Small talk: vieraana Gus Unger-Hamilton (Alt-J)

Alt-J on vienyt malebondingin äärimmäisyyksiin. Gus toisena oikealta.

13-vuotiaana Gus Unger-Hamilton yritti tehdä vaikutuksen tyttöihin kehumalla bändejä, joita ei ollut olemassakaan. Muutama vuosi myöhemmin hän yritti valloittaa popmaailmaa tekemällä elektropopversioita Bob Dylanin kappaleista.

Unger-Hamiltonin kohtalona vaikutti olevan väistämätön häviäminen toinen toistaan nöyryyttävämmillä tavoilla vielä siinäkin vaiheessa, kun hän viisi vuotta sitten Leedsin yliopistossa hän tapasi Joen, Gwilin ja Thomin. Nelikko nimittäin perusti yhtyeen ja päätti antaa sille maailman huonoimman nimen: ∆

∆ eli ”sano Alt-J vaan” kuitenkin kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti menestyi. Lopulta jopa niin hyvin, että sen toukokuussa julkaistu esikoisalbumi An Awesome Wave kipusi ensin brittilistan 13:nneksi ja voitti sitten, marraskuun alussa, arvovaltaisen Mercury Music Prizen. Huraa!

Tutkimattomia ovat herran tiet, huokaa  i, joka tarttui ”kolmiobändin” kosketinsoittajaa kuvitteellisesta kraivelista ja tivasi, kuinka bändi aikoo välttää Mercury-kirouksen ja sitä seuraavan unohduksen alhon.

Onneksi olkoon Mercury-musiikkipalkinnon voitosta, Gus! Millä tavalla se muuttaa Alt-J:n jäsenen elämää?

”Kiitos! On vaikea sanoa vielä näin varhaisessa vaiheessa muuttuuko mitkään. Voittoa seuraavana päivänä palasimme kiertueelle, joten kaikki on jatkunut toistaiseksi entisellään. Ja se on vain hyvä asia. On kuitenkin selvää, että millainen ikinä seuraavasta albumistamme tuleekaan, se ainakin kuunnellaan, ja se on mukavaa.”

Minkä albumin olisit valinnut tänä vuonna voittajaksi, jos et olisi voinut valita omaasi?

”Olisin valinnut Django Djangon levyn, joka on todella kiinnostava ja kekseliäs. Ja he ovat kaiken lisäksi hienoja tyyppejä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Django Django – Hail Bop

Monen Mercury-palkinnon saaneen yhtyeen ja artistin ura on voiton jälkeen nopeasti hiipunut. Millä tavalla Alt-J välttää kuuluisan ”Mercuryn kirouksen”?

”Moni on kysynyt sitä. Luulen, että vältämme sen, jos vain emme kiinnitä siihen mitään huomiota. En pidä itseäni kovin taikauskoisena, ja mitä kiroukseen tulee, löytyy myös esimerkkejä artisteista ja yhtyeistä, jotka ovat menestyneet Mercury-voiton jälkeen paremmin kuin hyvin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Primal Scream voitti historian ensimmäisen Mercury-palkinnon Screamadelica-albumillaan vuonna 1992.

An Awesome Wave sai julkaisunsa aikaan varsin ristiriitaisia arvioita – mikä on yleensä hyvä merkki. Törmäsitkö sellaiseen levyä koskevaan kritiikkiin, jota et kerta kaikkiaan pystynyt sulattamaan?

”Voi olla tuskallista lukea lyttäystä omasta levystäsi, jos on selvää, ettei arvion kirjoittaja ole joko juurikaan kuunnellut levyä tai on ymmärtänyt sen jollain tavalla – ehkä tarkoituksellisesti – väärin. Mutta pohjimmiltaan olimme alusta asti niin ylpeitä An Awesome Wavesta, etteivät arviot merkinneet meille kovinkaan paljon.”

Mitä Alt-J tekee vuonna 2013?

”Kiertue on buukattu ainakin ensi kesän loppuun, joten kiirettä piisaa. Haluaisimme kuitenkin ehdottomasti löytää jossain välissä aikaa uuden musiikin tekemiseen.”

Mikä on ensimmäinen popkappale, johon rakastuit?

”Se oli luultavasti Beatlesia, joka oli ensimmäinen suosikkibändini. Ehkä Ticket to Ride tai Eight Days a Week. Tykästyin bändiin yhtenä kesänä, kun olin varmaan 11-vuotias. En ollut koskaan kuullut sellaista musiikkia. En voinut ymmärtää, kuinka saatoin rakastaa heidän jokaista kappalettaan niin paljon!”

http://youtu.be/cBFANonCPpk
The Beatles ja Ticket to Ride Top of the Popsissa vuonna 1965.

Mikä kappale on vaikuttanut sinuun eniten muusikkona?

”En tiedä pystynkö valitsemaan yhtä kappaletta… ehkä Clap Your Hands Say Yeahin The Skin of My Yellow Country Teeth? Kun kuulin sen ensimmäisen kerran, muistan ajatelleeni, että jos saisin kuulua johonkin bändiin, niin juuri tähän, ja tekisin juuri tällaista musiikkia. Se oli tietysti ennen kuin Alt-J:tä oli olemassa…”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Clap Your Hands Say Yeah – The Skin of My Yellow Country Teeth

Mitä klassista popkappaletta et ole koskaan oikein ymmärtänyt?

”En ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä, joiden mielestä Jimi Hendrixin versio All Along The Watchtowerista on parempi kuin Dylanin. Originaalihan pesee sen mennen tullen! Itse asiassa ensimmäinen bändini, elektroduo nimeltä The Midi 4, teki version tuosta biisistä. Se luultavasti löytyy jostain päin internetiä…”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Bob Dylan – All Along the Watchtower

Mitkä ovat suosikkisäkeesi popmusiikissa?

“Now he’s getting a tattoo yeah
he’s getting ink done
He asked for a 13
but they drew a 31”
The Offspring – Pretty Fly (for a White Guy)

”Hieno näyte vastuuttaomasta riimittelystä. Hienosti tehty.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
The Offspring – Pretty Fly (for a White Guy)

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

”Olen täysin tyytyväinen meihin neljään. Mielestäni se on ainoa tapa, jolla homma voi ylipäänsä toimia. Meidän välillämme on ainutlaatuinen kemia, enkä haluaisi alkaa peukaloida sitä.”

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

Radiohead. Edelleen Radiohead.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Radiohead – Bloom (Live from the Basement)

Millä tavoilla musiikkibisnes muuttuu seuraavan kymmenen vuoden aikana?

”Ihmiset jaksavat ennustaa musiikkibisneksen tuhoutumista, mutta se on jatkanut tuhoutumistaan jo vuosikausia ja silti se sinnittelee. Uskon, että yhä useammat suuret levy-yhtiöt sulautuvat toisiinsa, minkä johdosta musiikkibisnes monopolisoituu. Mutta se voi olla myös hyvä asia indie-yhtiöille.”

Kumpi on tärkeämpää: kappale itsessään vai se, miten se on toteutettu?

”Olen aina pitänyt sanoituksia tärkeinä, joten vastaan, että biisin luuranko on se kaikkein tärkein.”

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

”En tiedä ajattelenko edes olevani muusikko. Ennemminkin olen vain ihminen, joka on bändissä ja soittaa musiikkia. ’Muusikko’ on jotain, joka kuulostaa aivan liian vakavalta ja aikuismaiselta.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Joe, Gwil ja Thom (eli Alt-J:n muut jäsenet Newman, Sainsbury ja Green – toim. huom.).”

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi viileämmältä kuin oletkaan?

”Muistan, kun 13-vuotiaana juttelin itseäni vanhemman tytön kanssa bändeistä, joista pidämme. Sitten aloin vain keksiä siltä seisomalta olemattomia bändejä, jotta vaikuttaisin coolimmalta. Olen varma, että hän näki saman tien bluffini läpi. Joten Esther, jos luet tätä…”

Kuka on tunnetuin henkilö joulukorttilistallasi?

Barack Obama.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Barack perheineen ja Joulupukki.

Mikä on noloin omistamasi levy?

”Ehkäpä Billy Elliottin soundtrack? Mutta se on niin mahtava, että mitä väliä!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Traileri Stephen Daldryn vuonna 2000 ohjaamaan elokuvaan.

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

”En tiedä mitään Jim Morrisonista… sori!”

Matilda eli ensimmäinen single Alt-J:n An Awesome Wave -albumilta julkaistaan uudelleen 10. joulukuuta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Alt-J – Matilda