Small talk: vieraana Jack Tatum (Wild Nothing)

Jack, katso kameraan! En katso. Katso nyt. En katso. Katso nyt! En varmana.

Elokuussa toisen albuminsa Nocturnen julkaissut Wild Nothing on parissa vuodessa noussut yhdeksi vakuuttavimmista dreampop-nimistä. Tärkein syy tälle lienee se, ettei Jack Tatumin yhden miehen projektista täydeksi live-kokoonpanoksikin muuntuva Wild Nothing ole tyytynyt uusintamaan 1980-lukulaisia suosikkejaan, kuten monet muut, vaan on pyrkinyt jatkuvasti kirkastamaan omaa näkemystään täydellisestä popmusiikista.

Nuorgam tavoitti Tatumin sopivasti Wild Nothingin hartaudella odotetun ensimmäisen Suomen-konsertin alla.

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”Vaikea sanoa. Ehkäpä The Smithsin Louder Than Bombs -kokoelmaa. Ei se välttämättä ole lempialbumini, mutta jostain syystä olen vain kuunnellut sitä paljon. Jossain vaiheessa se oli ainoa kasetti autossani.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä kappaletta pyydät todennäköisimmin dj:ltä ollessasi todella, todella humalassa?

”Luultavasti jotain Princeä. I Wanna Be Your Lover.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä tekisit, jos et olisi muusikko?

”Olisin täysin hukassa, sillä en osaa kuvitella elämää ilman musiikkia. Ehkä voisin koettaa kirjoittamista tai elokuvaa… joka tapauksessa tekisin jotakin luovaa. Eihän se tosin olisi sama asia kuin olla muusikko, mutta toisaalta silloin en myöskään tietäisi, mistä jäisin paitsi.”

Mikä kappale saa olosi nostalgiseksi?

”Oikeastaan ei ole olemassa kappaletta, jota en littäisi tiettyyn vaiheeseen tai tapahtumaan elämässäni. Muistan kuunnelleeni 15-vuotiaana lähes pakkomielteisesti New Orderin The Perfect Kissiä. Ystäväni pitivät minua varmasti mielipuolena.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Wild Nothing henkilöityy sinuun. Miten kuvaisit muusikkoidentiteettiäsi? Oletko enemmän kitaristi, lauluntekijä vai tuottaja?

”Pidän itseäni enemmän laulunkirjoittajana sekä tietyssä mielessä myös tuottajana, sillä olen levyttänyt niin paljon omaa materiaaliani. Muusikkoidentiteettini liittyy siis selkeämmin juuri levytyspuoleen kuin esiintymiseen, vaikka tietysti nautin kummastakin. En kuitenkaan ole ihan sitä Jagger-tyyppiä.”

Musiikistasi puhuttaessa mainitaan usein 1980-luvun vaikutteet. Mikä on mielestäsi parasta mitä 1980-luku on popmusiikin maailmalle tarjonnut?

”Isot rumpusoundit.”

Mitä artistia kaikki kiertuebussissanne suostuvat kuuntelemaan?

”Me kuuntelemme paljon erilaista musiikkia, mutta yleensä kaikki kuuntelevat sitä omilla kuulokkeillaan. Mutta mietitäänpäs… ehkä Arthur Russellia? Chris Cohenia. Ja tietysti Fleetwood Macia, aina ja ikuisesti.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on lempisäkeesi poplyriikassa?

”Olen aina pitänyt Jonathan Richmanin säkeestä…

’That summer feeling
is gonna haunt you the rest of your life’

…siinä vain on sitä jotain. Hän on niin aidosti ylitösentimentaalinen laulunkirjoittaja.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Minkä edesmenneen tai lopettaneen yhtyeen tai artistin olisit halunnut nähdä?

”Tietysti The Smithsin, pidän sille vieläkin peukkuja. Olisin halunnut nähdä myös Canin, Nick Draken ja Cocteau Twinsin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä laulat todennäköisimmin karaokebaarissa?

”Fleetwood Macia. Se on parasta, ja lähes kaikista karaokemestoista löytyy Fleetwood Macia. Sitä on myös helpompi vetää kuin Princeä. Huomasin sen erään kerran mokatessani oikein kunnolla.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä soitinta toivoisti osaavasti soittaa?

”Vaskipuhaltimia. Toistaalta, toivoisin että osaisin soittaa paremmin rumpuja – ihan käytännöin syistä. Hallitsen oikeastaan vain peruskompit.”

Mitä artistia tai yhtyettä suosittelisit uudelle tuttavuudelle?

”Juuri nyt suosittelisin yhtyettä nimeltä The Three O’Clock, sillä olen kuunnellut sitä viime aikoina. Se oli niitä 1980-luvun Paisley Underground -bändejä, joiden soundissa kuului vahvasti 1960-luku. Puhdasta popmusiikkia.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Vinyyli, kasetti, cd vai mp3?

”Keräilen niin vinyylejä kuin kasettejakin, joten kumpikin käy. Vinyyli kuulostaa toki kaikkein parhaimmalta. Olen kuitenkin myös mp3-sukupolvea, joten sitäkään formaattia ei voi välttää.”

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi coolimmalta?

”Enpä usko. Olen ennemminkin liian rehellinen ja avoin musiikkimaustani. Hall and Oates, Madonna, mikä tahansa lapsuuteni pop punk -bändeistä… jos miettisin asiaa tuolta kannalta, nuo kaikki tuntuisivat varmasti noloilta. Mutta minäpä en välitä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä oli ensimmäinen popkappale, josta muistat pitäneesi?

”Vanhempieni mukaan se oli R.E.M:in Losing My Religion. Luulin tosin, että sen nimi oli ’Me and the Spot’. Muistan myös katsoneeni lapsena valtavat määrät Michael Jacksonin musiikkivideoita. Minulla oli Bad nauhalla. Rakastin niin itse biisiä kuin sen musiikkivideotakin. Ajattelin, että nämä ne ovat kovia kundeja!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä tiedät suomalaisesta musiikista?

”Aika vähän… Toivoisin tietäväni enemmän.”

Milloin tehtiin toistaiseksi parasta popmusiikkia?

”Sanoisin, että 1960-luvulla. Motown on parasta mitä popmusiikissa on tapahtunut.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on levykokoelmasi noloin levy?

”Minä en tosiaankaan häpeile musiikkimakuani. Mutta ehkäpä The Force MD’s. Vaikka eihän se ole edes mitenkään nolo, sillä minusta se on aika kova. Yhden roska on toisen aarre, eikös?”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

”Hän ei hetkauta minua juurikaan, joten en osaa sanoa juuta enkä jaata. Doors ei juuri uppoa minuun, joten en voi kutsua häntä ainakaan neroksi.”

Wild Nothing Helsingin Kuudennella linjalla sunnuntaina 11.11.2012.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!