on ärsyttävin musiikistasi tehty tulkinta, jonka olet kuullut?

”Se, että muistuttaisin mitenkään Enyaa. Tai että olisin uusi Enya. Tai että rakastaisin Enyaa. Tai että yrittäisin olla niin kuin Enya. Kaikki Enyaan liittyvä ärsyttää. Lisäksi ärsyttää se omituinen harhaluulo, että tekisin jotenkin uskonnollista musiikkia.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Millaista musiikkia sitten teet? Osaatko nimetä jonkin genren?

”En oikein osaa asettaa musiikkiani mihinkään tiettyyn genreen. Osa musiikistani menisi klassisen alle, osa new agen, indien, elektronisen ynnä muiden alle. En osaa määrittää itseäni minkään tarkan lajityypin tai siihen liittyvien ideoiden kautta, eikä minua oikeastaan kiinnosta koko asia.”

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

”Olen aina ollut se lapsi, joka laulaa koko ajan itsekseen ja on täysin omassa maailmassaan. Jossain vaiheessa aloin kokeilla erilaisia asioita pianolla ja kitaralla. Viisi vuotta sitten tein ensimmäisen EP:ni, Sanguinen, ihan omaksi ilokseni, ja saman tien rakastuin musiikin tekemiseen.”

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

”Olen koulutukseltani valokuvaaja, joten varmaankin tekisin sitä. Tai olisin esimerkiksi valokuvauksen opettaja. Nykyään teen musiikkia niin täysipäiväisesti, ettei kameran kanssa työskentelyyn jää juuri aikaa.”

Minkä levyn ostit viimeksi?

Dirty Projectorsin uuden levyn. Se on ehdottomasti lempiyhtyeeni. Enkä yleensä juuri fanita bändejä, vaan ostan esimerkiksi lähinnä sooloartistien levyjä. Dirty Projectors on kuitenkin kova, ja erityisesti livenä se pistää pään pyörälle.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ostatko paljon levyjä?

”Minulla on paljon kavereita, jotka tekevät musiikkia ja saan sitä heiltä. Puolet levyistäni olen saanut tutuiltani lahjaksi tai vaihtamalla. Puolet taas ovat itse ostettuja.”

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi viileämmältä kuin oletkaan?

”En, koska en ole lainkaan viileä. Makuni on aika dorkahko ja ei-viileä, ja myönnän tämän mieluusti.”

Minkä musiikkivideon muistat parhaiten lapsuudestasi?

”Tämä on helppo: Michael Jacksonin Thriller. Se on varmaankin ensimmäinen näkemäni musiikkivideo, ja se säikäytti minut lapsena täysin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Suhteeni ihmisiin ja ympäristöni, joka on tällä hetkellä New York. Alkuvuodesta se oli Reykjavik. En koskaan tajunnut ympäristön tärkeyttä ennen kuin vietin siellä aikaa. Kolmanneksi voisin mainita kaikki sellaiset pienet asiat, joita satun kuulemaan ja joista satun nauttimaan.”

Millä tavoilla musiikkibisnes muuttuu seuraavan kymmenen vuoden aikana?

”Youtuben kaltaisten palvelujen rooli tulee kasvamaan entisestään. Cd katoaa, ja vinyylien myynti nousee. Nuo ovat trendejä, joita itse olen ympäriltäni havainnut.”

Vinyyli, kasetti, cd vai mp3?

”Vinyyli. Sen äänimaailma on parhaimmillaan aivan uskomaton: voit kuulla bassot kaukana vasemmassa laidassa ja vaikkapa jouset oikealla reunalla. Rakastan vinyyliä myös esteettisenä objektina. Lapsena saatoin viettää ikuisuuksia vanhempieni levyjen parissa, niiden kansien jokaista pientä yksityiskohtaa ihaillen. Cd:n kohdalla se ei ole sama asia.”

Mitä mieltä olet viimeaikaisesta kasettitrendistä?

”Se on aika siistiä. Vaikeaa on tietenkin se, että aika harvalla on nykyään enää kasettisoitinta. Kasetti objektina on silti hauska. Kyse on kuitenkin samasta jutusta kuin esimerkiksi vinyylien kanssa: saatan kotona kuunnella musiikin suoraan tallenteelta, mutta samaan aikaan minulla on se digitaalisena iPhonessani. Ja se on mielestäni aivan loistavaa.”

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

”Whitney Houstonin, tietenkin! Ensimmäiset ostamani levyt olivat Lionel Richieä ja Whitneyä. Olen rakastanut Whitneyä aina, ja uutinen hänen poismenostaan sai minut täysin pois tolaltani.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä voimme odottaa keikaltasi Siltasessa?

”Olen todella innoissani siitä, että pääsen vihdoin Helsinkiin! Lavalla on minä ja laitteeni. Soitan vähän vanhaa ja vähän uutta materiaalia. Parhaani teen.”

Julianna Barwick Helsingin Siltasessa keskiviikkona 28.11.2012.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!