Small talk: vieraana James McNew (Yo La Tengo)

YLT: Georgia Hubley, James McNew ja Ira Kaplan.

YLT: Georgia Hubley, James McNew ja Ira Kaplan.

Lauantaina Helsingin Korjaamolla esiintyvän Yo La Tengon basisti kertoo pitävänsä ”22-Pirkosta”. Newjerseyläisen indierocklegendan musiikissa ei ole miehen mielestä ”mitään rentoa”. Juttu kannattaa lukea loppuun, sillä siellä on skaba!

Mikä oli ensimmäinen popkappale josta muistat pitäneesi?

”Vanhempieni levykokoelmasta perimäni Elton Johnin Greatest Hits on yhä suosikkilevyjäni. Erityisesti Daniel ja Crocodile Rock kuulostavat vain paremmilta vuodesta toiseen. Rakastan myös Abbaa, jonka kappaleet tuovat mieleeni vanhempien juhlat outojen ystäviensä kanssa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä klassista popkappaletta et ole koskaan oikein ymmärtänyt?

”En ole koskaan ymmärtänyt The Doorsia. Heidän väitetään soittaneen vastustamatonta, mutta vaarallista vallankumouksen musiikkia, joka kertoi syvällisiä totuuksia, mutta minulle heidän levynsä kuulostavat vain tylsältä roskalta. Oliver Stonen Doors-elokuva oli tosin ratkiriemukasta katsottavaa. Myös Joni Mitchellin musiikki saa minut haaveilemaan veriteoista, mutta hänen suhteensa tiedän olevani vähemmistössä.”

Mitkä ovat suosikkisäkeesi popmusiikissa?

”Somebody please take Patti to the hospital
and put her neck in a thing”
(Half Japanese: Patti Smith)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Yo La Tengoa kuvataan usein yhtyeenä, josta kriitikot pitävät suurta yleisöä enemmän. Onko kriitikoilla suurta yleisöä parempi musiikkimaku?

”Ei ole. Heillä on todennäköisesti mahdollisuus kuulla enemmän musiikkia ilmaiseksi ja he saattavat myös avoimempia valtavirran ulkopuoliselle musiikille. Sitä paitsi jokainenhan voi nykyään olla kriitikko, kiitos netin.”

Millä tavoilla musiikkibisnes muuttuu seuraavan kymmenen vuoden aikana?

”Ainoastaan kaikkein raain ja kammottavin industriaalimelu tulee säilyttämään suosionsa ja korvaa baltimorelaisen klubimusiikin. Kaikki muu kuihtuu pois.”

Kumpi on tärkeämpää: sävellys vai se, miten se on toteutettu?

”Kaikki on tärkeää, jokainen musiikin osa-alue heijastuu muihin. Kappaleen äänimaailma luo tunnelmaa siinä missä sanoitus, ehkä enemmänkin. Edes tyhmät sanat eivät voi pilata loistavaa kappaletta. Tai odotas, ehkä ne voivatkin.”

Mitä tekisit, jos et olisi muusikko?

”Olisin kuollut.”

Minkä levyn ostit viimeksi?

The Sadiesin uuden LP:n Internal Sounds. Se on erittäin hyvä levy.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Nälkä, sää ja Gang Starr.”

Yo La Tengo on levyttänyt loistavia covereita, mutta usein aika vanhoista kappaleista. Mitä 2000-luvun kappaleita haluaisitte versioida?

”Olemme soittaneet – ja levyttäneetkin Times New Vinkingin kappaleen Move to California vuodelta 2009. Sen lisäksi olisi noin miljoona muuta 2000-luvun kappaletta, joita versioisin mieluusti, mutta aika ei vain riitä! Vaikka jonkin Yura Yura Teikokun solistin Sintaro Sakamoton kappaleen, kuten Cheap Time, Run The Jewels tai $75 Bill.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä yhtyettä tai artistia todennäköisimmin suosittelet uudelle tuttavuudelle?

”Jos todella pidän tästä tuttavuudesta, Lambchopia, Sun Rata tai The Boredomsia.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi viileämmältä kuin oletkaan?

”Ei kuule ole tarvinnut.”

Yo La Tengon musiikki kuulostaa hyvin rennolta ja pakottomalta. Syntyykö vaikutelma luonnostaan, vai onko se kovaa työtä kuulostaa noin rennoilta?

”Minusta meidän musiikissamme ei ole mitään rentoa. Yhteissoitossamme on toki tuttuutta ja varmuutta, mutta tunteet ovat soittaessa aina pinnassa. Ehkä innostuminen on meidän tapamme rentoutua.”

Kuka on suosikkibeatlesi?

Ringo. Vähemmän on enemmän.”

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

”En kovinkaan hyvin, mutta pidän kovasti Sasu Ripatin musiikista, teki hän sitä nimellä Vladislav Delay tai Luomo, sekä 22-Pirkosta (sic). Hanoi Rocksin levyjä en ole kuunnellut aikoihin, mutta olen varma, että ne kuulostaisivat yhä hyviltä. Mutta oppisin mieluusti lisää suomirockin juurista ja suomalaisesta punkista.”

Vinyyli, kasetti, cd vai mp3?

”Vinyyli ja kasetti. Kuulostavat ja tuntuvat paremmilta.”

Jos voisit pelastaa levykokoelmastasi vain yhden levyn, mikä se olisi?

”Miksi? Mitä on tapahtunut? Miten ihmeessä voin pelastaa vain yhden? Entä jos olen laittanut sen väärään paikkaan, enkä löydä sitä? Entä muut tavarani, ovatko nekin tuhoutuneet? Tarvitsen hieman enemmän tietoa. Koko ajatus pelottaa.”

Yo La Tengo Korjaamolla lauantaina 16.11.2013. Ovet aukeavat kello 21. Liput 29–32 euroa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SKABA!

JOS VOISIT PELASTAA LEVYKOKOELMASTASI VAIN YHDEN YO LA TENGON LEVYN, NIIN MIKÄ SE OLISI? KOMMENTOI ALLE. KOMMENTOIJIEN KESKEN ARVOTAAN LIPPUJA KORJAAMON KEIKALLE!

KISA OHI, KIITOS OSALLISTUJILLE! ONNITTELUT ILARI JA OLLI!